Met de standaardisatie van Office Open XML wilde Microsoft eindelijk af zijn van al het gezeur over de eigendomsrechten van het documentformaat. De softwaregigant onderschatte de weerstand er tegen.
Microsoft begon enkele jaren geleden aan de standaardisatieprocedure voor Office Open XML (OOXML) om verlost te zijn van ‘het gezeur over proprietary software’. Dat zei TSP Information Worker Bart Wessels van de softwareleverancier tijdens een informele bijeenkomst op het Nederlandse hoofdkantoor van Microsoft. Bovendien werd het bedrijf van verschillende kanten gedwongen om meer openheid te geven. "De Europese Unie zei al in 2003 en 2004 dat Microsoft open standaarden moet gaan gebruiken. Anders zou de EU niet meer voor onze producten kiezen."
Volgens Wessels en zijn collega Hans Bos beseft de softwaregigant tegenwoordig dat hij veel te winnen heeft bij interoperabiliteit. Bos: "We zien dat lock-in niet meer werkt. Klanten en industrie zijn volwassen geworden." Door de standaardisatie van OOXML kunnen toepassingen van andere leveranciers gemakkelijker worden gekoppeld aan bestaande Microsoftproducten, zoals Office. Die programma’s draaien op 95 procent van alle computers. "Daarom willen we een standaard neerzetten die zo krachtig is dat de hele markttaart groter wordt, zodat ook Microsoft daar een graantje kan meepikken."
Belangrijke ISO-vergadering
De informele bijeenkomst bij Microsoft vond plaats aan de vooravond van een belangrijke vergadering van de internationale standaardisatie-organisatie ISO in Genève. Die vergadert van 25 tot en met 29 februari over de verbetervoorstellen van Microsoft op het oorspronkelijke OOXML-document waarover ISO in het najaar van 2007 stemde. Toen stemde de ISO tegen de standaardisatie en ontving de softwareleverancier ongeveer 3500 opmerkingen. Door verdubbelingen bleven er uiteindelijk 1200 punten over. Op basis daarvan heeft het bedrijf nu de nieuwe voorstellen geformuleerd.
Het is Microsoft flink tegengevallen hoeveel tijd de standaardisatieprocedure van Office Open XML in beslag neemt. "We hebben vooraf nooit verwacht dat er zoveel weerstand was tegen ons voorstel om OOXML te laten standaardiseren door ISO. De procedure duurt dan ook veel langer dan gedacht", vertelt Bos. Volgens hem zijn de ontvangen opmerkingen niet allemaal even inhoudelijk, maar gaan ze soms over grammatica of over de gebruikte voorbeelden. "Het leek er soms op dat commentaar alleen werd gegeven om commentaar te kunnen geven."
29 maart
Aan de vergadering in Genève nemen 86 landen deel. Zij bespreken de door Microsoft voorgestelde verbeteringen aan het standaardisatiedocument. Per punt probeert de ISO consensus te bereiken. Na afloop van de bijeenkomst krijgen de deelnemende landen dertig dagen de tijd om de beslissingen op nationaal niveau te bespreken. Voor Nederland neemt de NEN zitting in de ISO. Uiterlijk zaterdag 29 maart moeten de verschillende landen aan de ISO-organisatie kenbaar maken of ze met het uiteindelijke standaardisatiedocument akkoord zijn.
Mocht daarna blijken dat er te weinig steun voor de voorgelegde OOXML-standaard is binnen de ISO, zal Microsoft zich moeten beraden. De softwareleverancier kan er voor kiezen om een hele nieuwe procedure te beginnen, of om het even te laten voor wat het is. In dat laatste geval wordt OOXML niet tot ISO-standaard verheven. Het format is overigens door de ECMA, een andere standaardisatie-organisatie waaraan grote bedrijven als IBM, Novell, Intel, Google en TNO deelnemen, wel al gestandaardiseerd.
Overigens doet de Europese Commissie momenteel onderzoek naar de gang van zaken rond de eerste stemronde over standaardisatie van OOXML, afgelopen najaar. Er zouden zich bij enkele nationale standaardisatie-organisaties, in aanloop op die stemming, veel nieuwe leden hebben aangemeld. Het vermoeden bestaat dat zich daaronder veel Microsoft-aanhangers bevinden.
Wat sneu toch weer voor Microsoft, dat het standaardisastieproces langer duurt dan ze gedacht hadden. Ze hebben toch zeker erg hun best gedaan:
https://www.computable.nl/nieuws.jsp?id=2340576
Met alle respect, maar als Microsoft van het gezeur af wilde zijn, had het zijn bestaande formaten bekend moeten maken. Nu heeft men iets nieuws laten bedenken, en het ergste is: ze gebruiken dat vervolgens niet zelf in hun producten. Het wordt nu al een heroisch verhaal gebracht, maar is je reinste sabotage van de markt. En nog steeds weigert het bedrijf om die specificaties publiek te maken.
Een “graantje meepikken” is niet de stijl van MS. Waarom plaatst Computable een dergelijk naief artikel, is vergeten dat de EU onderzoekt hoe MS het ISO-proces probeert te beinvloeden (kopen). Is vergeten dat er genoeg twijfelachtige delen in OOXML zitten wat betreft patenten?
Langzamerhand moet ik vragen stellen bij de onafhankelijkheid van de berichtgeving in Computable of controleert de hoofdredacteur niet genoeg?
Oh, je bedoelt de specificaties van de binaire formaten? Die zijn vrijgegeven: http://www.microsoft.com/interop/docs/OfficeBinaryFormats.mspx
Weer een argument minder.
@ Matthijs:
Die zijn vrijgegeven met een “persoonlijke belofte” van Microsoft dat ze geen patentclaim zullen indienen als je ze gebruikt. Een belofte is geen licentie en kan dus ook weer ingetrokken worden, of ze kunnen gewoon niet doen wat ze beloven.
Linkje: http://www.groklaw.net/article.php?story=20080117131256697