Als de clouddienst specifieke applicatiesoftware aanbiedt zonder dat je die software op je eigen systemen moet installeren, spreken we over een applicatieclouddienst. Het bekendste voorbeeld van zo'n applicatieclouddienst is waarschijnlijk webhosting. Salesforce biedt een databaseclouddienst aan: Database.com.
Zelf gebruikt Salesforce dezelfde database voor zijn bekende crm-clouddienst. Salesforce is overigens niet het enige bedrijf dat zijn database als een applicatieclouddienst ter beschikking stelt. Amazon doet hetzelfde met Amazon SimpleDB en Amazon RDS. Vanaf het tweede kwartaal van 2011 zal ook Oracle 11g als een clouddienst aangeboden worden. Maar in dit artikel behandelen we dus Database.com van Salesforce.
Standaarden
De Salesforce-database benader je zoals elke database, met een eigen ondervraagtaal en api (application programming interface). Salesforce gebruikt wel een sql-type database, maar gehoorzaamt de sql-standaard niet volledig. Daardoor kun je geen bestaande sql-scripts gebruiken, maar moeten die noodzakelijkerwijs aangepast worden. Aangezien alles met xml (extensible markup language) werkt, ondersteunt Database.com bekende protocollen zoals REST (representational state transfer), SOAP, oAuth en SAML (security assertion markup language). Er zijn api's beschikbaar voor bijna alle bekende omgevingen, inclusief .net en php. Het is probleemloos bruikbaar vanuit andere clouddiensten en applicaties, waaronder Amazon EC2, Google AppEngine, VMforce (Java) en Salesforce's eigen ontwikkelingsplatform Force.com.
Hulpmiddelen
Behalve de eigenlijke databasedienst levert Salesforce niets extra, maar er zijn wel allerlei producten en diensten van derden beschikbaar. Zo voorziet Jinfonet met JReport een complete rapportagedienst die samenwerkt met Database.com. En Informatica zorgt voor een Data Loader waarmee je bestaande data snel kunt overzetten naar Database.com.
Er is geen op voorhand vastgelegde beperking aan prestaties, opslaghoeveelheid, en aantal gebruikers. Je kunt gratis beginnen. Pas vanaf 100.000 records, 50.000 transacties per maand (inserts niet meegerekend) en drie bedrijfsgebruikers betaal je een maandelijkse vergoeding per gebruiker. Als je een degelijke identiteitscontrole wenst met behoorlijke authenticatie en beveiliging op het niveau van databaserijen moet je ook betalen.
Salesforce claimt dat dezelfde clouddienst door hun eigen crm-dienst en alle andere klanten gebruikt wordt. Dat zijn er meer dan 87.000 volgens het bedrijf zelf.
Webbeheer
De dienst is voorzien van webbeheer waarmee je databases kunt zien en beheren. De webinterface toont bovendien een dashboard met statusgrafieken zodat je in één oogopslag kunt zien of alles goed draait. Je kunt in databases tot op het recordniveau doorgraven en verbindingen zien en leggen tussen records. Dat kan ook allemaal via de webinterface. De structuur van je database wordt schematisch voorgesteld. Dat maakt het erg overzichtelijk en gemakkelijk, zelfs voor een niet zo ervaren databasebeheerder.
Conclusie
Database.com biedt de mogelijkheid om vrij krachtige en zelfs omvangrijke databases als een clouddienst beschikbaar te hebben. Tijdens onze informele test van de dienst waren we tevreden over de snelheid van data-aanmaak, -wijziging en -opvraging. Hierbij spelen echter zoveel variabelen een rol dat het moeilijk is echte uitspraken over de prestaties te doen. Database.com lijkt ons niettemin een meer dan geduchte concurrent van traditionele databaseleveranciers.
Productinfo
Product: Database.com
Producent en leverancier: Salesforce.com
Adviesprijs (excl. btw): 10 dollar/gebruiker/maand (basis bedrijfsabonnement). Het is echter gratis voor minder dan 100.000 records en minder dan 50.000 transacties/maand zonder de inserts en hooguit drie bedrijfsgebruikers en als je geen identiteitsverificatie, authenticatie en beveiliging op rijenniveau nodig hebt.
De Serie: SaaS, PaaS en Iaas: diensten in de cloud
1: Applicaties, platformen en infrastructuren
2: Applicatieclouddienst: Salesforce Database.com
3: Infrastructuurclouddiensten: Terremark The Enterprise Cloud
4: Platformclouddiensten: Microsoft Azure