Het gebaar dat IBM half januari maakte door vijfhonderd softwarepatenten vrij te geven ’ter bevordering van de software-innovatie’ wordt op prijs gesteld, maar niet onverdeeld enthousiast ontvangen door de open-source-gemeenschap.
De meestgehoorde klacht is dat IBM nog steeds duizenden softwarepatenten heeft en zich daarnaast opwerpt als een van de grootste lobbyisten in de EU-softwarepatentenzaak. De Europese Unie buigt zich momenteel over de vraag of en hoe intellectueel eigendom op onder meer software kan worden beschermd.
“De opmerking dat de softwarepatenten zijn vrijgegeven ter bevordering van software-innovatie, illustreert heel goed dat softwarepatenten eerder innovatie tegenhouden dan bevorderen. Het is goed dat een bedrijf als IBM dat inziet”, aldus een woordvoerder van het open-source-project KDE Nederland.
Dat onderschrijft ook Arend Lammertink, bestuurslid van Vrijschrift (gelieerd aan de ‘Foundation for a Free Information Infrastructure’): “Dit is een teken dat IBM het belang van open source inziet en het gevaar dat softwarepatenten opleveren voor open source. Dit neemt niet weg dat dit natuurlijk een druppel op een gloeiende plaat is. Misschien moet het symbolisch worden gezien, een stap in de goede richting. Het is een goede zaak dat de discussie nu is losgebarsten en dat steeds meer duidelijk wordt dat het huidige systeem op de schop moet.”
Cadeautje
“Het is een aardig cadeautje. IBM kan zich dat cadeautje veroorloven, omdat ze de grootste patenthouder zijn”, zegt Luuk van Dijk, lid van de Vereniging Open Source Nederland. IBM heeft de afgelopen twaalf jaar op rij meer Amerikaanse patenten gekregen dan welk ander bedrijf dan ook. In 2004 waren dat er 3277, ruim 1300 meer dan de nummer twee op de lijst, Matsushita Electric Industrial Company. Van de patenten die IBM vorig jaar verkreeg, was ongeveer de helft softwaregerelateerd.
De patenten zijn niet volledig vrijgegeven aan de open-source-gemeenschap. “Feitelijk komt het er op neer dat ze kosteloos mogen worden gebruikt en toegepast, maar IBM blijft eigenaar van het patent”, aldus Etta Pouw, woordvoerster van IBM Nederland.
“Het is net alsof je grote broer jó�w zak snoep afpakt en je er dan tien teruggeeft waar je vervolgens zielsgelukkig mee moet zijn”, zegt Van Dijk. “Zij zijn degene die het systeem creëren. Ik ben blij met de vrijgave, maar er zijn nog twee miljoen zakken snoep die we ook wel willen.” < BR>