Microsoft is niet alleen lid geworden van de opensource Apache-stichting, maar belooft ook ruim honderd Windows-protocollen openbaar te maken via zijn initiatief Open Specification Promise.
Microsoft voegt meer dan honderd van zijn Windows-protocollen toe aan zijn initiatief voor meer openheid. Die Open Specification Promise (osp) geeft ontwikkelaars benodigde informatie om hun software interoperabel te maken met de client- en serveruitvoeringen van Windows. Opensource-puristen zien in osp een risico; die belofte slaat namelijk op specificaties en niet op code. Bovendien zouden er conflicten met de opensource-licentie GPL mogelijk zijn.
De protocollen die nu onder osp komen te vallen, waren eerder al enigszins opengesteld. De Windows-producent stelde namelijk al informatie ter beschikking via het Microsoft Communications Protocol Program. Dit was op last van de Europese Commissie; die heeft als één van de straffen in de antitrustzaak tegen Microsoft bepaald dat het bedrijf meer open moet zijn. De softwareproducent stelt nu een stap verder te gaan. Zo voorziet osp in vrijwaring van patentenclaims, ook door Microsoft zelf.
Apache-sponsor
Deze belofte van meer openheid over Windows-protocollen komt tegelijk met Microsofts toetreden tot de Apache Software Foundation. Die opensource stichting heeft nu de Windows-producent als Platinum Sponsor, naast bedrijven als Google en Yahoo. Daarbij betaalt het lid honderdduizend dollar per jaar.
Dat geld wordt gebruikt om de kosten voor hosting en bandbreedte te betalen, maar ook om de beheerders en het ondersteuningspersoneel van de stichting te betalen. "De Apache-ontwikkelaars kunnen zich dan concentreren op het schrijven van fantastische software", zegt Microsoft-manager Sam Ramji die dit opensource nieuws bracht in zijn toespraak op de Amerikaanse opensource conferentie Oscon.
De Apache-stichting omvat ruim zestig hoofdprojecten, waarvan de bekendste de webserver Apache is. Die software is al jaren de meestgebruikte voor het draaien van websites. Microsoft levert zijn eigen webserver, IIS (Internet Information Server), mee met Windows. De nieuwe versie 7 in Windows Server 2008 is flink verbeterd.
Opensource bijdrage
Het Apache-lidmaatschap houdt ook in dat Microsoft technische steun verleent. Het is nog niet bekend wat dit precies inhoudt, maar Ramji heeft al wel meer opensource bijdragen van Microsoft toegezegd. Het bedrijf brengt al een opensource patch uit voor ADOdb, een toegangslaag voor PHP, die hiermee een koppeling krijgt naar Microsofts eigen database SQL Server. "Dit is onze eerste code-bijdrage aan PHP-gemeenschapsprojecten maar het zal zeker niet de laatste zijn", aldus de directeur van Microsofts lab voor opensource software.
Ramji zegt dat er nu binnen Microsoft een duidelijk proces is hoe werknemers kunnen bijdragen aan opensource projecten. De resultaten daarvan mogen niet gebruikt worden in Microsoft-producten. Dit moet eventuele vervuiling van open en bedrijfseigen code voorkomen en vooral de juridische consequenties daarvan. De ADOdb-patch, PHP SQL Driver, wordt dan ook niet meegeleverd met SQL Server, maar valt los te downloaden.
“If you can not beat them, join them hebben ze zeker gedacht in Redmond.”
LOL!!! Microsoft en Open standaarden?? laat me niet lachen..
Ik moet het nog zien, of “the inner works van het Windows platform” net zo transparant , open sourced en zelf-compileerbaar gaat worden als die van de Linux gemeenschap.
Aan de andere kant:…
Dat geeft de gehele wereld meteen de mogelijkheid om de fouten uit het Windows Operating System te kunnen halen.
Word het eindelijk een stabiel en doorzichtig platform wat je naar je eigen hand kunt zetten.
