HP zet vaart achter zijn eigen besturingssysteem WebOS, dat het voirig jaar in handen kreeg na de overname van Palm. HP heeft daarvoor de nieuwe WebOS global business unit opgericht, die zich richt op meer gebruik van WebOS in het bedrijfsleven en grote organisaties. Volgens HP moet WebOS in de toekomst een belangrijke rol spelen in de markt voor mobiele apparatuur (zoals de HP TouchPad), cloud computing en desktopvirtualisatie. HP is van plan WebOS als extra besturingssysteem te leveren op netbooks en notebooks die werken met Microsoft Windows. 'HP ziet Windows-pc's als een springplank voor een wereldwijde adoptie van WebOS.'
HP neemt het met WebOS op tegen de gevestigde besturingssystemen Apple iOS, Google Android en volgens sommigen analisten ook Microsoft Windows Phone 7 (WP7). HP ziet Windows-pc's echter als een springplank voor een wereldwijde adoptie van WebOS. HP's besturingssyteem is geen concurrent maar een toevoeging op Windows, aldus HP's ceo Leo Apotheker. Hij is van plan vanaf 2012 per jaar honderd miljoen WebOS-gebaseerde apparaten te verkopen, met name op pc's die ook op Windows werken. Wereldwijd werken 90 procent van de pc's op het Windows-besturingssysteem. Het indirect verkoopkanaal van HP-dienstverleners is een strategisch belangrijk onderdeel voor de wereldwijde verkoop van HP WebOS-gebaseerde tablets en smartphones, aldus de leverancier.
Microsoft en HP
Richard Troost, marketing manager bij de Personal Systems Group (PSG) van HP Nederland, zegt dat WebOS goed kan bestaan naast Windows. ‘Voor de toekomst zijn er plannen om WebOS ook te gaan gebruiken voor netbooks en printers. Uiteindelijk hebben we de intentie om WebOS ook voor notebooks in te gaan zetten. Hierdoor zullen WebOS-toepassingen ook beschikbaar komen op onze pc's, zodat gebruikers door het openen van een WebOS-window toegang zullen hebben tot een WebOS-beleving, waaronder synergie, multi-tasking en hun WebOS-applicaties, direct vanaf hun pc. We zien dit als een toevoeging op Windows. We hebben sinds jaar en dag een zeer goede relatie met Microsoft en zien niet in waarom dit daar verandering in zou brengen.'
Hackers en security
Wel is er nog veel werk aan de winkel voor HP en zijn WebOS-besturingssysteem. Het marktaandeel is piepklein en er is nog geen HP WebOS-app store die Apple, Google en Microsoft wel hebben. Daarom verkoopt HP WebOS niet alleen via zijn eigen hardware. Naar verluidt mogen andere hardwareleveranciers WebOS verkopen via een licentiemodel. Samsung, dat steeds meer smartphones, notebooks en tablets weet te verkopen, is een van de eerste partijen die interesse in WebOS zou hebben.
HP ondersteunt verder adoptie van zijn nieuwe besturingssysteem met de WebOS 3.0 software development kit (sdk). Hiermee kunnen ontwikkelaars de HP TouchPad voor zakelijk gebruik optimaliseren, bijvoorbeeld op het gebied van bedrijfsapplicaties.
Een ander voordeel van WebOS is dat het nog nauwelijks aandacht heeft gehad van hackers, aldus HP. De leverancier zegt een breed beveiligingsportfolio voor zakelijke gebruik van WebOS te bieden. Volgens HP meer dan wat Apple iOS en Google Android in de aanbieding hebben.
Patenten
HP kocht Palm en bijbehorende WebOS in juni 2010. Volgens de toenmalige ceo Mark Hurd was Palm niet alleen interessant vanwege de smartphones, maar vooral door de vele patenten van WebOS, dat bijvoorbeeld op de Palm Pre en Palm Pixie wordt gebruikt. Patenten zijn voor veel eindgebruikers misschien niet interessant, maar wel voor ict-leveranciers.
Veel grote leveranciers verdienen geld met patenten. Bijvoorbeeld door middel van licentie-inkomsten, overnames of rechtszaken tegen partijen die de gepatenteerde technologie zonder overleg of betaling gebruiken. Zo werd er onlangs een overnamestrijd om de zesduizend patenten van de failliete Canadese netwerkleverancier Nortel gevoerd. Dat werd een strijd tussen Google en Apple, Ericsson, Intel, Microsoft, RIM en RPX. Uiteindelijk won een consortium van Apple, EMC, Ericsson, Microsoft, RIM en Sony deze patentensstrijd door samen 4,5 miljard dollar te bieden.
HP TouchPad met WebOS
De HP TouchPad is een 9,7-inch tablet van 13 mm dik en weegt 760 gram. De HP TouchPad heeft een scherm van 1024 bij 768 pixels. Het apparaat is uitgerust met een 2 gigahertz dual-core Snapdragon-processor, heeft één camera voor videochat, 16 of 32 GB ingebouwd geheugen, 'Beat by Dre'-speakers en ondersteunt Adobe Flash Player. Voorlopig ondersteunt de TouchPad Wi-Fi-verbindingen, vpn en diverse printers.
Later komt er een 3G/4G-versie van de HP TouchPad op de markt, aldus de leverancier. Applicaties kunnen snel worden geopend en gesloten dankzij en snelle swap-functie op de het aanraakscherm. Synchronisatie tussen een TouchPad en een Palm Pixie gaat snel. Een add-on is de Touchstone Charging Dock waarmee de TouchPad kan worden opgeladen. Volgens HP wordt de HP TouchPad eerst verkocht in landen waar meer WebOS-gebruikers zijn. HP verkoopt de TouchPad officieel niet in Nederland, maar het wordt wel door sommige webwinkels aangeboden.
Met de overname van Palm vorig jaar zit het met betrekking tot de Palm-patenten wel snor bij HP. Palm bezit namelijk een schat aan patenten.
Een hele mooie is bijvoorbeeld een patent op de telefoonfunctie in ene smartphone. Dit wordt overigens gebruikt in de iPhone van Apple. Overigens is dit geruild voor multitouch van Appple in een zaak uit 2009.
De gesture area aanklacht is van tafel geveegd, omdat er letterlijk in het patent van Apple stond dat dit aanraakgebied geen ‘output’ heeft. webOS apparaten hebben namelijk een LED-lichtje in dit aanraakgebied = output!
Ries (webOS enthusiast)
“HP heeft daarvoor de nieuwe WebOS global business unit opgericht, die zich richt op meer gebruik van WebOS in het bedrijfsleven en grote organisaties.”
Wil WebOS in de toekomst wel concurreren met Windows, dan zal ze waarschijnlijk (ook) grote gamestudios achter zich moeten krijgen. Ik denk dat ’t HP ontbreekt aan financiële middelen om zulks voorelkaar te krijgen.
“HP’s besturingssyteem is geen concurrent maar een toevoeging op Windows, aldus HP’s ceo Leo Apotheker. Hij is van plan vanaf 2012 per jaar honderd miljoen WebOS-gebaseerde apparaten te verkopen, met name op pc’s die ook op Windows werken.”
WebOS zal dan vnl. als ‘Windows-applicatie’ te categoriseren zijn. Als je jezelf als zodanig positioneert, denk ik eerlijk gezegd dat ’t nooit veel met WebOS zal worden.