Steve Ballmer, ceo bij Microsoft, heeft toegegeven dat er nog steeds veel vraag is naar Windows XP. “Zolang beide besturingssystemen belangrijke opties zijn, zullen we daar rekening mee houden en luisteren” Hij legde ook uit waar hij meende dat Microsoft de fout in was gegaan met Vista.
Algemeen directeur van Microsoft Steve Ballmer gaf tijdens een congres in Seattle toe dat er nog steeds veel vraag is naar Windows XP, en legde uit waar hij meende dat Microsoft de fout in was gegaan met Vista.
Ballmer beloofde dat zij bedrijf rekening zal houden met het feit dat er een groot aantal eindgebruikers is voor Vista én XP. "Zolang beide besturingssystemen belangrijke opties zijn, zullen we daar rekening mee houden en luisteren. Ik weet dat mensen blijven terugkoppelen hoelang XP beschikbaar zou moeten blijven. Wij hebben daar een aantal meningen over." Hij zei echter niets dat er op duidt dat Microsoft de verkoop van XP na 30 juni 2008 voortzet.
Populariteit
In juni 2007 weersprak de softwaregigant berichten over de grotere populariteit van Windows XP ten opzichte van Vista. XP heeft volgens het bedrijf geen groter omzetaandeel dan zijn opvolger. Bovendien betrof de in eerdere berichten genoemde verdeling slechts de verwachting voor de verkoop van die client-besturingssystemen. De verwachte omzet uit Vista is lager geweest dan eerst is verwacht.
De Windows-producent had in maart een omzetverdeling tussen Vista en XP verwacht van respectievelijk 85 en 15 procent, maar heeft in juni 2007 bijgesteld naar 78 en 22 procent. Windows XP heeft dus wel een wat langere adem dan voorzien.
In april vorig jaar besloot pc-leverancier Dell toch weer Windows XP te bieden op enkele modellen computers. Eerder was Dell juist geheel overgestapt op het leveren van Windows Vista, maar gebruikers vroegen nog naar XP. Eerst zou Microsoft afgelopen januari stoppen met de levering van XP aan pc-producenten en wederverkopers. Dat is nu verzet naar 30 juni.
Grove fout
De Amerikaanse site Channelweb vroeg Tim Ulmen, bestuurslid bij Midwest IT Solutions Group, om zijn mening. De ict-dienstverlener geeft aan dat de meerderheid van zijn klanten tevreden is met XP en dat Microsoft een grove fout zou begaan als het XP voortijdig zou beëindigen.
Ulmen gelooft niet dat het verzetten van het einde van XP in het ict-kanaal zou worden beschouwd als Microsoft die het opgeeft met Vista. Wel zegt hij dat Microsoft daarmee zou toegeven dat er nog wat gesleuteld moet worden aan Vista. Belangrijker, meent hij, is dat het consideratie zou tonen met de belangen van eindgebruikers. Veel eindklanten kopen Vista Business en kiezen ervoor om te downgraden naar XP Professional, meent een andere Amerikaanse ict-dienstverlener.
Ballmer geeft ook toe dat Vista nog niet af is en dat Microsoft te lang heeft gewacht met de introductie (XP kwam in 2001 uit). "Je wilt absoluut niet vijf jaar wachten tussen versies. Maar genoeg daarover, dat hoort nu eenmaal bij langdurige cyclussen zoals dit."