Het Diakonessenhuis, een ziekenhuis met vestigingen in Utrecht, Doorn en Zeist, gebruikt software voor business intelligence (bi) om prestaties te meten en aan te sturen op verbetering van zorgverlening. Het is daarmee volgens eigen zeggen een van de eerste ziekenhuizen in Nederland die voldoen aan nieuwe eisen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Ziekenhuizen moeten hun prestaties openbaar maken. Patiënten en zorgverzekeraars krijgen zo zicht op de kwaliteit van zorg.
Het ziekenhuis verzamelt gegevens over de zorgverlening met Webfocus, een business intelligence platform van leverancier Information Builders. Met de toevoeging van een performance management framework wordt aan de hand van prestatie-indicatoren de kwaliteit gemeten. Op punten waar de zorgverlening ondermaats is, wordt op verbetering aangestuurd.
De prestatie-indicatoren geven bijvoorbeeld inzicht in de kwaliteit van de behandeling van ziekten. Het geeft aan hoe vaak complicaties, zoals doorligwonden of ondervoeding, voorkomen en informatie over pijnbestrijding. Joost Witte, beleidsadviseur van de raad van bestuur: ‘Als ziekenhuis heb je te maken met enorm veel informatie. Met het nieuwe performance management framework zien we in één oogopslag of de normen zijn gehaald. Aan de hand daarvan kunnen we waar nodig bijsturen zodat de kwaliteit en veiligheid verbetert. Door bijvoorbeeld het aantal ligdagen en heroperaties in de gaten te houden kan het ziekenhuis, en indirect de maatschappij, veel geld besparen.'
Zichtbare Zorg
Met de invoering van het nieuwe performance management framework voldoet het Utrechtse ziekenhuis aan Zichtbare Zorg. Dat is een nieuwe programma van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Zorgaanbieders moeten inzicht geven in hun prestaties. Het gaat om informatie over veiligheid, effectiviteit en klantgerichtheid. Zo worden kwaliteitsverschillen tussen zorgverleners zichtbaar. De gegevens zijn van belang voor patiënten en verzekeraars bij het kiezen of contracteren van zorgaanbieders. De informatie moet leiden tot verbetering van de zorg.