Organisaties kunnen tot twee jaar na het verschijnen van Windows 8, het besturingssysteem Windows 7 downgraden naar zijn voorganger XP Professional. Microsoft verwacht de productlevenscyclus van Windows 7 in 2020 definitief te beëindigen terwijl de producent ervan uit gaat dat Windows 8 met zo'n twee jaar productierijp is. De technische ondersteuning aan XP stopt echter al in april 2014.
Dat schrijft een medewerker van het Microsoft Windows-team op een officieel weblog.
De mogelijkheid om te downgraden naar XP Professional geldt alleen voor organisaties die bij het besturingssysteem Windows 7 Professional of Ultimate rechten op een downgrade hebben aangeschaft. Deze rechten staan beschreven in de licentievoorwaarden. Twee jaar nadat de opvolger van Windows 7 op de markt komt, verdwijnen deze rechten uit de voorwaarden van Windows 7. Dat wordt bepaald door Microsofts beleid met betrekking tot de levenscyclus van software.
Beheerproblemen
In eerste instantie wilde Microsoft het recht op downgrade van Windows 7 naar XP of Vista beperken tot veertien maanden na verschijning van Windows 7 of totdat het eerste servicepack voor Windows 7 verschijnt. Deze periode werd al eerder uitgebreid tot maart 2011 en nu dus opnieuw, om beheerproblemen binnen organisaties te voorkomen. Anders zouden sommige organisaties namelijk zowel pc's met Windows 7 als pc's met een downgrade naar XP gebruiken.
Overigens kunnen pc-fabrikanten die het Microsoft-besturingssysteem bij hun hardware meeleveren, tot uiterlijk 22 oktober 2010 Windows 7 met downgrademogelijkheid aanbieden.
Bèta Windows 7 SP1
Het recht om terug te stappen van Windows 7 op XP staat los van de technische ondersteuning die Microsoft biedt aan XP Servicepack 3. Die stopt in april 2014. Wie na die maand ondersteuning op XP SP3 wil, dient hiervoor een separate overeenkomst met de softwaremaker te sluiten. De softwareleverancier heeft inmiddels een bètaversie van het eerste servicepack (SP1) voor Windows 7 vrijgegeven.