Windows 7 gaat waarschijnlijk twee mogelijkheden bieden om XP-applicaties te draaien binnen een virtuele omgeving: naast de XP-modus is er de Microsoft Enterprise Desktop Virtualization (MED-V). De XP-modus maakt gebruik van Virtual PC. Microsoft kocht deze technologie met de overname van Connectix in 2003. MED-V maakt gebruik van virtualisatietechniek uit de overname van virtualisatieleverancier Kidaro in maart 2008. Daarnaast leunt ook MED-V op Virtual PC.
Het is de verwachting dat MED-V (Microsoft Enterprise Desktop Virtualization) ook voor Windows 7 beschikbaar gaat komen, zegt Robert Bakker, die in Nederland verantwoordelijk is voor de virtualisatie en beheerproducten. MED-V is virtualisatiesoftware waarmee applicaties, die zijn geschreven voor Windows XP en Windows 2000, kunnen draaien op Windows Vista.
Hij benadrukte al eerder dat MED-V ‘allerlei leuke mogelijkheden' biedt. ‘Stel, je wilt een nieuwe Excel-versie uitrollen, maar de financiële afdeling dreigt die uitrol te verhinderen omdat ze allerlei macro's hebben geschreven in een oude versie van Excel, die moeilijk om te zetten zijn. Dan kun je MED-V gebruiken om die afdeling virtueel toegang te geven tot die oude omgeving. De eindgebruiker merkt daar niets van. Die ziet alleen maar een startmenu, waarin een icoontje staat naar een applicatie, die onder water in een al opgestarte virtual machine draait.'
XP-modus
Op 25 april 2009 maakte Microsoft ook bekend dat Windows 7 een XP-modus krijgt (XPM). Binnen die modus kunnen gebruikers applicaties draaien die zijn ontworpen voor Windows XP. In het bedrijfsblog vertelt Microsoft dat XPM speciaal ontworpen is om kleine bedrijven te helpen met de overstap naar Windows 7.
XPM maakt gebruik van Virtual PC. Microsoft verwierf deze technologie door de overname van Connectix in 2003. MED-V maakt gebruik van virtualisatietechniek die Microsoft in handen kreeg door de overname van virtualisatieleverancier Kidaro in maart 2008. Daarnaast leunt ook MED-V op Virtual PC. Bakker: ‘Het doel van XPM en MED-V is gelijk, namelijk het oplossen van applicatie-incompatibiliteit. Maar het gaat om verschillende technologieën.' Bovendien biedt MED-V beheermogelijkheden, in tegenstelling tot XPM. Dat maakt het volgens Bakker interessanter voor bedrijven. ‘Via MED-V kun je centraal configuraties creëren van een bepaalde applicatie-image en die daarna naar al je eindgebruikers distribueren.'
Prijs
MED-V maakt deel uit van het Microsoft Desktop Optimization Pack (MDOP). Dat leidde tot kritiek, omdat er dan immers voor betaald moet worden. Bakker zei hierop tegen Computable: ‘De prijs van MDOP is gelijk gebleven, terwijl je er wel extra functionaliteit bij krijgt. Als je kijkt naar de hoeveelheid technologie die je met dat pakket krijgt, dan is de prijs van ongeveer tien euro per gebruiker eigenlijk verwaarloosbaar te noemen.'
Expert Windows 7?
Ben je ook helemaal thuis in Windows 7 of een willekeurig ander besturingssysteem? Meld je dan nu als expert voor het Topic Besturingssystemen aan! Stuur een e-mail met contactgegevens en een korte motivatie waaruit de expertise blijkt naar besturingssystemen@computable.nl.
