Windows Vista SP1 is verschenen en volgens analisten is het nu tijd om serieuze plannen te maken om over te migreren naar Windows Vista. Chris Zaal van Atos Origin trekt de juistheid van deze uitspraak in twijfel. Performance en beveiliging zijn dan wel verbeterd met SP1, maar waar het werkelijk om gaat is of de bedrijfsapplicaties wel draaien op het ‘nieuwste' Windows platform.
In 2006 startte een Nederlandse multinational, met meer dan 125.000 werknemers, al met het testen van Windows Vista. Doel was om enige look and feel te krijgen met het besturingssysteem en om 1750 van de 7500 bedrijfsapplicaties en interne internet sites in de lucht te krijgen voordat de volledige migratie zou plaatsvinden. Dat laatste is echter fors vertraagd.
De geteste applicaties doen het helemaal niet zo goed als werd voorgesteld door Microsoft. Bij aanvang van het project werd nog uitgegaan van een start met Vista in januari 2008. Na uitvoerig testen is de pilot pas in juni 2007 van start gegaan. Deze fase in het project is zeker geen doorslaand succes.
Microsoft beloofde dat niet meer dan tien procent van de applicaties vervangen of gefixed hoefde te worden. Deze vuistregel geldt echter alleen voor de overgang van Windows XP naar Vista. De overgang van Windows 2000 naar Vista doet daar nog eens twintig procent bovenop. De grote hoeveelheid legacy applicaties geven nog eens ruwweg twintig procent extra uitval. Dit betekent dat bijna vijftig procent van de bedrijfsapplicaties die gemigreerd worden van Windows 2000 naar Windows Vista bijzondere aandacht vereist. Een echte uitdaging dus, maar helaas ook extra uitstel van de volledige implementatie. Zeker gezien de verwachting dat voor 20 procent van de software de migratie helemaal niet haalbaar is.
Locked Windows
Slecht geschreven software is de hoofdoorzaak voor langzame acceptatie van Vista in het bedrijfsleven. Grote bedrijven hebben veelal een locked Windows omgeving, wat inhoud dat de gewone gebruikers geen administratieve privileges op hun desktop of laptop hebben om willekeurige software te installeren. Als gevolg hiervan moeten applicaties gepackaged worden en met behulp van een applicatie distributie tool aan de gebruikers aangeboden worden voor installatie.
De oorzaak van de problemen met de applicaties zit in de opbouw van Windows 2000/XP/Vista. Een Windows-pc bestaat grofweg uit twee delen, een systeem gedeelte en een gebruikers gedeelte.
Software die gebruikers wijzigingen laat opslaan in het systeem gedeelte van de machine gaat op Windows Vista zeker problemen leveren. Vista zal bij deze acties een waarschuwing genereren die zegt dat de handeling administratieve privileges vereist. Te denken valt aan schrijfacties in directories in C:Program Files waar tijdelijke bestanden of zelfs data worden weggeschreven. Of ODBC settings die opgeslagen worden in de system DSN.
De zogenaamde User Account Control (UAC) pop up zal afhankelijk van de Domain Policy voorkomen of toestaan dat de vereiste privileges worden verkregen.
Deze werkwijze doet slecht geschreven software de das om.
Harde software geeft problemen
De meest voorkomende oorzaken voor falende software ligt in hard gecodeerde bestandspaden. C:Documents and Settings is vervangen door C:Users. Onder water bestaat er nog wel een directory C:Documents and Settings, maar deze is niet meer toegankelijk voor schrijfacties. Door middel van junction points zorgt Windows ervoor dat er gebruik gemaakt word van C:Users.
Software die geschreven is met behulp van variabelen gaat het wel redden, maar hard gecodeerde paden, gaan hier zeker niet goed mee om. Uiteraard heeft Microsoft van alles bedacht om oude software te laten werken, maar met 30 procent van software ouder dan vijf jaar gaat veel mis.
Gewaarschuwd mens
Ten opzichte van vorige Windows-versies zijn in Vista enkele wijzigingen aangebracht waar je bij het testen van oudere applicaties op Vista echt rekening mee moet houden. Winhlp32.exe, die .hlp bestanden leest, komt bijvoorbeeld niet langer met Vista mee. Uiteraard kun je een versimpelde versie wel downloaden, maar in principe is sinds de introductie van Windows 2000, de .chm extentie, bedoeld voor help files in Windows. MSDE Microsoft Database Engine (add on op the Office Suite) wordt door Microsoft niet ondersteund op Vista. Het geboden alternatief is SQL Server Express 2005 SP2.
Ook Visual Basic 5 systeemcomponenten (msvbvm50.dll) worden niet meer ondersteund en meegeleverd. Software die hier nog van afhankelijk is zal bij opstarten de melding: Missing Windows component, geven.
Onder Vista draait Internet Explorer 7 in zijn eigen security context, met aanzienlijk minder rechten dan de gewone gebruiker. Dit zou webbrowsen een stuk veiliger moeten maken, omdat voor elke schrijfactie die IE 7 wil doen buiten de Temporary Internet files, de gebruiker om toestemming gevraagd wordt. Het gevaar bestaat uiteraard dat de gebruiker al heel snel verleerd om te lezen wat er gevraagd wordt en altijd op OK klikt.
ACT en SoftGrid
Software die op enige manier faalt kan misschien gefixed worden met behulp van Microsofts Application Compatibility Toolkit (ACT) 5.02. Dit vereist wel veel inzicht in de materie, maar dan kan een versie leugen of een pad leugen of een registry leugen nog uitkomst bieden. Hier is echter, zoals gezegd, een applicatie expert voor nodig om dit toe te passen. Deze techniek is bekend onder de naam shimming.
