Wuala (uit te spreken op zijn Frans als 'voilà') werd in 2008 ontwikkeld door Caleido AG, een spin-off van het Zwitserse Federaal Instituut voor Technologie (ETH) in Zürich. In 2009 werd het gekocht door de Franse opslagspecialist LaCie. De onderliggende technologie kan ook resources delen en de opgeslagen gegevens in stukjes over een opslag-cloud verdelen.
Wuala heeft een gratis versie, verschillende betaalde formules, maar ook een formule waarbij gebruikers extra opslagruimte krijgen als ze een deel van hun eigen harde schijf aan die opslag-cloud toevoegen. Dit houdt ook in dat je een stukje van je bandbreedte deelt met andere Wuala-gebruikers. Je computer moet verder gemiddeld vier uur per dag online zijn.
De Wuala-client is beschikbaar in Java en voor Linux, Mac OS en Windows. De software voegt een extra schijf toe aan je systeem (standaard een W-schijf) die exact op dezelfde manier werkt als een lokale schijf. Maar uiteraard worden de gegevens opgeslagen in de Wuala-wolk. Je kunt ook de klantsoftware gebruiken om bestanden op Wuala te plaatsen. De betaalde en gedeelde versies bieden extra functionaliteit zoals automatisch back-ups, versiebeheer en uitwisselen van gegevens met beheerbare gebruikersgroepen. Het is ook mogelijk te zoeken naar bestanden, zowel in de eigen verzameling, in die van groepen waartoe je behoort als in de publieke bestandsruimte van Wuala. In die publieke ruimte vind je onder andere alle documentatie en informatie over de API. Veel van de gebruikte software is overigens open source en Wuala zelf draagt ook bij aan allerlei open source projecten.
Beveiliging
Je bent niet verplicht delen van je eigen systeem aan de Wuala-cloud toe te voegen, maar het is wel mogelijk dat gegevens die je op je Wuala-schijf plaatst in die cloud terechtkomen. Hoe zit het dan met de privacy en beveiliging? Alle bestanden worden versleuteld met AES. Je wachtwoord wordt alleen lokaal opgeslagen, niet op Wuala. In principe kan dus niemand anders aan jouw gegevens. De Wuala-servers bevinden zich in de E.U. en dus zijn de Europese wetten van toepassing.
Praktijk
We installeerden de Engelse Windows-client en toch kregen we een Franse registratiedialoog. Ook in de dialogen die daarna verschijnen, zijn er nog hele stukken in het Frans, terwijl andere in het Engels zijn. Pas als we die doorlopen hebben, kunnen we in het 'Outils'-menu onze 'Langue' kiezen, maar niet iedereen spreekt voldoende Frans om dit tot een goed einde te brengen. Erg slordig! Dit probleem werd wellicht veroorzaakt door het feit dat de regio op onze test-pc toevallig ingesteld stond op Belgium – French, in plaats van Belgium – Dutch. Niettemin zou je de Engelse of Nederlandse interface moeten krijgen als je daarvoor kiest. Stel dat je je gegevens in het buitenland op een computer van iemand anders wil raadplegen dan kan dit wel erg verwarrend overkomen. De software ondersteunt immers een hele waaier aan talen, waaronder Chinees en Russisch.
Eenmaal geïnstalleerd, werkt alles erg duidelijk. De software lijkt ook erg stabiel. Je kunt een geheime weblink van een bestand e-mailen naar anderen via de klantsoftware. Ook kun je de geheime url zelf naar het klembord kopiëren en op andere manieren met iemand anders delen. Hou er wel rekening mee dat als het bestand in een folder staat alle bestanden in die folder toegankelijk zijn, niet alleen het specifieke bestand dat je mailde.
We maten een gemiddelde uploadsnelheid van 35,05 KB/s en multithreaded downloadsnelheid van 510 KB/s.
Productinfo
Product: Wuala, www.wuala.com
Producent & Leverancier: LaCie, www.lacie.com
Prijzen (ex. BTW): 1 GB gratis; 10 GB 15 EUR/user/jaar; 100 GB 100 EUR/user/jaar etc.