Dit artikel lijkt veel op dat van gisteren. En nu lees ik dat Microsoft ‘kleine bedrijven wil helpen met de overstap naar Windows 7’. Eh pardon? Denkt Microsoft dat alleen bedrijven gebruik van Windows maken? Zijn de miljoenen thuisgebruikers ineens onbelangrijk? Juist die kopen niet elk jaar een nieuwe machine, wat ook geld voor kleine bedrijven. Ik ken heel wat kleine ondernemers (o.a. in het MKB) die of nog met Win 2000 of nog oudere machines/software hebben. De reden is vaak dat de door hun gebruikte software ooit tegen een hoge prijs is aangeschaft, maar niet meer draait onder XP of Vista. Iets wat ook geldt voor de thuisgebruikers, zoals een Office pakket (97 of 2000) wat prima bevalt, ineens vervangen moet worden door Office 2007 of hoger.
Microsoft kan het. m.i.z. in deze crisitijden niet maken om mensen te laten betalen voor iets wat ze hetzelfde biedt al wat ze hadden: XP. Ik pleit er dan ook vioor, zoals ik al eerder deed, dat Microsoft de XP-modus gewoon graties aan elke Windows 7 gebruiker aanbiedt, als download, niet gelijk meeleveren, want dan is meteen te zien hoeveel vraag er naar is.
Die XP-modus in Windows 7 zal, zo schat ik nu in, nog wel eens meer gebruikt gaan worden dan Microsoft zelf kan inschatten…
Waarom al die moeite doen om een XP-modus in de bouwen in Windows 7. Waarom niet gewoon Windows XP blijven supporten tot in den eeuwigheid? Als iets “goed” werkt werkt het goed. If it aint broken do not fix it. Never change a winning team.
@Jaap:
Er is altijd nog de overstap mogelijkheid naar een ander besturing systeem dan Windows 7. Op Linux met de “Wine” emulator kun je bijna! alles xp applicaties draaien. Met Open Office als vervanging van MS-Office, ben je klaar om weer jaren lang verder te computeren.
Ik heb nog steeds geen goed beeld van wat die MED-V gaat inhouden. Ik hoop, dat het een eenvoudig te bedienen voorziening is, want als ik zie welke simpele ondersteuing ik nu al moet bieden asan gebruikers die de meest elementaire basisvaardigheden ontberen, dan houd ik mijn hart vast.
Overigens vraag ik mij af wat het nut dan nog is van W7, als in feite alle programma’s gewoon onder XP blijven draaien met daarover heen een W7-schilletje… Het lijkt wel of MS achtervolgd wordt door het sukses van XP, alsof ieder volgend OS niets toe weet te voegen aan wat we nu al hebben. Wellicht had XP2007 een betere benaming geweest en als ze functioneel dan ook gewoon op basis van XP de boel hadden geupdate, dan was iedereen gelukkig geweest…
Fraaie dingen allemaal weer, maar hoe betrouwbaar is het geheel?? De laatste windows machine die ik kocht was een kleine HP dualcore met Vista, ik vroeg nog of ze het konden omruilen naar XP maar dat was niet nodig. Het zou even wennen zijn na XP maar dan zou ik niet anders willen dan Vista. Nu, ik heb het een half jaar geprobeerd, allerlei programma’s en drivers moeten upgraden (soms was een upgrade niet beschikbaar), het was een heel stuk minder stabiel dan XP, kortom buikpijn. Op het hoogtepunt van die ellende heb ik een MAC-mini gekocht, wat een verademing, na de mini, is er ook een mac-book gekomen en inmiddels werkt mijn vrouw ook op een iMac.
Voor mij geen microsoft meer, voor altijd genezen..
money money money,it’s so funny,in a rich man’s world….
Wat een gezeur over Vista, Peter.Ik had XP op mijn schijf staan, er een upgrade van Vista overheen gezet.Nooit geen problemen gehad.Zelf denk ik dat veel mensen knoeien aan hun besturingssystem.Heb nog niet 1 keer spijt gehad van Vista.Uitermate stabiel.En als het systeem al even uitviel, lag het meestal aan de provider.Zelf vind ik het betrouwbaarder dan XP,ookal was dat een hele verbetering ten opzichte van de vorige versies.Nu maar hopen dat windows 7 ook stabiel is.Heb er groot vertrouwen in.
Heb alles hier, xp, vista, windows 7, linux, zelfs een mac mini.
Mijn mening :
Xp draait stabiel zonder problemen en is snel.
