Ondernemingen gebruiken software voor enterprise resource planning (erp) om overzicht te krijgen over hun bedrijfsmiddelen. Analytische en voorspellende toepassingen hebben vaak het erp-systeem als bron om de efficiëntie van organisaties te vergroten.
Wat is dat?
Ondernemingen gebruiken software voor enterprise resource planning (erp) om overzicht te krijgen over hun bedrijfsmiddelen. Met een erp-systeem kan één geïntegreerde bedrijfsadministratie worden opgezet die logistieke en productieprocessen koppelt aan de administratieve afwikkeling ervan. Van oudsher gebruiken multinationals de software omdat het een toepassing is die in alle vestigingen wereldwijd kan worden ingevoerd. Ook de rijksoverheid en andere (semi-)publieke sectoren zetten erp-systemen in.
De laatste jaren speelt business intelligence (bi) een steeds grotere rol binnen erp. Analytische en voorspellende toepassingen hebben vaak het erp-systeem als bron en moeten de efficiëntie en concurrentiekracht van organisaties vergroten door verbanden te leggen tussen behaalde resultaten en het stellen van een toekomstanalyse.
Wat zijn de trends?
Business intelligence (bi) als vast onderdeel van bedrijfssoftwarepaketten. Grote leveranciers zoals Microsoft, IBM, SAP en Oracle hebben leidende bi-spelers overgenomen en bepalen de huidige bi-markt. Bi wordt toegevoegd aan de bedrijfssoftwarepakketten voor bijvoorbeeld erp (enterprise resource planning) en crm (costumer relationship management) en is niet langer een op zichzelf staande activiteit.
Kosten. Door de economische situatie ontstaat bij veel organisaties toenemende aandacht voor lagere kosten. Iedereen moet evenveel of meer doen met minder geld. "Er zal komend jaar meer aandacht zijn voor slimme rapportages en minder aandacht voor architectuurprojecten, zoals grote nieuwe datawarehouses. Ook binnen het midden- en kleinbedrijf wordt nu de strijd aangegaan met Excel", stelt Jaco Geluk van E-mergo. Hij ziet dat bi-leveranciers zich steeds meer richten op deze markt door relatief betaalbare oplossingen aan te bieden. Daarbij moeten gegevens uit verschillende systemen zonder veel ontwikkelwerk gecombineerd kunnen worden.
"We gaan van tool- en technologiegedreven bi naar het organiseren van bi. Bedrijven hebben veel geld geïnvesteerd in tools en -technologie. Dat heeft minder zichtbare toegevoegde waarde opgeleverd dan men had gehoopt. Inmiddels is de focus verschoven naar het organiseren van al deze losse stukjes bi. Optimalisatie en efficiëntie van bi staan centraal." (Paul van der Linden, senior managing consultant IBM global business services)
Welke oplossingen zijn er?
"De Google-interface zal steeds meer de standaard bi-gebruikersinterface worden. Enterprise Search oplossingen worden daarbij gebruikt om een simpele, Google-achtige interface te definiëren voor het ontsluiten van zowel bi-rapportages als ongestructureerde gegevens." (Mathijs Kreugel Directeur VLC Projects)
Datavisualisatie. Paul van der Linden, IBM: "De enorme groei in beschikbare data maakt het moeilijk om in één oogopslag te zien wat er aan de hand is. Datavisualisatie zorgt ervoor dat sneller inzicht wordt verkregen in de beschikbare data. Het gaat daarbij om eenvoudig te bedienen en krachtige bi-software, die zo intuïtief is dat gebruikers ze met weinig of geen training kunnen bedienen."
Data Vault. Volgens Remco Broekmans, bi-consultant en trainer bij BI-Expertisehuis Centennium, wordt door de huidige kredietcrisis steeds meer belang gehecht aan wet- en regelgeving. Broekmans: "Data Vault is een techniek om binnen heel grote datawarehouses alle data vanuit de bronsystemen zoals erp binnen te halen met behoud van alle kenmerken vanuit die bronnen (metagegevens). Herkomst van data is ten alle tijden te herleiden."
Realtime. De integratie van bi in alles wat we doen zorgt ervoor dat er steeds meer data komt en dat we die sneller (liefst realtime) nodig hebben. Bi-analyses werden in het verleden vaak gemaakt door terug te kijken. Bi wordt nu steeds vaker ingezet als toekomstvoorspeller. Maar er is juist ook behoefte aan real-time informatie. Om betere beslissingen te nemen moeten analyses gemaakt worden van gegevens die realtime beschikbaar zijn.
Consultancy Guide 2009
Dit artikel is onderdeel van de Consultancy Guide 2009. Deze gids geeft een overzicht van de trends en ontwikkelingen op de Nederlandse markt voor consultants. Daarnaast bevat de gids de resultaten van een onderzoek, uitgevoerd door TNS NIPO, naar de ervaringen van ict'ers met consultants. De Consultancy Guide 2009 verschijnt op 19 december 2008 in druk.