Voor desktops is het van belang welke desktopomgeving je gebruikt en welke applicaties daarbij horen. Zowat alle Linux-distributies voor bedrijven blijken daarin gelijkaardige keuzes gemaakt te hebben. Vandaar dat we ervoor gekozen hebben ze niet per distributie te bekijken, maar ze per functie met elkaar te vergelijken.
De bekeken versies zijn: Red Hat Enterprise Linux Desktop 5.4, Novell SuSE Linux Enterprise Desktop 11, Mandriva One 2010 en de eerder al apart door ons geteste Ubuntu Desktop Edition 9.10 'Karmic Koala'.
Al deze systemen hebben alle functionaliteit aan boord om op netwerkgebied volledige uitwisselingen mogelijk te maken met Windows-systemen. Je kunt aan Windows-netwerkshares, mail uitwisselen met Microsoft Exchange en gebruik maken van Internet Information Server. Andersom kunnen Linux servers ook diensten leveren waar Windows-desktops probleemloos gebruik van kunnen maken.
Desktopomgevingen
Er zijn maar twee grote desktopomgevingen in de Linux-wereld: Gnome (www.gnome.org) en KDE (www.kde.org). Ze hebben beide hun voor- en tegenstanders. Beide desktopomgevingen bieden heel wat functionaliteit. Daarbij gaat KDE het verst. KDE doet ook erg zijn best om zoveel mogelijk op de Windows-desktop te lijken (maar dan een met veel meer mogelijkheden). Gnome lijkt standaard helemaal niet op Windows. Je kunt echter elke van deze desktops helemaal op je eigen smaak afstemmen. We hebben dus ook al op Gnome gebaseerde Linux-distributies gezien waarvan de desktop toch erg op die van Windows of zelfs die van de Apple Mac lijkt.
Een moderne Linux met Gnome of KDE vereist een pc met capaciteiten die geschikt zijn om Windows XP vlot te draaien. Heb je oudere hardware dan dat, of een pc met minder dan 512 MiB RAM, dan kun je beter geen Gnome of KDE als desktopomgeving kiezen. XFCE komt dan wel in aanmerking. Die desktopomgeving is karig uitgerust, maar biedt toch alles wat je nodig hebt om op een gebruiksvriendelijke manier applicaties te kunnen gebruiken en met allerlei randapparatuur te werken. Er zijn daarnaast ook nog specifieke Linux-desktopomgevingen voor netbooks.
Red Hat werkt standaard met Gnome en Novell met KDE. Mandriva laat je kiezen tussen een versie met Gnome, met KDE of een met Moblin (voor netbooks). Ubuntu werkt met Gnome, Kubuntu met KDE en Xubuntu met XFCE. Ubuntu is duidelijk het best ondersteund van al deze Canonical Linux-varianten en is dus te verkiezen voor bedrijven.
Je mag trouwens gerust verschillende desktopomgevingen uitproberen. Linux ondersteunt allerlei omgevingen samen op één pc en je kunt er dan naar believen tussen heen en weer schakelen. De meeste Linux-distributies laten je tijdens de installatie kiezen welke desktopomgeving je prefereert, maar een extra desktopomgeving kan later altijd worden bijgeïnstalleerd.
Mandriva had vroeger een specifieke bedrijfsdesktopeditie, maar heeft die ondertussen laten vallen. Mandriva One 2010 is gratis. Voor gesloten software en stuurbestanden heb je de PowerPack 2010 editie nodig en daar moet je wel voor betalen. Maar specifiek voor bedrijven kunnen we deze versie niet noemen. Mandriva heeft wel nog een Corporate Server editie. Een servereditie voor bedrijven vinden we ook bij Novell SuSE, bij Red Hat en bij Ubuntu.
Uitrol en updates
De Linux-distributies met pakketdistributiesystemen (Red Hat RPM, Novell SuSE YAST, Debian/Ubuntu) maken het erg eenvoudig om systemen op afstand te installeren en bij te werken. Sowieso is dat bij Linux heel wat gemakkelijker dan bij Windows. Elke Linux ondersteunt immers remote shells (ssh), remote secure kopiëren (scp) en remote synchronisatie (rsync over ssh). Met deze protocollen en de bijbehorende gratis tools kost het weinig moeite om systemen op afstand te installeren, een grootschalige uitrol te organiseren of clients op afstand bij te werken. Mandriva heeft geen eigen pakketdistributiesysteem, maar gebruikt dat van Red Hat. Ubuntu heeft wel een eigen pakketdistributiesysteem (gebaseerd op dat van Debian), maar geen centraal distributie- en uitrolsysteem zoals dat van Red Hat en Novell. Via scripts is zo'n systeem wel mogelijk.
Sowieso vereist centraal beheer van verschillende Linuxsystemen binnen één onderneming wat meer diepgaande kennis over dat platform, net zoals dat bij Windows ook het geval is.
Op desktopniveau zijn moderne Linux'en erg gebruiksvriendelijk geworden. Vrijwel alles kan via de grafische interface en gebruikers hoeven nooit naar een terminalvenster te grijpen. Dat is vroeger wel ooit anders geweest, maar een moderne Linux-desktop is zeker even gebruiksvriendelijk als die van Windows. Op sommige punten zelfs meer. Hierbij willen we toch even de aandacht vestigen op de netwerkondersteuning van Ubuntu 9.10 met een centrale netwerkbeheerder die al het werk doet. Het werkt echt als een fluitje van een cent, wat vooral voor draadloze netwerken een ware verademing is. Netwerken wisselen of roaming vinden we zelfs gebruiksvriendelijker uitgewerkt dan diezelfde functionaliteit in Windows 7.