Vista, bij veel personen er weer vanaf gehaald wegens vage problemen, zelfs na schone instalatie, draaid bij mij redelijk (nee heb geen trage pc of rare programma’s) maar laat toch soms steekjes vallen.
Windows 7 (nederlandse taal ondertussen) draaid als dual boot nog soepel, ga hem voorlopig vervangen voor mn vista, daar ben ik een beetje klaar mee.
Mac mini, verbaast me..doet alles wat hij moet doen, doet het echt altijd, totaal geen problemen, maar snap er jammer genoeg te weinig van om geheel over te stappen en wat me ook nog tegen houd is de prijs van een snelle mac. oke, dan heb je wel wat.
Ik hou hem er wel bij, wil er wel meer van weten, vind hem eerlijk gezegt zeer leuk voor internet en mail.
Linux, ben er zeer geintreseerd in, draaid virtueel ook zeer netjes en doet alles wat hij moet doen (ubuntu)
Wil uiteindelijk overstappen naar linux en mac als 2e internet pc te houden.
daarbij wil ik wel windows 7 viritueel gaan houden om toch wat op de hoogte te blijven.
On-topic: Vista doet het bij mij prima en is stabiel, al is de driversupport nog steeds bedroevend. Maar ja, dat kan niet alleen Microsoft worden kwalijk genomen.
Echter, ik kijk wel uit naar Windows 7. Ik zie het als een Vista 2. Een goede evolutie, maar zeker geen revolutie. Voor bedrijven zal het echter wel de volgende stap zijn; velen hebben Vista overgeslagen, met als argument de slechte betrouwbaarheid en performance, driversupport en weinig/geen toegevoegde waarde t.o.v. XP. Bovendien was het slecht backwards compatible. Dat argument is door Microsoft nu weggenomen mits je moderne hardware gebruikt. Dus is de drempel om te migreren naar W7 aanzienlijk verlaagd. er is driversupport, software kan in een compatibliteitsmodus draaien, het is stabiel en snel…wat wil je nog meer.
Ik ben benieuwd naar 2010 en 2011: de economie trekt hopelijk weer aan, er komt weer geld voor migraties en toevallig heeft Microsoft eindelijk een waardige XP-opvolger, toevallig ook nog een bewezen server pakket en een prima virtualisatie concurrent. Microsoft is gewoon een slim bedrijf en ze gaan volgend jaar en met name in 2011 weer de vruchten plukken.
Ik begrijp niet waarom de mensen nog die rommel blijven gebruiken. Bedrijven zouden beter hun geld in iets degelijk steken in plaats van Windows.
En ja ik was een pc-technieker tot dat ik twee burn-outs heb gehad door te hard en te veel te werken.
Linux is voor mij den top. ik geef wel toe dat deze windows stukken beter is dan vista maar nog steeds veel slechter dan Linux. waarom, wel je moet er heel veel voor betalen voor wat je krijgt. En je hebt zelfs een
3d desktop echt heeeel mooi (xubuntu).
En ik lijk terug te gaan in het verleden?
Eerst was er het probleem geval ME en dan kwam Windows XP, nu het probleem geval Vista en we krijgen Windows 7. En wat komt er daarna? Niets hoop ik! Ik hoop dat de bedrijven en ook de mensen weten dat windows tot 37 % meer verbruiken dan linux. ik weet wel wat ik ga nemen als het er op aankomt.
iets gratis en iets goed en dat me nog veel geld bespaard. Niet alleen aan licentie maar nog meer aan elektriciteit. En ja het is echt sneller en 64 bit, volledig 64 bit.
Dit doet me pijn in hart want ooit ging ik door het vuur voor Microsoft.
Ik mis steeds in het forum wat je nu exact moet doen om windows 7 opnieuw moet installeren over je vista.
hoe moet je het doen is het mogelijk daar een simpele uitleg voor te geven.
Uw berichtje gaarne tegemoet ziende en bijvoorbaat mijn en vele anderen hartelijken dank.
roberto.
ps. ik begrijp dat je windows 7 home in een oem versie kan kopen.