Ik denk dat vele collegas dolblij mee zullen zijn 🙂
We moeten zeker niet te vroeg juichen.
Het gaat hier (inderdaad) alleen om het bekend maken van de protocollen, dus niet van de ontwikkelde code zelf! Je kunt als ontwikkelaar dus makkelijker aanhaken bij bestaande MS producten in plaats dat je gebruik kunt maken van de onderliggende code.
Daarnaast is de OSP niet meer dan een (vage) belofte….ga zelf maar kijken op http://www.microsoft.com/interop/osp/default.mspx
Wat betreft de onvoorwaardelijke openheid, zoals we in de meeste OpenSource licenties gewend zijn, gaat de OSP al in de eerste zinnen onderuit. MS doet een belofte maar garandeerd niet dat deze overeind blijft. Zo weten we dus nog steeds niet waar we aan toe zijn.
In mijn ogen de zoveelste poging om met net te doen alsof MS ook OpenSource is geworden. Goed in de gaten houden, en dan zullen we vanzelf zien wat de waarde hiervan nu eigenlijk is.
Gezien alle gemaakte voorbehoud en MS kennende, verwacht ik er niet veel echt OpenSource voordeel van.
Mijn vraag: Waarom geeft MS niet gewoon de betreffende code onder GPL licentie vrij? Net zoals intussen steeds meer grote spelers op de software markt doen…
Wat is de reden dat MS dat nog steeds niet doet?
Microsoft wordt geen lid van de Apache Software Foundation. Lidmaatschap is niet te koop, maar moet verdiend worden op basis van merites.
Zie ook http://grep.codeconsult.ch/2008/07/26/hey-el-reg-microsoft-is-not-becoming-an-asf-member/
Inderdaad het woordje ‘lid’ zou hier niet genoemd moeten worden. Zij hebben een donatie gedaan, waardoor ze nu sponsor zijn. ‘Lid’ worden gebeurt op uitnodiging en dat gebeurt alleen indien aangetoond is dat de bijdrage die geleverd zijn aan (Apache) open source projecten significant zijn. Daarnaast is het nog maar de vraag of bedrijven ‘lid’ kunnen worden.
Niet alles is te koop.
Dat is een logisch gevolg van twee feiten:
1. Microsoft heeft een paar open source mensen in dienst genomen
2. de druk van de EU is steeds groter om MS tot samenwerking te dwingen
De vraag blijft natuurlijk de volgende, in hoeverre probeert MS zijn samenwerking te misbruiken om grip te krijgen op essentiele punten uit het Open Source gebeuren. Het verleden heeft geleerd dat MS altijd geprobeerd heeft rivalen of ander organisaties die niet in hun wereldbeeld pasten zo te beinvloeden dat hun eigen manier van werken onaangetast blijft.
Zaak is het MS steeds met de nodige voorzichtigheid te bekijken, vertrouwen kan daar op basis van ervaringen niet bestaan.
Ervaringen uit het verleden bieden geen garanties in de toekomst en dat geld zowel in positieve als negatieve zin.
Ik denk dat Microsoft op een gegeven moment niet anders kan dan bepaalde zaken vrij geven aan de open source wereld. Daar heeft de druk vanuit de EU natuurlijk een positieve bijdrage aan. Ik denk dat we dit massaal moeten toe juigen.
Stap voor stap komen we steeds een beetje dichter bij. En misbruik maken van…. we kunnen onze kop in het zand steken en denken dat alleen Microsoft dit doet, maar dit gebeurd volop, door verschillende bedrijven.
Daarmee praat ik het niet goed, maar zeg
ik vooral dat we de negatieve uitingen rond open source niet altijd moeten benadrukken, maar ons vooral moeten concentreren op de positieve effecten van Open Source en op deze manier een breed draagvlak cre?ren voor open source binnen Nederland.
