De leden van GovUnited hebben het eindresultaat van een door Logica ontwikkelde Midoffice Suite goedgekeurd. Onderzoek van accountancybureau Deloitte gaf de doorslag. Uit die audit blijkt dat de ontwikkelde midoffice overeenkomt met eerder gemaakte afspraken over het systeem. De ontwikkeling van de midoffice duurde langer dan gepland en boze gemeenten stapten uit het project. GovUnited-directeur Arjen Hof: ‘Het was stoppen of doorgaan.’
Volgens de 75 leden van de gemeenschappelijke inkooporganisatie voor gemeentelijke ict-voorzieningen voldoet het systeem nu wel aan de gestelde normen. De oplevering van de Midoffice voor gemeenten liep forse vertraging op. Het systeem voldeed aanvankelijk niet aan de gestelde voorwaarden en gemeenten die zouden proefdraaien met het systeem stapten uit het project. Ook stond de regierol van GovUnited ter discussie.
De ontwikkelde Midoffice Suite moet de online dienstverlening van gemeenten verbeteren. Het gaat om een uitgebreid en complex systeem voor integratie van alle klantcontacten uit de frontoffice, zoals poststukken, telefoongesprekken, contact via de website en elektronische formulieren met de backoffice.
GovUnited kan nog niet precies aangeven welke gemeenten de suite de komende tijd gaan invoeren. Directeur Arjen Hof noemt het aantal van tien gemeenten, maar wil nog geen namen noemen omdat over de ingebruikname van het systeem nog besluiten moeten worden genomen binnen de colleges van die gemeenten. Hof: ‘Het is belangrijk dat het systeem dat nu is opgeleverd goed wordt geïmplementeerd. Het begeleiden van mensen en processen is een taak van de gemeenten en kost veel inspanning. Het product is klaar, maar het is aan de gemeenten om te beslissen om het systeem voor het publiek beschikbaar te maken.'
Streefdatum
Dit najaar moet de suite in de lucht zijn bij de gemeenten Winterswijk en Steenwijkerland. Hof: ‘Winterswijk streeft erna om het systeem 1 november 2009 in te voeren. Steenwijkerland heeft 21 november 2009 genoteerd als streefdatum.'
Van de vier pilotgemeenten die uit het project stapten is op dit moment niet duidelijk of zij de suite zullen afnemen. Gemeenten kunnen ook onderdelen van de suite afnemen. GovUnited wil op dit moment niet openbaar maken uit welke en hoeveel onderdelen die gemeenten kunnen kiezen. Hof zegt dat daarvoor een document in de maak is dat de komende weken wordt afgerond.
GovUnited zal juridische stappen ondernemen tegen gemeenten die hun afnamegaranties van de midoffice niet nakomen.
GovUnited
GovUnited is een samenwerkingsverband voor Nederlandse gemeenten. Het programma wordt uitgevoerd door de stichting ICTU. GovUnited heeft tot doel de implementatie van de e-dienstverlening te versnellen via de inkoop van gemeenschappelijke ict-voorzieningen voor de deelnemende gemeenten. Dat zijn er 75.
Vreemd, kartelvorming in de particuliere sector wordt gestraft. Maar er kraait geen enkele haan als een conglomeraat van 75 gemeenten een inkoopcombinatie vormen en 1 leverancier kiezen. Blijkbaar gelden de normale regels niet voor de overheid. In tegenspraak met: klagen dat de monopolisten weinig flexibel zijn en zelf het tempo behalen wanneer er nieuwe functies worden gebouwd en ook klagen dat er te weinig aanbieders zijn. Helaas luisteren managers te weinig naar de werkvloer. Inkoopbesparing? Jaja, je kunt de gemeenten vragen die weggelopen zijn van gov-united en daarnaast moet blijkbaar toch voor een minimum aantal onderdelen worden betaald. Blijkbaar ook als een gemeente een functionaliteit al heeft of deze niet nodig heeft, bijvoorbeeld bij kleine gemeenten.
Wat de overheid moet doen is generieke koppelvlakken, in samenwerking met alle betrokken partijen, ontwikkelen en deze beschikbaar stellen . De implementatie ervan aan de markt overlaten. Een goed initiatief zijn de basisregistraties en bijbehorende stuf-xml ?
Als je als overheid bewust kiest om innovatie en concurrentie de nek om te draaien moet je beslist op deze voet verder gaan met het maken van nieuwe inkoopcombinaties of het vergroten van deze combinaties. ..
Beste Twan, er zijn honderden gemeentes. Er gaan er 75 met GovUnited in zee. Kartel? Dan moet je toch nog steeds bij de wurggreep van MS zijn!
@Twan: en dan zijn er binnen die 75 nog vooral gemeenten zoals Boerenkoolronkstradeel.
Hmm het artikel klopt ook niet helemaal. Ik kan met zekerheid zeggen dat niet ‘alle 75 leden’ het voldoende vinden. Er is een groot deel dat zich niet kan vinden in de oplossing en de manier waarop deze door de strot wordt geduwd. En Logica voldeed helemaal niet aan alle eisen, dus waar dat vandaan komt… Het is niet voor niets dat de gemeenten die dit willen/moeten gebruiken op twee handen te tellen zijn…
Ben benieuwd of de 1000 euro per (uitloop-)dag boete ook echt bij Logica neergelegd gaat worden.
Ben het wel deels met Twan eens dat MKB’ers weinig kans hebben, de gestelde eisen zijn zo hoog dat meedoen zonder grote hoofdaannemer erg lastig is ook al heb je een technisch perfecte oplossing op de plank liggen (zoals wij in het midoffice geval)…
Maar we blijven positief: op naar de volgende aanbesteding van de heren Wouter Keller en/of Arjen Hof.. wij doen gewoon weer mee…