Er is nogal wat ophef ontstaan nadat Microsoft-baas Steve Ballmer vorige week in een Q&A-sessie verklaarde dat Linux intellectueel eigendom gebruikt waar Microsoft een patent op heeft. Veel mensen denken dat Ballmers claim nergens op is gebaseerd. Maar nu beginnen sommige experts te twijfelen. Misschien heeft Ballmer toch gelijk.
Er is een kleine kans dat Linux inderdaad een patent van Microsoft gebruikt. Microsoft bezit immers een groot aantal patenten en de broncode van Linux is openbaar. Hierdoor heeft Microsoft alle gelegenheid om op zijn gemak te bekijken of er ergens een stuk code staat dat lijkt op iets waar de softwaregigant een patent op heeft.
IBM heeft vijfhonderd patenten afgestaan aan de open-source gemeenschap zodat deze zonder angst om door IBM voor de rechter te worden gesleept verder kan werken aan open-source software. Blijkbaar maakte Linux gebruik van een aantal patenten van IBM, anders zou de softwarefabrikant geen patenten weggeven. Waarom zou dit dan niet het geval kunnen zijn bij Microsoft?
Wat betekent het wanneer Linux inderdaad zonder toestemming intellectueel eigendom van Microsoft gebruikt? Voor de huis-tuin-en-keukengebruiker zal het weinig verschil uitmaken. Microsoft zal particuliere Linux-gebruikers niet voor de rechter slepen. Maar zakelijke gebruikers kunnen wel degelijk problemen krijgen wanneer Ballmer gelijk blijkt te hebben.
Microsoft heeft genoeg kapitaal om tientallen rechtszaken jarenlang te laten voortduren. Lang genoeg om veel concurrenten aan de rand van de financiële afgrond te brengen. Dit zou echter behoorlijk wat negatieve publiciteit opleveren en het zou het imago van de softwaregigant geen goed doen. De kans is dan ook groot dat Microsoft nooit zal bekendmaken welk gedeelte van de broncode van Linux precies van Microsoft is. Op deze manier kan hetde dreiging van rechtszaken gebruiken om de komende jaren zakelijke deals op zijn voorwaarden af te sluiten.
Software patenten hebben alleen rechstgeldigheid in Amerika.
In Europa worden wel software patenten geregistreerd, maar is er gelukkig geen wettelijke basis om hiervoor processen te gaan voeren. Het europees parlement heeft hier tegen gestemd.
Dat kan dan wel zo zijn, maar zolang ze niet aangeven op welke punten er dan een patent geschonden wordt kan er ook niets aan gedaan worden. Ik denk dat het allemaal wel mee zal vallen om de volgende redenen:
Als er aangegeven wordt welk product een patent schend zal er omheen geprogrammeerd worden. Kortom het probleem is bij een eerste melding op te lossen.
Volgens mij (heb net één en ander zitten lezen daarover) is het zo dat Europa geen software patenten heeft op dit moment dus in Europa is het helemaal geen probleem.
Op meer persoonlijke noot: Ik zou graag zien dat de concurrentie strijd wordt uit gevochten met meer innovatieve producten en diensten in plaats van bangmakerij met mogelijke patent overtredingen. Laat ze allemaal gebruik gaan maken van één open standaard en elkaar dan beconcurreren met diensten en andere zaken in plaats van zo snel mogelijk een vendor lock-in ( http://en.wikipedia.org/wiki/Vendor_lock-in ) proberen te veroorzaken.
dromen mag toch? 🙂
Pfff… Sinds wanneer moet een bus of taxibedrijf bang zijn voor het mogelijke patent schending door haar autofabrikant? Sterker nog, kijk naar Tom Tom/Garmin. Die gooien heen en weer met patent aanklachten, maar er is nog geen klant aangesproken. Het kan ook niet. Het kopen/gebruiken van een patent-schendend produkt is nergens strafbaar. Was het zo, hadden we nu geen telefoon, TV, catalysators, surfplanken, Playstations, Tom-Toms (die heeft zelfs de Linux GPL geschonden in het begin) …
Er is geen enkel juridisch reden waarom een bedrijf/particulier zich bezig met deze kwestie zou houden. Het ergste wat MS kan doen is het financieel kapotmaken van een groot distributie (in de VS) zoals Red Hat. Dat is al eerder geprobeerd door SCO (met financiele steun van MS), maar SCO is zelf nu op een paar aandeel-centen failliet, en heeft ook nog alle rechtzaken verloren.
Misschien bewijst Ballmer hiermee hoe waanhopig MS aan het worden is door de dreigend opmars van ‘free’ en open software. Want die is dan maar niet te koop.
Cormac.