De provincie Noord-Holland moet nog vijf ton uitgeven om de SAP-boekhoudmodule voor subsidies te laten voldoen aan hun eisen. De uiteindelijke eenmalige uitgaven aan het project zouden dan uitkomen op meer dan een miljoen euro. Inmiddels is het project stopgezet.
Om de SAP-boekhoudmodule voor subsidies aan de eisen van de Provincie Noord-Holland te laten voldoen is 500.000 euro nodig. Dat blijkt uit een overzichtsrapport van de projectleider dat naar de rekencommissie van de provincie is gestuurd. Er is al 555.000 euro aan investeringen aan de module gedaan. De investeringen zijn in 2005 begroot op 370.000 euro. Inmiddels is het project stopgezet.
Het geld gaat vooral zitten in het inhuren van extra capaciteit. "Zeker de eerste drie maanden van 2009 vergt het primaire financiële proces dusdanig veel tijd, dat de inzet van medewerkers slechts beperkt mogelijk is," schrijft de projectleider. Hij verwacht maximaal 195.000 euro nodig te hebben om de capaciteit extern in te huren.
Invullen randvoorwaarden
Daarnaast moet nog een aantal randvoorwaarden worden ingevuld door de leveranciers. Ook dit kost de provincie geld. De ambtenaren verwachten nog maximaal 120.000 euro daaraan uit te geven.
Een andere post die nog geld gaat kosten, is de aanpassing van het SAP Grantor Management systeem (SAP GM). "De huidige inrichting van SAP GM voldoet niet aan de verwachting. Deels zijn deze punten oplosbaar. […] Deels zijn deze beperkingen niet oplosbaar", schrijft het rapport. Gevolg is dat een deel van de subsidiegevallen alleen op een omslachtige manier kan worden verwerkt.
Ik verbaas me er elke keer weer over dat bedrijven en instanties voor SAP kiezen. Dat bedrijf moet wel een gigantisch goed lobby/sales/marketing-apparaat hebben zodat ze hun dure standaard-software die nergens echt goed werkt en ontzettend veel tijd en geld kost weer weten te verkopen. Ik ben benieuwd naar het slagingspercentage van SAP en wat de ratio is qua winst(hoeveel geld verdienen ze aan niet succesvolle-implementaties)
Nu zijn klanten ook een deel van het probleem. Ze weten niet wat ze willen. Hebben onvoldoende in kaart met welke systemen het nu (en in de toekomst) moet samenwerken en beschikken vaak niet over genoeg technische en proces-kennis om een goed raamwerk voor een project neer te zetten.
In dit artikel worden maximale bedragen genoemd om dit mislukt project af te ronden. Maximale bedragen… Hoe hard zijn die eigenlijk? Enne… er komt vast nog wel een konijn uit de hoge hoed die tegen een paar ton moet worden afgeschoten…
Weet iemand nog waar het in dit project eigenlijk om ging?
Is de Business Case nog te vinden? Ik neem aan dat hierin o.m. staat gedocumenteerd bij welk ontwikkelbedrag de Return on Investment (RoI) niet meer interessant is.
En de Requirements, waarin staat gedocumenteerd wat er, op basis van de Business Case uiteindelijk van dit project wordt verwacht en WAT NIET. Ik doel hier niet op het centimetersdikke “requiremements”-document dat onbegrijpbaar is voor gewone mensen (zoals de klant), dat vervolgens door de klant met bloed ondertekend moest worden (“or else”) en waarin allerlei irrelevante zaken staan. Ik doel hier op de ?echte? Requirements, zoals afbakening welke functies in dit project worden aangepakt (en waarom), welke niet worden aangepakt, en hoeveel verbetering er in de aan te pakken functies zal worden gerealiseerd. Bijvoorbeeld: Nu duurt een gedefinieerde taak van een ambtenaar 3 uur en met behulp van de door het project ongeleverde software duurt dezelfde taak straks 20 minuten.
Aan het begin van een project worden door de ontwerpers beslissingen genomen waar de verdere kosten en baten (zowel voor project als gebruik) uit voortvloeien. Waren deze beslissingen adequaat, met inbegrip van de kosten en baten overwegingen, zoals deze in de business case staan gedocumenteerd en waaruit de requirements zijn afgeleid?
Het blijft onbegrijpelijk dat (software)-ontwikkelprojecten steeds weer een extra graai doen in de protemonnee van de klant, meestal zelfs voordat zelfs maar iets zinnigs is opgeleverd. Als ik een graai in iemands portemonnee doe, dat zwaait er wat.
Heeft het genoemde SAP-project al iets zinnigs opgeleverd voor het bedrag wat inmiddels is doorgedraaid? Welke RoI staat daar tegenover? Als die niet flink positief is, waarom zouden we het project dan nog meer geld toevertrouwen?
Dit soort redeneringen zijn zo simpel, waarom gaat het dan toch steeds weer fout?