CCleaner omschrijft zichzelf als een systeemoptimalisator. Hoewel er een registerpoetsprogramma in zit, kan het nog meer. Het verwijdert ongebruikte bestanden op het systeem, verwijdert allerlei sporen van internetactiviteiten en beschermt daarmee je privacy.
CCleaner verwijdert bij de webbrowsers Internet Explorer, Firefox, Google Chrome, Opera en Safari tijdelijke bestanden, surfgeschiedenis, cookies, download- en formulierengeschiedenis en allerlei daarmee verbandhoudende indices. Bij Windows zelf maakt het de Prullenbak leeg, de recent geopende documenten, tijdelijke bestanden en logbestanden. CCleaner speurt wel niet de hele harde schijf af naar allerlei nutteloze en dus te wissen bestanden maar beperkt zich tot de Windows-directory. In het register gaat CCleaner op zoek naar ongebruikte en oude inschrijvingen waaronder bestandsextenties, ActiveX-controls, klassen- en programma-ID's, oninstalleergegevens, gedeelde DLL's, fonts, hulpbestanden, applicatiepaden, pictogrammen, ongeldige snelkoppelingen en meer. CCleaner biedt de mogelijkheid om een back-up te maken van het register alvorens wijzigingen aan te brengen. Ook van de geïnstalleerde applicaties kan CCleaner een en ander oppoetsen, al is dat meestal beperkt tot tijdelijke bestanden en recente-bestandenlijsten (MRU's). Dat kan onder meer voor Media Player, eMule, Google Toolbar, Microsoft Office, Nero, Adobe Acrobat en compressiesoftware zoals WinZip, WinRAR, en WinAce.
Gebruik
Bij het installeren even opletten, want de installatieprocedure wil Google Chrome en Google Toolbar installeren: standaard staat dat allemaal aangevinkt. Als je dat niet wil, gewoon uitvinken en dan installeert hij het niet. CCleaner toont een dialoogscherm met vier hoofdrubrieken die uiterst links aanklikbaar zijn als vier grote pictogrammen. Naast die pictogrammen verandert het centrale dialoogveld aan de hand van het aangeklikte pictogram en dus de gekozen rubriek. De vier hoofdrubrieken zijn: Cleaner, Register, Gereedschap en Opties. De 'Cleaner' spoort onnodige en ongewenste bestanden op die samenhangen met Windows (desktop 'Windows Explorer', Internet Explorer, Systeem en Geavanceerd) of met gekende applicaties (Firefox, Multimedia-applicaties, welbepaalde toepassingen zoals Windows Defender en archiveersoftware plus in Windows geïntegreerde software). Je geeft zelf met behulp van vinkjes aan wat deze tool wel of niet moet opsporen. Standaard staat zowat alles aangevinkt, maar als je problemen hebt met Windows wil je bijvoorbeeld de logfiles voorlopig niet wissen.
Bij de rubriek 'Register' vinden we de eigenlijke poetsroutines voor het Windows Register. Hiermee kun je sleutels en bijbehorende waarden wissen als ze verwijzen naar ontbrekende bestanden of bibliotheken, verouderd zijn of problemen veroorzaken. Er is een hele lijst die je ook weer naar smaak kunt aan- of afvinken. Standaard staat alles aan. Veel diepgang zit er niettemin niet in. Onder 'Gereedschap' kun je software deïnstalleren, de automatische-startlijst bekijken en bewerken, systeemhersteldata bekijken en terugzetten, plus opslagvolumes veilig wissen. Het laatste onderdeel, 'Opties', bevat algemene en geavanceerde instellingen, zwart en witte lijsten voor cookies en bestanden. Een nuttige optie is dat je CCleaner tijdens de systeemstart een schoonmaak kunt laten uitvoeren in de achtergrond.
