Microsoft hoopt met het rich internet application-platform Silverlight de concurrentie aan te gaan met Flex van Adobe. Ontwikkelaars zijn overtuigd van de meerwaarde van het Microsoft-product. Ontwerpers blijven bij Adobes Flash en kiezen niet voor Expression Studio van Microsoft.
Ontwikkelaars zijn erg te spreken over Silverlight 2.0, dat dit jaar nog op de markt verschijnt. Voorlopig is er een bètaversie van de rich internet application (RIA)-technologie van Microsoft. Designers blijven echter liever op het platform Adobe Flex. Dennis van der Stelt, ontwikkelaar bij Class-a: "Alle designers doen Flash. Die zie ik niet snel overstappen naar Silverlight."
Het is de vraag of de nieuwe versie van Silverlight, versie 2.0, designers kan overtuigen. Microsofts tegenhanger van Flash is Expression Studio. Zo hoopt het bedrijf ontwerpers te overtuigen, maar dat lukt niet echt. "Ik heb misschien drie ontwerpers gezien die ermee werken", zegt ontwikkelaar Wouter Goedvriend, die als consultant werkt bij dienstverlener Seven Stars . Van der Stelt merkt dat ontwerpers constant de vergelijking trekken met Flash van Adobe. "Voor het ontwerpers lijkt het een kopie van Flash. Zij zien daarom de toegevoegde waarde niet."
Veel .Net-ontwikkelaars
Ontwikkelaars zijn wel erg tevreden over de veranderingen van versie 1.1. De meest belangrijke verandering vindt Van der Stelt dat er in Silverlight 2.0. in .Net geprogrammeerd kan worden. Microsoft hoopt zo ook een groot deel van de ontwikkelaars aan te spreken. "Er zijn ontzettend veel .Net-ontwikkelaars", zegt Van der Stelt.
Silverlight draait niet alleen op Windows, maar ook op Linux en de Mac. Vooral die laatste ondersteuning is erg belangrijk voor Microsoft, als het bedrijf ontwerpers naar Silverlight wil laten overstappen. "Als ze de Mac nu niet meepakken, dan kan Silverlight het wel vergeten", zegt Van der Stelt. Hij denkt dat ontwerpers pas overstappen op Silverlight als het van bovenaf wordt opgelegd. Goedvriend: "Maar voor bedrijven is er geen businesscase om ontwerpers over te laten stappen naar Silverlight. Zij willen alleen maar software verkopen en dat kan ook via het beproefde pas."
Dat designers niet snel zullen overstappen op Silverlight lijkt logisch. Veel internetapplicaties (hoofdzakelijk games) maken namelijk gebruik van Flash en ook op websites van bedrijven wordt voor animaties vaak Flash gebruikt. De kracht van Silverlight 2.0 is de mogelijkheid om de functionaliteiten van het .NET Framework te gebruiken. Hierdoor kunnen geavanceerdere (bedrijfs)applicaties worden ontwikkeld die interactief zijn. Denk bijvoorbeeld aan het verwerken van data in Silverlight, wat door .NET-technologie?n veel eenvoudiger is dan dataverwerking in Flash met Actionscript. Doordat de vele ontwikkelaars al tevreden zijn met de .NET ondersteuning van Silverlight, zal voor geavanceerde (bedrijfs)applicaties steeds vaker Silverlight gebruikt gaan worden. Dat designers van online games nog niet overtuigd zijn van Silverlight is te begrijpen. Echter, de overstap van bijvoorbeeld Adobe naar de bij Silverlight behorende Expression-producten is eenvoudig te nemen. Door de integratie tussen Expression (designer) en Visual Studio (ontwikkelaar) kunnen projectteams beter met elkaar samenwerken om sneller en eenvoudiger applicaties op te leveren. Door deze integratie kan de designer zich voornamelijk bezighouden met de vormgeving en de ontwikkelaar met het schrijven van de code. In Flash neemt meestal de designer alle taken op zich. Enkele grote Amerikaanse bedrijven zoals Akamai Technologies en Pinnacle Systems hebben al aangegeven met Silverlight te gaan werken, of doen dit al. In Nederland heeft de NOS Silverlight gebruikt bij de live uitzendingen van het EK Voetbal 2008 en de Amstel Gold Race. Er zal natuurlijk voor beide technieken een markt blijven, maar het feit dat Silverlight voorlopig geen Flash-killer zal worden staat vrijwel vast. Een concurrent van Flash zal het wel gaan worden, met name in het segment van geavanceerde bedrijfsapplicaties.
Kevin, je slaat de spijker behoorlijk op z’n kop. Dat is ook wat ik uitgelegd heb, een aantal uitspraken die hierboven staan zijn beetje uit verband. Ik heb nooit gezegd dat designers niet het de waarde van Silverlight inzien door gebrek aan originaliteit ervan.
De designers lijken qua menu structuur e.d. veel op de bestaande applicaties gebruikt door UX-designers. Dat is volgens mij toegevoegde waarde, omdat de overstap eenvoudiger is. Additionele features e.d. vinden ze daarna vanzelf.
Zoals je zelft aangeeft, hoeven designers de code niet meer voor hun rekening te nemen.
Wat betreft of het een flash killer is, ik denk het niet. Maar als RIA’s echt een vaart nemen en de toekomst van internet zijn, dat is een gebied wat Flash helemaal nog niet op zich neemt, omdat het nog niet bestaat. Daar heeft Silverlight echter veel meer kracht dan Flash, o.a. door het grote aantal developers welke het .NET Framework kennen en door de kracht (zoals data verwerking, wat je al noemde) van Silverlight m.b.t. RIA’s.