Microsoft brengt eind oktober al een proefversie uit van Windows 7. Dat is wel een alpha-versie die alleen bestemd is voor ontwikkelaars.
Op de Professional Developers Conference (PDC) van eind oktober brengt Microsoft een zeer vroege proefversie uit van Windows 7. Dit bevestigt het bedrijf in de aankondiging dat hoofdontwikkelaar Steven Sinofsky op PDC een presentatie geeft over Windows 7.
Ontwikkelaars die aanwezig zijn op die Microsoft-bijeenkomst in Los Angeles krijgen dan die alpha van de opvolger voor Windows Vista. Microsoft verstrekt alle code van wat er op PDC aan bod komt. Elke bezoeker krijgt die programmatuur op een externe usb-harde schijf.
Volgens sommige berichten gaat het niet eens om een pre-beta maar zelfs om een pre-alpha. Microsoft heeft al de naam dat het zich niet houdt aan de definitie van beta-software. Namelijk programmatuur waarvan de functies niet meer worden gewijzigd, maar waarin alleen nog maar de fouten worden opgespoord en weggewerkt.
Aandacht vasthouden
Microsoft heeft de afgelopen maanden al een paar brokjes informatie vrijgegeven over Windows 7, onder meer op een blog over die volgende Windows-versie. Daarnaast zijn ook enkele screenshots uitgelekt, hoewel dat een vorm van bewust lekken kan zijn als onderdeel van een geleidelijk opbouwende marketingcampagne. Zo'n aanpak kan de aandacht voor een toekomstig product opwekken en vasthouden.
Bouwen op Vista
Windows 7 komt waarschijnlijk pas in 2010 op de markt. Het is nog onduidelijk of het een lichte aanpassing van Vista wordt of toch een flinke verbetering. Wel is bekend dat 7 voortbouwt op Vista. Microsoft gaat dus niet een geheel nieuwe basis ontwikkelen.
Dat heeft de Amerikaanse softwareproducent wel gedaan met de huidige Windows-versie. Daardoor heeft de ontwikkeling van Vista ook enkele jaren meer in beslag genomen dan aanvankelijk was gedacht. Daarbij zijn ook enkele eerder geplande eigenschappen geschrapt of ingekrompen.
“Dat heeft de Amerikaanse softwareproducent wel gedaan met de huidige Windows-versie.”
Wat een onzin… Vista is gebaseerd op Windows Server 2003 (SP1) welke op zijn beurt ook gewoon een voorborduursel is op 2000 Server en XP. Heel deze lijn (en dus ook Windows 7) stamt af van de NT codebase…
“Microsoft heeft al de naam dat het zich niet houdt aan de definitie van beta-software. Namelijk programmatuur waarvan de functies niet meer worden gewijzigd, maar waarin alleen nog maar de fouten worden opgespoord en weggewerkt.”
Sorry, maar hier klopt volgens mij niets van. Alle beta-versies van software die ik heb gezien waren nog niet compleet, of er zijn functies toegevoegd. Kijk maar naar Paint.NET en alles van Google. (met name Gmail)
Een versie waar alleen nog fouten uit worden gehaald heet tegenwoordig een Release Candidate (RC).
Behalve de verkoopafdeling van Microsoft zit niemand te wachten op een nieuwe versie van Windows, wel op betrouwbare programma’s.
Een Release Candidate is toch, zoals de naam al aangeeft, een uitvoering/versie die echt bijna af is en dus mogelijk rijp is om uit te brengen? Als er dan nog een ernstige/grote bug wordt gevonden, wordt het toch niet de echte ‘release’.
Maar inderdaad, een beta is in de praktijk niet altijd onderworpen aan een ‘feature freeze’.
Wat mij betreft is het tijd om besturingssysteem uit de commerciele sfeer te halen waardoor softwareleveranciers en niet Microsoft de ontwikkeling van een OS voor het grootste deel in handen hebben. Zelfs de grootste Microsoft aanhanger kan maar een piepklein handje vol aan innovaties van de OS leverancier opnoemen; het gros zit em in marketing, kleurtjes en plaatjes.
Zit dus niet te wachten op weer een opgeleukte closed-source Windows versie. Open source Windows of we kunnen beter overstappen op een bestaand open source OS zodat deze wat meer aandacht krijgt.