De serie
Volgende deel: Bedrijfsapplicaties onder Linux
Het dossier bestaat uit vijf delen:
1: De kosten (donderdag 8 april)
2: Migratie en applicaties (maandag 12 april)
3: Functionele vergelijking Linux-distributies (donderdag 15 april)
4: Bedrijfsapplicaties onder Linux (maandag 19 april)
5: Emulatie en virtualisatie, conclusie en productinformatie (dinsdag 20 april)
@Cubytrain, 19-04-2010 10:46
Je hebt gelijk dat de printer/scanner in Ubuntu tegenwoordig gemakkelijk(er) is te installeren. Ik geloof, sinds versie 8.04. Het waren enkele voorbeelden van mij die mij vroeger (printer, scanner, draadloos netwerk) en ook nog tegenwoordig (draadloos netwerk en ipv4/ipv6) vrij geregeld de Linux forums (hebben) doen afstruinen. Bij Windows had/heb je doorgaans minder last van dergelijke installatieproblematieken. Wel heb je bij Linux (vrijwel) geen gedoe met licenties, registraties en activaties. Daar word ik soms bij Windows (software) wel knettergek van. Ik denk dan wel eens: ik heb het programma toch gekocht? Wat zeur je dan dat ik het nog moet registreren/activeren?
@Dr. Kargos: het switchen van desktopomgevingen… dit staat ook in het artikel! “Je mag trouwens gerust verschillende desktopomgevingen uitproberen. Linux ondersteunt allerlei omgevingen samen op één pc en je kunt er dan naar believen tussen heen en weer schakelen. De meeste Linux-distributies laten je tijdens de installatie kiezen welke desktopomgeving je prefereert, maar een extra desktopomgeving kan later altijd worden bijgeïnstalleerd.”
Een typisch voorbeeld van waar je bij Linux (Ubuntu, in dezen) tegen aan kunt lopen: http://www.eeeusers.nl/index.php?topic=3520.15. Het betreft het (onder de Linux gebruikers) welbekende ipv6 euvel. Korte probleemschets: Ubuntu 9.10 kan (ineens) niet overweg met het ipv6 protocol. Gevolg: ENORM trage internet verbinding als je draadloos internet hebt. Er is maandenlang in forums over geschreven dat het een probleem is en er werden tal van nutteloze oplossingen geboden. Ondertussen beweert Ubuntu dat het probleem niet (meer) bestaat. Wel dus. Zelfs de doorgewinterde Linux gebruiker komt hier niet aan uit, totdat iemand in Nederland bij toeval achter de oorzaak van het probleem komt (zie voormelde link).
@Sander,
C’T in het Duits, zelf even het archief nakijken.
openoffice 3.0 versus ms office 2007
http://www.heise.de/kiosk/archiv/ct/2008/22/136
helaas betaald, 8 paginas lang.
@ Kees Worttel:
De opmerking over het vermeende gemak van Windows waarin je verklaart dat je er alleen een CD hoeft in te duwen is wel grappig verwoord, maar desondanks incorrect. Gebruikers van een Linux desktop hoeven niet eens een cd erin te stoppen. Onder Ubuntu b.v. kiezen ze voor Ubuntu software centrum en plaatsen een vinkje bij de applicatie die ze willen gebruiken.
Nog belangrijker is het vergelijken van gemak bij het installeren van het OS. Heeft iemand hier wel eens getracht Windows te installeren op een kale machine? Hoe vaak komt het dan niet voor dat Windows klaar is met installeren en dat b.v. je lan-kaart, je wifi, je dvd etc het niet doen? Juist…heel vaak. Zoniet altijd. Je moet dan namelijk aparte cd’s bezitten die specifiek voor de betreffende hardware is gemaakt. En dan moet je daarna nog office installeren? Merkwaardig, bij een moderne Linux desktop is dat meteen standaard gedaan.
Kortom..leg die vooroordelen nou gewoon eens aan de kant en probeer het zelf eens. Het zal je nog verrassen!
Het zou een vakblad sieren als ze niet “het inzetten van een CLI ” als meetwaarde voor gebruiksgemak aanvoeren. Een CLI is niet vriendelijk, maar ook niet onvriendelijk, het is gewoon heel anders. Het moeten intypen van parameters of commando’s is dan ook geen maat voor usability, maar het kunnen bereiken van je doel zonder problemen is dat wel.
@Kees worttel.
enkele jaren geleden Daar ligt het probleem. nog een paar maanded terug heb ik nauwkeurig bijgehouden wat installeren vroeg.
Ubuntu: 5 vragen, waarvan 3 voorgevuld. Een volledig funcrionele desktop, met UMTS en WIFI.
XP: 22 vragen, voor 2 moest ik op internet informatie zoeken. WIFI werkte niet (drivers), UMTS even wel, maar na installatie WIFI niet meer.
Daar, heb je je anekdotische bewijsvoering