Microsofts experimenteert in zijn onderzoeksproject Midori ook met virtualisatie. De vermeende Windows-opvolger zou daarmee toch niet breken met de compatiliteit en de applicatiebasis van de Microsoft-wereld.
Het onderzoeksproject Midori van Microsoft wordt door diverse nieuwssites en bloggers gezien als de opvolger voor Windows. De softwareproducent zelf spreekt dat overigens tegen. Midori is slechts een R&D-project en dient om inzichten op te doen, aldus topmannen van Microsoft. Dat modulaire besturingssysteem, gebouwd op de slanke Singularity-kern, is bovendien incompatibel met het huidige Windows-platform. Singularity is een onderzoeksproject van Microsoft Research.
De Windows-producent werkt echter ook aan virtualisatie, in combinatie met Midori. Dit blijkt uit technische documenten die zijn uitgelekt. Daaruit blijkt dat Midori ook naast of óp Windows kan draaien. In het eerste geval draaien beide besturingssystemen op een minimale virtualisatielaag (hypervisor). In het tweede geval draait Midori als virtuale machine bovenop Windows, die dan een hypervisor heeft ingebouwd. Dat is nu al het geval met Hyper-V in Windows Server 2008.
Naadloos
Één van de ontwerpdoelen voor Midori is het bieden van mogelijkheden om applicaties van en voor dat platform naadloos te laten draaien naast bestaande Windows-applicaties. Bovendien moeten die twee soorten software ook kunnen samenwerken. Dit meldt website Software Development Times (SD Times) op basis van de interne documenten die het in handen kreeg.
Directe data-uitwisseling is nu al wel mogelijk tussen virtuele machines en de daarop draaiende applicaties. Dat is echter nogal basaal en niet zonder problemen. Bovendien kan dit beveiligingsproblemen met zich meebrengen. Virtuele machines kunnen natuurlijk wel communiceren via hun (virtuele) netwerkverbindingen, maar dat is niet wat Microsoft voor ogen heeft met de combinatie van Midori en virtualisatie.
Cloud computing
Verder voorziet het ontwerpplan voor Midori erin dat het modulaire platform op verschillende computers tegelijk draait. Dat kan dan één geheel vormen zodat het een gedistribueerd besturingssysteem is dat meerdere computers gebruikt. Een andere mogelijkheid is dat Midori juist een variabele gebruikersomgeving biedt die draait op verschillende apparaten van de eindgebruiker. Dit zou dan cloud computing zijn die met de gebruiker 'meegaat'.
Zo moet de grens tussen pc, smartphone en andere apparatuur vervagen. De SD Times meldt dan ook dat Midori draait op uiteenlopende processorplatformen: het bekende x86, de semi-64-bit variant daarvan (x86-64, of x64) en ook op de ingebedde Arm-architectuur. Microsoft heeft nu nog verschillende uitvoeringen van Windows voor verschillende soorten apparaten en de processoren daarin.
Multitier en multicore
Midori moet dan ook voorzieningen bieden om applicaties te draaien op diverse apparaten én in diverse opstellingen: van client/server via multitier tot peer-to-peer (p2p). Die verschillende topologieën vormen dan weer een in elkaar hakend geheel (mesh).
Het daarvoor bestemde besturingssysteem moet dus zowel synchronisatie als asynchrone werking en gelijktijdigheid (concurrency) op een diep niveau ingebouwd hebben. De hordes die de Microsoft-onderzoekers hiervoor moeten nemen, gelden overigens ook voor multicore processoren. Huidige software is nog niet klaar voor chips met heel veel cores. De verklaring van het bedrijf dat Midori geen Windows-opvolger is maar een leertraject is dan ook niet onlogisch.
Grote overstap
Toch verzwakt het virtualisatiestreven nu het argument dat Midori's incompatibiliteit betekent dat dit niet Microsofts toekomstige platform wordt. Virtualisatie biedt de mogelijkheid voor compatibiliteit op een platform dat toch geheel nieuw kan zijn. Dat werd eerder al gezien als achterliggende reden voor Microsofts overname van de software en kennis van Virtual PC-maker Connectix.