Ik denk niet dat open-source de oplossing is. Natuurlijk wordt het geen open-source, om dezelfde redenen dat OSX en Photoshop dat ook niet zijn.
Als commercieel aanbieder van een OS schiet je jezelf in je hoofd als je mensen laat rommelen met je OS voor het open-source te maken. Je kunt dan geen enkele garantie meer geven dat iets ooit werkt. Wat mij betreft is open-source nog steeds een grote puinzooi, met enkele positieve uitschieters zoals Ubuntu en Suse.
Verder is het makkelijk om te zeggen dat Microsoft alleen maar aan geld denkt. Klanten lopen langzaam weg als je niet iets vernieuwends op de markt brengt. Elke zoveel tijd een nieuwe versie uitbrengen is een must om te blijven meespelen. Apple speelt het ‘slim’ door met veel bombarie nieuwe hardware uit te brengen met hetzelfde OS.
De consument ?n de techniek dwingen je om met iets nieuws op de proppen te komen. Op den duur wordt je OS niet meer bruikbaar omdat er teveel technologische veranderingen zijn geweest. Snellere, groter, meer nieuwe technologie zorgen ervoor dat updates uitbrengen op een gegeven moment niet meer voldoende is.
Innovaties genoeg in Vista, maar voor de gebruiker blijft het op de achtergrond. Dat moet ook wel, lompe wijzigingen in je OS leveren alleen maar klachten op. Vista is al kantje boord met enkele “handige” nieuwigheden.
Probeer het zelf maar eens, een nieuw OS op de markt brengen waar mensen gelijk mee aan de slag kunnen omdat het lijkt op je vorige, maar wel met genoeg zichtbare vernieuwingen zodat het zijn prijs rechtvaardigd. Want revolutionaire techniek die op de achtergrond blijft is het voor de normale consument niet waard.
Er is niet veel innovatiefs aan Vista. Verwar ‘nieuw’ niet met ‘innovatief’. Wat nieuw is in Vista is niet meteen ook een innovatief idee wat elders niet al eens is bedacht/toegepast.
Open source OS’s hebben gewoon meer aandacht nodig om geaccepteerd te worden. Die krijgen ze niet zolang de Windows lock-in een feit is. Beetje kip-en-ei dus, geen software -> geen aandacht -> geen software.
Ik zie concurrentie op OS niveau niet van de grond komen zo lang programmatuur OS afhankelijk is. Vandaar dat open source op OS-niveau de uitkomst is: iedereen kan bijdragen en/of samenstellen. Een distributie dat op een bepaald moment het beste pakket samensteld zal marktleider zijn maar zal op moeten passen voor concurrentie daar een andere (betere) distributie relatief eenvoudig gemaakt kan worden doordat er geen vendor lock-in van de software is: populaire software draait op iedere distributie of kan op zeer eenvoudige wijze beschikbaar gemaakt worden.
Open-source is geen puinzooi, maar bijna allemaal topsoftware van de beste en meest innovative programmeurs ter wereld. Geruggesteund door bedrijvan als IBM, Sun, HP, etc. en universiteiten van naam. Het feit dat je zelf een Linux distro kunt maken doet daar niets aan af. Dat maakt het nou net zo leuk. Wat wel opvalt is dat die zogenaamde gerenommeerde troep van Microsoft met iedere release een grotere puinzooi wordt. Om nog maar te zwijgen over de compatibiliteit!
Ik ben heel benieuwd hoeveel DOCUMENTATIE die alpha developers bij Windows 7 geleverd krijgen?
– Voldoende om alleen gebrekkige applicaties te bouwen of..
– de komplete sourcecode van het gehele produkt?
@Ton Strik..
Helemaal mee eens..
Microsoft software is net een spinnenweb, wat bij iedere release. patch, update de grip OM JOUW EIGEN HARDWARE dichter verstikt en verstrikt. Het neemt nog net niet de controle van de hardware van je over..
Ik stap binnenkort voorgoed over op Open Source Linux en Windows zal alleen nog maar draaien waar het thuishoort.. in een virtuele machine op een Linux OS.
Zo kan mijn moederboard ook weer vrij ademen! en kan ik van Windows afstappen @ the_push_of_a_button_click
“Smash your windows today! make switch to Open Source”