Praktijk
Het aantal beschikbare opties voor het schoonmaken van het register blijkt nogal karig en veel diepgang is er niet. Bij onze test bleven heel wat registerinschrijvingen in verband met VMware Tools dan ook staan. (Zie testmethode in deel 1 voor nadere details.) Niettemin vond het programma wel enkele tientallen andere te wissen registerinschrijvingen. Ook de Cleaner-rubriek die nutteloze bestanden wist is te beperkt: die kent alleen maar bestanden horende bij bepaalde Windows-onderdelen of vooraf gedefinieerde applicaties. Daardoor blijven er nog heel wat overbodig heden achter op de harde schijf.
Conclusie
Grondig is de schoonmaakoperatie van CCleaner niet, maar deze cleaner is wel heel erg snel en veroorzaakt geen schade. Voor het gewone dagelijkse onderhoud is dit dus prima, maar als je een grondige registerschoonmaak wenst, zul je wat dieper in de buidel moeten tasten.
Productinfo
Product: CCleaner 3.01
Producent & Leverancier: PiriForm, USA; http://www.piriform.com/ccleaner
Adviesprijs (excl. BTW): gratis
Systeemvereisten: Windows XP of hoger
De Serie
Registry cleaners voor Windows
Deel 1: Windows fit en gezond houden
Deel 2: CCleaner
Deel 3: jv16 PowerTools 2010
Deel 4: PcTools Registry Mechanic
Deel 5: Wise Registry Cleaner Pro
Quote: “Adviesprijs (excl. BTW): gratis”
Helaas is dit niet het geval. Er wordt 19.95 gevraagd.
@Paul: CCleaner is wel gratis voor thuisgebruik. Alleen voor priority support wordt 19,95 gevraagd. Als je dat niet wilt, kun je het gewoon gebruiken.
Je kunt ook vrijwillig een donatie doen, maar het is niet verplicht.
Dank voor dit fraaie testverslag. Ook in dit verslag niet veel diepgang. Het eerste deel bestaat uit het overschrijven van de specs en in het 2e deel wordt wat losjes geroepen dat niet alles weggehaald wordt. De conclusie dat het gratis is , klopt niet en het alternatief dat dan wel zou werken maar waar we ‘ dieper in de buidel voor moeten tasten’ wordt helemaal niet genoemd.
ik acht uw testverslag helaas dan ook vrij nutteloos.
#mening #stageopdracht?
Een goed alternatief die het zelfde kan en volledig gratis is, is EasyCleaner van Toni Arts, heb ik zelf al vele jaren al opruimtool. Even googlen op EasyCleaner Toni Arts.
Dit artikel hoort thuis in een pc consumenten blad voor beginners. Computable is toch voor professionals bedoeld?
Het artikel maakt deel uit van een serie. In deel 1 staat de testmethode beschreven; het alternatief wordt in een van de andere delen beschreven. De serie is als een geheel te lezen. Zie de links in het kadertje “De Serie”.
Nog maar 3 artikelen te gaan… en dan is dit ook weer voorbij 🙂
De laatste tijd is het aantal relevante artikelen in Computable op een hand te tellen. Of we krijgen bijdragen van verkopers/belanghebbenden van technologie X in de trant van: 2011 wordt het jaar van X. Of we krijgen zoiets als bovenstaande.. nou op de overige 3 bijdragen ga ik niet eens wachten, want binnen enkele minuten heb ik mijn verlangde informatie bij elkaar gegoogled.
Dat maakt het ook moeilijker om met goede bijdragen op internet te komen.
@ Josef
Als geheel wordt de kwaliteit ook niet beter.
Op dit moment gebruik ik IObit Advanced System Care v4.0 Pro. kost ongeveer 12 dollar voor een licentie en werkt als een trein. Daarnaast bevat het programma leuke extra’s zoals harde schijf defragmentatie en privacy cleaner. Virus scanner zit er ook bij.
Er is ook een gratis versie zodat je alle snufjes kan uitproberen (natuurlijk wel met minder resultaat).