Ruim de helft van de leidinggevenden verwacht binnen twee jaar te maken te krijgen met een tekort aan ict-expertise. Dat blijkt uit onderzoek van Motivaction. Vooral softwareontwikkelaars en netwerkspecialisten worden populairder, melden werkgevers.
Andere functies die de komende jaren weer meer in trek raken, zijn die van applicatiebeheerder, databasespecialist en softwaretester.
Ongeveer 14 procent van de bedrijven zou nu al behoefte hebben aan extra ict-kennis en eenzelfde percentage denkt dat binnen een half jaar te hebben. Uit de onderzoeksgegevens blijkt ook dat 13 procent van de werkgevers denkt geen tekort aan ict-expertise te krijgen.
Onderzoek
Motivaction deed het onderzoek in opdracht van ict-detacheerder Brunel. Dat bedrijf wilde uitzoeken welke invloed ontwikkelingen in de ict-sector hebben op arbeid en personeel. Iets minder dan de helft van de 333 ondervraagden werkt bij een bedrijf met meer dan duizend werknemers.
Functies
Functies waarvoor werkgevers een tekort aan expertise verwachten:
Softwareontwikkelaars: 41 procent
Netwerkspecialisten: 35 procent
Applicatiebeheerders: 33 procent
Databasespecialisten: 33 procent
Softwaretesters: 30 procent
Projectmanagers: 29 procent
Systeembeheerders: 25 procent
Legacy-specialisten: 23 procent
Supportmedewerkers: 21 procent
Trainers: 11 procent
Anders: 16 procent
De emoties dreigen te overheersen in de commmentaren. Belangrijker is dat de werkgevers eens een toekomstbeeld schetsen van wat zij denken dat het loopbaan-profiel van eventuele nieuwe medewerkers gaat worden. Als dat net zo is als ikzelf heb kunnen waarnemen bij veel bedrijven (alles boven 35 jaar eruit, bij meerdere kinderen eruit pesten) dan lijkt het mij erg onwaarschijnlijk dat veel mensen bereid zullen worden gevonden het ’tekort’ aan te gaan vullen, zeker tegen de geboden salarissen in de markt, het is het risico gewoon niet waard.
Wat een kul artikel! (wederom)
Er is helemaal geen tekort aan ICT expertise! Hier niet en in de landen om ons heen ook niet. Er is alleen een tekort aan gezond verstand bij de werkgevers, HRM’ers en recruiters. Allemaal bang voor hun eigen hachie. Op zich niet zo gek als je ziet hoe MENSEN (de werkers) de afgelopen jaren behandeld zijn. Als oud vuil wel te verstaan!
En dan die onzin dat ervaren ICT-ers duur zouden zijn?! Ook zo’n onzin; zonder te vragen worden iedereen boven de 35 afgeserveerd. Zonder enige rationele motivatie c.q. weerwoord.
Wie is er hier nou gek? Werkwillende ICT-ers met heel veel expertise zijn er genoeg! Recuiters en detacheerders, kruip uit je comfortabele nest en ga eens aan de slag met wat er gewoon beschikbaar is! Klagen dat er hoegenaamd geen geschikte mensen zijn heeft NIEMAND wat aan…
De redactie van computable heeft trouwens ook boter op haar hoofd. Doe eens wat aan positieve meningsvorming i.p.v. alleen maar deze negatieve riooljournalistiek! Jullie zouden ook eens een initiatief kunnen nemen om goed werkgeverschap, correcte werving en selectie aan te moedigen c.q. te benadrukken!
Of verkoopt mediaruimte op computable.nl beter met alleen bagger nieuws en is goed nieuws commercieel niet interessant? 😉
@Jan: “De emoties dreigen te overheersen in de commmentaren”
Verbaasd dat je? Ben je zelf net pas afgestudeerd? Ben je nog jonger dan 35 jaar en kinderloos? Voldoe je (nog) aan het zieke ideaalplaatje van de ictsector?
De journalistieke bagger die hierop Computable.nl geschreven word, terwijl ik (en jijzelf waarschijnlijk ook) weet dat er genoeg zeer gekwalificeerde en ervaren (oudere) ictvakmensen thuis zitten, vanwege de belachelijke arbeids-leeftijd discriminatie, gewoon niet meer aangenomen gaan worden….
Als je dan ziet hoe de rest van onwetend Nederland tegen deze website en blad aankijken
[quote van de vnu website]: “Marktleider Computable is de meest gelezen informatiebron over ICT-banen” [end quote]… dan vraag ik me oprecht af wat het waarheidsgehalte is van de “artikelen” die hier geproduceerd worden 😉 Ik neem ze allang niet meer serieus en vertrouw voor betrouwbaarder ict-nieuws op andere kanalen.
Nog meer tekort..een jaar geleden geswitcht naar mijn huidige functie van Sr. Applicatiebeheerder en de functie was al 1,5 jaar vacant.
Daarnaast veel goede aanbiedingen van andere werkgevers gehad en nu nog steeds..
Wordt interessant over een paar jaar om weer eens serieus rond te gaan kijken.
En dat er leeftijdsdiscriminatie in het spel is klopt.
Ik zie vaak dat mijn vader van 56 met ruim 30 jaar programmeer ervaring nauwelijks uitgenodigd wordt voor gesprekken. terwijl ik (29) overal voor uitgenodigd wordt met maar 7 jaar ervaring.