Als extra optie kunnen bedrijven die een Volume License Overeenkomst met Microsoft hebben, voor een gering bedrag per desktop gebruik maken van een Applicatie Virtualisatie Client genaamd SoftGrid. Hiervoor moeten applicaties nog steeds gepackaged (sequencing) worden, maar daar kun je dan de missende componenten aan toevoegen, waardoor de applicatie als nog probleemloos draait op Vista. Daarnaast zijn er nog tal van andere mogelijkheden waarom je SoftGrid zou willen gebruiken, maar daar ga ik hier niet op in.
Het mag duidelijk zijn dat Vista-implementaties niet zomaar even gedaan zullen zijn. Het devies is als altijd: Testen, testen en nog eens testen!
Chris Zaal, Solutions Architect Atos Origin
Zoals het altijd als was, windows is niet compatibel met . . . .windows.
Devies wachten tot na SP9.
Ik neem aan dat je met dit artikel ook bedoeld dat het makkelijker migreren is als er geen versies worden overgeslagen van Windows, want dan was het uitval percentage en de hoeveelheid problemen die je noemt een stuk lager geweest.
Dus dan maar hopen dat jullie na Vista wel meteen weer verder gaan kijken om de problemen in de toekomst te verkleinen.
Nog geen klein jaar geleden gebruikte ik ook Windows, regelmatig problemen die er uiteindelijk voor zorgden dat ik het besluit heb genomen om een ander besturingssysteem te gaan gebruiken. Het is Apple geworden, betrouwbaar en een stabiel gebruiksvriendelijk systeem.
Apple… je bedoeld die producent die nog meer gesloten is als Microsoft en gebruikers dwingt om nieuwe applicaties te kopen met de uitkomst van een nieuw platform/besturingssysteem ?
Zoals in het artikel staat, netjes geschreven software werkt prima. het ligt vaak aan slordige ontwikkelaars, niet aan Microsft (dus soms wel ms..)
@RD Waar doel je nu op? Ik heb anders bij de overstap naar Mac OS X 10.5 geen andere software hoeven aanschaffen. Soms een updatetje hier en daar, maar dat is niet anders dan windows.
Overigens waren er wel een paar nare bugs in Vista zonder SP1, maar mijn eerste ervaringen met Vista waren helemaal niet zo slecht als altijd geschetst wordt. En wachten op SP1 vind ik helemaal zo blind, SP1 lost een aantal zaken op, maar het is geen ‘holy grail’ die alles ineens perfect maakt. Waarschijnlijk had Vista ook wel beter verkocht als Microsoft gewoon meteen de label SP1 erop had geplakt of een neppe service pack uitgebracht had.
Aan de heren hierboven: Wilt u er als-tu-blieft rekening mee houden dat het migreren van pak ‘m beet 100.000 werkplekken en 1750 applicaties in geen vergelijk staat tot “ik heb mijn pc de deur uitgedaan en draai nu op Apple”.
De ict-structuur van bedrijven bestaat meestal uit een veelheid van OS’en met daarop draaiende applicaties, gebruikers en hun (on)mogelijkheden en infrastructuur die alles moet verbinden. Daarnaast is er ook nog wel eens een bedrijfje overgenomen die, behoudens de infrastructuur, nog steeds qua ict autonoom draait.
Even simpel “een OS’je migreren” is er dus niet bij: er moet een duidelijke analyse gemaakt worden, soms wel per werkplek, welke pakketten en custom software op deze plek draait, en dus welke werkzaamheden gedaan moeten worden om deze werkplek naar de nieuwe standaard te tillen. En dan praat ik nog niet eens over het uitvoeren…
Al jaren is het zo dat compatabiliteit van applicaties met vorige versies van het OS, of het gebrek daaraan, het grootste zorgenkindje is. Tot zover niks nieuws.
@Frank: 100.000+ man migreren is van een andere dimensie dan je pc’tje thuis, hoe leuk je het ook vindt om te vermelden.
De meeste programma’s werken wel onder Vista, eventueel met een kleine vaak gratis update. Maar hoe heeft Adobe het voor elkaar gekregen dat geen enkel pakket meer werkt. Je bent verplicht de nieuwste versies van Acrobat en Photoshop te kopen. En probeer maar niet een oudere versie te installeren, want dan werkt Office niet meer. Daarna even de?nstalleren is al een even grote ramp, en je krijgt Office er niet mee terug.
Pas na het handmatig verwijderen van een tiental bestandjes werkt de zooi weer.
Applicatie compatibity issues is niet nieuw. Wat wel nieuw is, is een oplossing om dit soort issues geautomatiseerd te identificeren in de applicatie en waar mogelijk geautomatiseerd op te lossen. Sinds juli dit jaar heeft KlokworK BV een contract afgesloten met ChangeBASE ltd. ChangeBASE heeft een framework ontwikkeld waarin applicaties, MSI, exe en vele andere formaten geladen kunnen worden en getest tegen een target platform (bijvoorbeeld Vista), IE7, Office2007, een service pack of patch(es).
Dit elimineert de hoeveelheid handmatig testen en focust een organisatie op applicaties die manueel getest of aangepast moeten worden.
Dit soort migraties zijn natuurlijk lastig. Daarom is het verstandig alle alternatieven te overwegen.
In dat licht moet ook bekeken worden waarom Linux een goede keuze kan zijn voor zo’n migratie, in plaats van opnieuw geld en tijd te investeren in Microsoft.
Eenmaal over op Linux, zijn toekomstige upgrades een fluitje van een cent (namelijk automatisch) en kostenloos. Geen vendor-lock-in. Geen dure licenties. Keuze-vrijheid in hardware, software, en uiterlijk.
Amsterdam gaat afscheidnemen van Windows en over op Linux (zie http://amsterdam.nl/gemeente/open_amsterdam).
Succes met uw laatste migratie.