Oracle ontwikkelt geen nieuwe software voor het Itanium-serverplatform van Intel. Dat betekent dat alleen nog HP ondersteuning aan Itanium geeft. Oracle, dat nu meer aandacht besteedt aan zijn eigen Sparc-serverplatform, suggereert dat Intel geen grote interesse meer heeft om Itanium verder te ontwikkelen. Intel ontkent dit echter.
Oracle maakt dit bekend na een lange reeks onderhandelingen met het managementteam van Intel. Uit die gesprekken blijkt dat Intel meer focus heeft op de x86-microprocessoren, aldus Oracle. Volgens het bedrijf zegt Intel dat langzamerhand het einde nadert voor Itanium. Dat valt ook op te maken uit verkoopcijfers van analistenbureau IDC. De verkoop van Risc/Itanium Unix-servers viel in 2010 wereldwijd tegen. Het aantal verkochte servers zag een daling van 16,8 procent. De omzet kelderde met 11,6 procent. Alle leveranciers hadden hiervan last. Vooral Oracle kreeg klappen: het zag de afzet van zijn Itanium-servers met 29,3 procent kelderen.
Intel HP-UX
Intel zegt echter dat het Itanium-processoren en -platformen verder blijft ontwikkelen. Onder andere voor HP-UX en andere klanten die Itanium-servers gebruiken. Intel levert onder andere de nieuwe acht-core Itanium-gebaseerde Poulson-processoren die twee keer sneller zijn dan de huidige Intel Tukwila-serverprocessors. Intel werkt verder aan de nieuwe Kittson Itanium-processor. Meer details hierover worden bekend gemaakt op het Intel Developer Forum in Peking, dat in april 2011 plaatsvindt.
HP, Microsoft en Red Hat
Nu Oracle in Itanium niets meer ziet, blijft alleen nog HP over die wel het serverplatform nog wil ondersteunen. Maar HP's nieuwe ceo Leo Apotheker heeft nog niks concreets gezegd over zijn toekomstplannen rond Intel Itanium. Eerder maakten Red Hat en Microsoft bekend geen software meer te ontwikkelen voor Itanium.
Oracle Sparc Exalogic
Oracle zegt wel nog bestaande software voor Itanium-servers te blijven ondersteunen. Het bedrijf zegt nu meer toekomst te zien in zijn eigen Sparc-processors. In december werden nieuwe Sparc-servers en een nieuwe editie van het besturingsplatform Solaris geïntroduceerd. Daarnaast kondigde Oracle een Sparc-gebaseerde versie aan van zijn Exalogic Elastic Cloud-appliance. Deze snelle databaseappliance is ontwikkeld voor klanten die een cloud computing-infrastructuur bouwen. Oracle heeft de Sparc-technologie in huis sinds de overname van Sun Microsystems in 2009.
Oracle levert Itanium-servers?!
“Vooral Oracle kreeg klappen: het zag de afzet van zijn Itanium-servers met 29,3 procent kelderen.”
De vete tussen (de CEO’s van) Oracle en HP wordt uitgevochten over de ruggen van de klanten.
Oracle/Sun heeft volgens mij nooit Itanium Processoren geleverd, verder door Itanium eruit te gooien is alleen maar om HP je grootste concurrent een hak te zetten welk een betere server omzet heeft dan de clasic Sun server die niet meer gewild is en volgens laatste processor-core-factor tabel van Oracle is de itanium core spontaan sinds dec2010 2 keer krachtiger (lees duurder in Oracle-licentie) geworden.. tov van ondermeer eigen SPARC ( factor 0.5 veranderd in 1.0)Hummm……
Straks is er dus nog 1 processor over de x86. Deze processor is gemaakt voor pc’s en “kleine” servers.
Deze stap betekend dat er nog meer core’s nodig zijn om een enteprise omgeveing te draaien. Alle licenties zijn gebaseerd op sockets of cores dus zijn de software bouwers gebaad bij veel “kleine” cores i.p.v. 1 grootte.
Ik was misschien niet helemaal duidelijk: het ging om de Itanium-processor. Die Sun nooit heeft gebruikt in zijn servers.
(En die Oracle dus niet in handen heeft gekregen met de welbekende overname van Sun.)