Verder heeft Apple vormen van emulatie en virtualisatie al ingezet voor grote platformwijzigingen. Eerst voor de overstap van OS 9 naar Mac OS X, waarbij eerstgenoemde draaide als Classic-omgeving binnen het nieuwe, op Unix gebaseerde besturingssysteem. Later is een andere, minder zichtbare techniek (Rosetta) toegepast voor de overstap van PowerPC- naar Intel-processoren. Dat is niet geheel zonder hobbels verlopen; sommige applicaties vereisen toch flinke aanpassingen.
Virtualisatie speelt een essentiele rol in de visie die Microsoft op een geavanceerde it-infrastructuur heeft.
Voor veel mensen bestaat ‘virtualisatie’ alleen uit het virtualiseren van servers, voor Microsoft is dat naast server-virtualisatie ook desktop-, applicatie- en presentatie-virtualisatie.
Met het toepassen van deze virtualisatie oplossingen wordt een dynamische it-infrastructuur gecreeerd.
Dynamiek is vooral zichtbaar in de snelheid in het adopteren van nieuwe besturingssystemen en applicaties.
Daarnaast is de dynamiek zichtbaar in de eenvoud in het beheer van een virtuele omgeving en de flexibiliteit die ontstaat waardoor it echt als business enabler kan worden ingezet.
Het gebruik van legacy applicaties en besturingsystemen moeten niet uit het oog verloren worden, iets wat met Vista misschien toch gebeurt is..
Microsoft biedt met ‘Microsoft Enterprise Desktop Virtualization’ als voorbeeld een oplossing om legacy applicaties en besturingssystemen op Vista en Windows v7 te kunnen gebruiken zonder dat de eindgebruiker dit merkt. Virtualisatie is geen toekomst muziek maar realiteit!
Mijn motto is: ‘Virtualization is the way to GO’
Ruben Spruijt, Solutions Architect bij PQR
Zoals in het artikel al gezegd wordt, gaat het hier nog om een onderzoeksproject. Uit de resultaten wordt hopelijk lering getrokken en doorontwikkeld.
Niet backwards compatibel zijn (of in ieder geval een workaround ervoor creeren) is al een doodsteek aan je product geven voordat het uberhaupt gelanceerd is. Hier zal Microsoft zich dus hopelijk niet aan wagen.
Microsoft heeft op infrastructuur gebied op dit moment virtualisatie hoog op de agenda staan. Dit betekent dus niet dat Microsoft in de toekomst iets met virtualisatie gaat doen, maar nu met Vritual Server en zeker met Hyper-V.
Dit zal in de toekomst nog verder uitgebreid worden op alle vlakken die virtualisatie rijk is, dus niet alleen server-virtualisatie. In de toekomst kunne we dus nog een hoop verwachten van Microsoft op het gebied van virtualisatie. Laten we dan vooral hopen op dat het backwards compatible is!
Martijn Baecke
Technical Consultant Virtualisatie
Inter Access
Hoewel het om een onderzoeksproject gaat zijn er diverse zaken die Midoris heel interessant maken. De hoge betrouwbaarheid, verbeterde security, en vooral een minimaal systeem dat veel sneller is. Ook het gedistribueerde karakter biedt natuurlijk veel mogelijkheden. De vraag is natuurlijk hoe gaat Microsoft verder met dit project.
Jaap-Klaas Hoekstein
Accenture
Enterprise Architecture
Midori is in ontwikkeling om net als Java OS onafhankelijk met identieke code te kunnen werken, waarbij de geinstalleerde lichtgewicht software op het OS de vertaalslag vormt voor de Midori code.
Microsoft wil met Midori veel meer marktaandeel halen uit de mobile en CE Operating systemen.
Basis is om dan gebruik te maken van een lichtgewicht OS, en daarop een kleine “runtime” die de code van Midori vertaald. Het lijkt erg op een universele ASP of SaaS oplossing.
Er is vervolgens gekeken of met Midori ook een OS meegeleverd kan worden.
We zullen er nog wel meer van horen.