Steeds meer bedrijven realizeren zich dat open source en open standaarden geen bedrijging vormen, maar eerder een mogelijkheid. Zolang de software die wordt gemaakt van hoge qualiteit is en het liefst vrij uitbreidbaar volgt de markt direct. De impact die een bedrijf als microsoft op de markt heeft is enorm, daarom denk ik dat het in elk geval positef is dat er een beweging gaande is dat Microsoft rekening houdt met de open source wereld. Uiteraard zullen ze hier ook commerciele redenen voor hebben, maar welk bedrijf heeft dat niet. Het feit dat ze nu een aantal protocollen vrij beschikbaar stellen is goed. Ook bewegingen om zich aan standaarden te houden (denk aan internet explorer 8) zijn positief. Persoonlijk hou ik nog wel even in mijn achterhoofd hoe het is gegaan met document standaarden. Feit is wel dat er bij microsoft een heleboel intelligente mensen werken waar de open source wereld weer een hoop van kan leren. Het open source maken van bijvoorbeeld windows vind ik minder belangrijk zolang interactie met zaken als MS exchange, document standaarden en dergelijke maar goed geregeld is. Mensen moeten een keuze kunnen maken, dus belastingaangifte niet alleen op windows, officiele documenten/formulieren niet alleen in MS Word formaat. Of je iets kiest dat open source (en veelal gratis) is of een product dat closed is en waarvoor je wellicht moet betalen zou daar niets mee te maken moeten hebben. De mogelijkheid om deze keuze te kunnen maken zal voor een groot deel afhangen van de standaarden die kunnen worden afgesproken tussen de mensen/bedrijven achter zowel open source als closed source tools.
Het addertje onder het gras van dit op zich zelf staand positief gebaar is m.i. dat geen uitspraak lijkt te worden gedaan over het meer ‘open’ maken van de code. En daarmee wordt ook de eigendomskwestie overgeslagen.
Marteniek kaart dat bovenin al in vraagvorm aan.
Echt ‘open’ is mijn inziens juridisch ‘open’ en daarmee afstand doet van de (unieke) rechten om geld te vragen voor de software, standaarden en/of data zelf. Uiteraard wel met een bescherming van het auteursrecht naar keuze en de mogelijkheid om voor de diensten en distributie rondom de open gemaakte software een passende vergoeding te vragen. Fair enough, maar zo “vair” gaat Microsoft in dit geval niet, zo lijkt het.
Misschien is het goed als een jurist hier ook even een reactie over plaatst.
Open protocollen Open source!
Het is alleen maar logisch dat MS protocollen open heeft of gooit. Immers, hoe meer producten met MS kunnen werken (doordat de protocollen open zijn), hoe meer vendor lock-in er zal zijn.
Met Open Source heeft ’t allemaal niet zoveel te maken.
Een de promise ‘not to sue’ heeft geen waarde, simpelweg omdat MS zelf zegt dat elk moment in te kunnen trekken.
MS houdt de protocollen uiteraard zelf in de hand en zal steeds veranderingen doorvoeren. Dus ontwikkelaars zullen steeds achter MS aan moeten lopen. En steeds meer, naarmate de protocollen meer gebruikt worden.
“Het bedrijf brengt al een opensource patch uit voor ADOdb, een toegangslaag voor PHP, die hiermee een koppeling krijgt naar Microsofts eigen database SQL Server. “Dit is onze eerste code-bijdrage aan PHP-gemeenschapsprojecten maar het zal zeker niet de laatste zijn”, aldus de directeur van Microsofts lab voor opensource software.”
Precies dus wat ik boven ook al zeg. Ervoor zorgen dat anderen beter met MS-producten kunnen communiceren is gewoon logische versterking van de (marktpenetratie van de) Closed Source (diezelfde MS-producten).
“Dat geeft de gehele wereld meteen de mogelijkheid om de fouten uit het Windows Operating System te kunnen halen.”
?
Het artikel heeft niks te maken met het openstellen van code van Windows, hoor. Dat zijn ze ècht niet van plan :).