Als je al met computers werkte in de late jaren '80 en vroege jaren '90, zal de naam PcTools je wel bekend zijn. De PcTools Utilities waren een verzameling heel handige hulpprogramma's voor DOS. Zoveel jaren later maakt PcTools nog altijd hulpsoftware, maar nu voor Windows. Registry Mechanic is echer geen eigen ontwikkeling, maar een overgenomen product.
Registry Mechanic is betaalsoftware, maar een evaluatie is mogelijk. Helaas blijkt die probeerversie zo goed als onbruikbaar om de software écht te evalueren. Er is een schoonmaakbeperking tot de eerste zes gevonden foute registerinschrijvingen. Wij zien liever geen dergelijke grote beperking in functionaliteit, maar houden meer van beperkingen in tijd (30 dagen of zo) met volledige functionaliteit. Alleen dan kan zo'n product afdoende geëvalueerd worden. Registry Mechanic zoekt in het Windows-register naar ongebruikte en oude inschrijvingen waaronder bestandsextenties, ActiveX-controls, klassen- en programma-ID's, oninstalleergegevens, gedeelde DLL's, fonts, hulpbestanden, applicatiepaden, pictogrammen, ongeldige snelkoppelingen en meer. Registry Mechanic laat toe een back-up te maken van het register alvorens wijzigingen aan te brengen.
Gebruik
De software probeert geen extra rommel te installeren. Registry Mechanic bestaat ook in een 'portable' of draagbare versie die je helemaal niet hoeft te installeren. De versie die je in Windows installeert kan tijdens de systeemstart automatisch een schoonmaakoperatie uitvoeren. Het dialoogscherm ziet er een beetje overdadig uit. Het is verdeeld in een statuskolom links en een functiepaneel rechts daarvan. De statuskolom toont een grafiek met een systeemstatusmeter. Rood is een lage systeemstatus en dus slecht. Groen is goed en oranje is redelijk, maar met problemen. Daaronder staat een grote groene scan-knop waarmee je een automatische zoek- en schoonmaakopdracht start. Het functiepaneel rechts van die statuskolom bevat de gescheiden opdrachten en functies die Registry Mechanic kent. Het is een beetje onduidelijk, maar helemaal boven links staan twee pijltjes en die dienen om te navigeren tussen twee functiepanelen: optimalisaties en onderhoud en ook tussen het huidige en vorige paneel. Tabbladen is een andere aanpak om dit te visualiseren. Het optimalisatiepaneel bevat zes functies: Register Scannen, Prestaties Verbeteren, Computer Opschonen, Register Comprimeren, Systeem Optimaliseren en Bestanden Vernietigen.
Het 'Register Scannen' is de eigenlijke registerschoonmaak: het scant dus niet alleen het register op zoek naar fouten, maar herstelt ze ook. 'Prestaties Verbeteren' slaat op alle in Windows geïnstalleerde diensten of services. Je kiest tussen een gebalanceerde instelling voor zowel prestaties als functionaliteit, of een minimale instelling voor brute prestaties. Ten slotte is er een herstelfunctie om alles weer in de oude toestand te brengen. In feite biedt Windows je zelf ook zo'n functie in Systeemeigenschappen. 'Systeem Optimaliseren' biedt op het eerste zicht alleen informatie over de systeembelasting met een lijst van draaiende diensten en programma's, maar ook een grafiek van hoe die het systeem belasten en de systeembronnen gebruiken. Op basis daarvan kun je conclusies trekken over wat precies het zwaarst jouw systeem belast. Voor de meeste gebruikers is al die informatie vrij nutteloos, omdat er geen enkele optie voorzien is om iets in te stellen of te veranderen. Er is wel een grote knop 'optimalisatie toepassen' die je kunt aanklikken om te zien hoe dan de systeembelasting beter verdeeld wordt. De knop verandert dan in 'optimalisatie resetten' waarmee je de oorspronkelijke toestand herstelt. Zo zie je het verschil. Volgens de grafieken was de geoptimaliseerde toestand beter, dus lieten we dat staan. We merkten echter niet echt een verbetering in het werken met Windows.
'Computer Opschonen' gaat over het schoonmaken van tijdelijke bestanden en historieken van Windows zelf. Dit is veel te braaf en te beperkt, want een echt opschonen van de harde schijf is dit niet. 'Register Comprimeren' is in het inkrimpen van het register door alle lege sleutels te verwijderen, zodat het weer een compacte en netjes aaneengesloten database wordt. Registry Mechanic claimt hier snelheidswinsten met indrukwekkende percentages. Het tweede functiepaneel getiteld 'Onderhoud' toont nog vier extra functies: Statusrapport, Servicebeheer, Systeemmonitor en Terugzetten. Dat laatste toont alle gemaakte Registry Mechanic back-ups en laat toe ze te herstellen.
Praktijk
Registry Mechanic slaagt helaas niet in onze test. De VMware testsleutels worden niet verwijderd uit het register, ook al is de software niet meer aanwezig. Het product gooit ook met indrukwekkende winstpercentages en prestatiegrafieken om aan te geven dat Windows echt wel geoptimaliseerd wordt, maar die cijfers konden we niet staven. Dat de evaluatieversie slechts zes fouten herstelt, vinden we eigenlijk onaanvaardbaar. Het doet denken van die sjoemelende 'antimalwarescans' op internet die je steevast vertellen dat jouw hele systeem vol malware staat (ook als je niet met Windows werkt!) en de schoonmaakfunctie vertelt je dan dat je eerst moet betalen voordat jouw systeem schoongemaakt kan worden. PcTools doet dat ook zo'n beetje.
Conclusie
Dat de probeerversie maar zes fouten kan herstellen maakt een echte evaluatie vrijwel onmogelijk. Het product is het duurst van allemaal, maar slaagt niet in onze test. (Zie testmethode in deel 1 voor nadere details.) Deze tool kunnen we onmogelijk aanbevelen.
Productinfo
Product: Registry Mechanic 2011
Producent & Leverancier: PcTools, USA; http://www.pctools.com/registry-mechanic/
Adviesprijs (excl. BTW): 99,99 euro (5 computers)
Systeemvereisten: Windows XP of hoger
De Serie
Registry cleaners voor Windows
Deel 1: Windows fit en gezond houden
Deel 2: CCleaner
Deel 3: jv16 PowerTools 2010
Deel 4: PcTools Registry Mechanic
Deel 5: Wise Registry Cleaner Pro
Een toevoeging is dat Registry Mechanic “van PCTools” op (jaar-)abonnementsbasis werkt (subscription base). Het is dus een in tijd gelimiteerde “huur”! Dit is bij aanschaf duidelijk vermeld.
Zeker vergeleken met de prestaties van gratis en legaal beschikbare tools, zal je van een betaald product veel verwachten. Bij mij is de betaalde versie een paar jaar geleden echter niet goed genoeg gebleken om de (volume)licence aan te houden.
Het moet gezegd worden, de online RM-helpdesk was wel zeer vriendelijk en behulpzaam, zelfs bij het beëindigen van het abonnement. Daar zal dus ook een passend deel van de uitgave aan zijn besteed.