Webgebaseerde opslagdiensten: algemene conclusie
Drop.io heeft een lage instapdrempel, is compatibel met zowat alles en biedt erg krachtige webgebaseerde tools. De gratis versie is beperkt tot 100 MB per 'drop', maar je kunt blijkbaar zoveel drops aanmaken als je zelf wil. Wil je meer controle, dan kun je een abonnement nemen, maar dat is in verhouding tot de andere geteste diensten erg duur. Nomadesk is vooral interessant voor Windows- en Mac-gebruikers, maar werkt voor hen erg soepel, al zou de downloadsnelheid wel wat hoger mogen liggen. De fair use policy in combinatie met een relatief lage prijs lijken echter aantrekkelijk. Bovendien is dit de best beveiligde en gecontroleerde dienst in deze test.
Wuala steekt technisch interessant in elkaar, maar het feit dat jouw bestanden kunnen terecht komen op de schijven van onbekende gebruikers vinden we toch een nadeel, hoe goed de gegevens ook versleuteld zijn. De Live SkyDrive van Microsoft kunnen we niet echt aanraden voor professioneel gebruik, al werkt ze redelijk snel en krijg je voor weinig geld heel wat opslag. Microsoft's aanbod op het gebied van webopslag wijzigt te snel, is verwarrend en de verschillende mogelijkheden zijn te weinig geïntegreerd. Gebruik SkyDrive alleen in noodgevallen. box werkt snel en is mooi geïntegreerd met tal van andere webdiensten. Het is wel niet supergoedkoop.
De Serie
Webgebaseerde opslagdiensten
1: box
2: Drop.io
3: MS Live SkyDrive
4: Nomadesk
5: Wuala en Algemene conclusie
Tabel met info en benchmarks
Jammer dat jullie het populaire Dropbox niet getest hebben.
Bburg, lees mijn reactie onder deel 3 (en daar ook testcijfers voor Dropbox: het is in elk geval snel).
In mijn beleving suggereert het artikel een onjuiste weergave van de techniek achter Wuala.
Passage: “…het feit dat jouw bestanden kunnen terecht komen op de schijven van onbekende gebruikers vinden we toch een nadeel, hoe goed de gegevens ook versleuteld zijn.”
Wuala slaat namelijk alleen een ‘chunk’ (lees: 1/500 deel) van een bestand op één PC op en deze is dan ook nog eens versleuteld.
Kortom, meerdere ‘chunks’ vanaf meerdere PC’s en/of Servers, leveren uiteindelijk na ontsleuteling een bruikbaar bestand op.
Mijns inziens een zeer veilige vorm van opslaan… misschien nog wel veiliger dan een compleet bestand op één server ERGENS in de Cloud.
Groeten,
Maik van Rossum
http://twitter.com/maikr
Maik, je hebt gelijk, maar toch kan dit in sommige omstandigheden en voor heel gevoelige informatie een potentieel veiligheidsrisico inhouden. Bv. een tekstbestand met gevoelige informatie (rekeningnummers, wachtwoorden) kan zelfs in een “stukje” toch nog informatie bevatten die je niet wil laten lekken. Natuurlijk is er dan ook nog de versleuteling die tijd vergt om te kraken. Dus de opmerking slaat alleen op zeer gevoelige informatie en is in de praktijk voor 99% van de bedrijven of organisaties niet van toepassing.
Beste Jozef,
Bedoel je te zeggen dat 1/500 deel van een tekstbestand, na ontcijfering van de versleuteling (!), gewoon te openen is en daarmee leesbaar zou zijn?
In aanvulling op mijn bovenstaande reactie(s):
Globale uitleg encryptie:
http://www.wuala.com/nl/learn/technology
Blog-post over de gebruikte encryptie:
http://www.wuala.com/blog/2009/03/wualas-unique-encryption-and-privacy.html
Bevat ook link naar research document.
zojuist Wuala gebruikt in combinatie met een ontwikkelprogramma (Delphi).
Zo traag dat het niet bruikbaar is. De versleuteling sprak mij bijzonder aan, maar helaas door de traagheid onbruikbaar.
Ik zelf gebruik al een hele tijd Extra Harde schijf online van KPN. Erg goed, veel mogelijkheden en de snelheid is gewoon hoog.