Van elke zes Nederlandse computers met het besturingssysteem Windows XP heeft er één Service Pack 3 (SP3) nog niet geïnstalleerd. Dat zijn ongeveer één miljoen pc's. Softwareleverancier Microsoft ondersteunt voorloper Service Pack 2 voor Windows XP niet meer en raadt gebruikers aan over te stappen naar zijn opvolger. Het bedrijf weet niet of vooral consumenten of ondernemingen de reparatieset niet hebben geïnstalleerd.
‘Bij de bedrijven waarmee Microsoft een directe relatie heeft, met name de grotere bedrijven met meer dan duizend pc's, is dit percentage lager', vertelt productmanager Olivier van Noort aan Computable.
De softwareleverancier ondersteunt vanaf 19 juli 2010 Service Pack 2 niet meer. Dat betekent dat gebruikers geen beveiligingsupdates meer ontvangen en meer risico lopen op virussen, spyware en andere schadelijke software. De fabrikant raadt gebruikers aan Service Pack 3 te installeren. ‘Alle pc's die Windows Update gebruiken, wordt al sinds de introductie van SP3 gevraagd automatische updates te installeren', zegt de productmanager.
‘Organisaties die op korte termijn overwegen hun werkplek aan te passen, loont het wellicht te kijken naar Windows 7. Mochten beide mogelijkheden niet tot de opties behoren, dan kunnen bedrijven een customer support contract afsluiten. Niets doen raden wij als Microsoft ten zeerste af', zegt Van Noort.
Levenscyclus
Het stoppen van de ondersteuning van een product hoort bij de levenscyclus, zegt Van Noort. ‘Voor SP2 is de tijd ondertussen aangebroken dat wij de gebruikers van Windows XP met Service Pack 2 niet meer voorzien van updates, tenzij een customersupportcontract is afgesloten', zegt de productmanager.
Op 8 april 2014 stopt de ondersteuning op XP Service Pack 3.
Gewoon SP3 installeren dan kan je nog jaren van alle voordelen genieten. Daar wordt de PC zelfs iets sneller van, i.t.t. de twee eerdere service packs.
Uiteraard wel eerst nagaan wat de update betekent voor de applicatieomgeving.
Dan kan je daarna rustig nadenken over een upgrade naar Seven, of overgaan op Linux of Mac OS X met al zijn consequenties.
Als ICT Professional schaam ik me voor de vele incompetente organisaties en de daarbij behorende ICT’ers. Een organisatie die nu SP3 nog niet heeft draaien kan zichzelf niet serieus nemen.
Uiteraard zijn er de vele excuses ala incompatible maar daar zijn net zoveel oplossingen voor!
@John E.:
John, het is niet de IT’er die dat beslist hierin, dat doet management meestal – t.o.v. de kosten/baten-analyse bij het draaien van oude applicaties die niet kunnen werken met/op WinXP-SP3, maar wel met/op WinXP-SP2.
Vaak gaat het om hele grote bedragen om een netwerk van een Multinational met 10.000 PC’s te laten upgraden naar een nieuwe ServicePack3.
Dus slaak a.u.b. niet zo’n neerhalende toon – dat jij je schaamt voor deze ICT’ers, zij kunnen daar immers ook niets meer aan doen als goed bedoeld advies geven.