Microsoft-ceo Steve Ballmer heeft op de 'Professional Association for SQL Server'-conferentie (PASS) gezegd dat Linux het intellectuele eigendom van Microsoft schendt. Om die reden moest SuSE Linux-distributeur Novell wel een deal sluiten met Microsoft, aldus Ballmer.
Door de deal betaalt Novell nu aan Microsoft een volgens Ballmer financiële vergoeding voor het gebruik van Microsofts uitvindingen.
Veel analisten waren al van mening dat de belangrijkste reden voor de deal was dat Suse Linux-gebruikers daardoor niet meer bang hoefden te vrezen voor juridische stappen van Microsoft. Uit de uitspraken van Ballmer blijkt nu dat de deal er in de praktijk inderdaad op neerkomt dat Novell Microsoft betaalt voor de garantie dat gebruikers niet aangeklaagd worden. Met andere woorden: op korte termijn zal Microsoft waarschijnlijk alle Linux-gebruikers aanklagen die niet de SuSE-distro gebruiken wegens het illegaal gebruiken van zijn intellectuele eigendom. De Windows-producent volgt daarmee het voorbeeld van Unix-erfgenaam SCO.
Ballmer herhaalt nog zijn eerdere uitspraak dat Microsoft open staat voor deals met andere Linux-distributeurs. Daarmee ook zij de garantie kopen dat hun gebruikers niet aangeklaagd worden door de softwaregigant.
Novell reageert bij monde van countrymanager Nederland Ronald de Jong kort maar krachtig: "Ballmer praat onzin. Linux is van de open source-gemeenschap."
Ballmer opperde eerder dat de overeenkomst die met Novell gesloten is vooral gericht is op het voorkomen van rechtszaken. “Ik vind dat geen slimme uitspraak”, zegt de Jong. “Ja, onze klanten zijn nu gevrijwaard van eventuele rechtszaken, maar dat is niet onze intentie geweest. Open source begint sterk te worden en het marktaandeel groeit. Microsoft begint dan ook de hete adem van (SuSE) Linux in zijn nek te voelen en kan niet meer om ons heen. Daarom waren ze wel genoodzaakt om een deal met ons aan te gaan. Voor Microsoft gaat dan ook ‘If you can’t beat them, join them’ op. Daar volgen dan nu van Ballmer mooie uitspraken op, maar daar geloof ik niet in. De open source-community ontwikkelt zelf zijn codes en maakt die inzichtelijk en toegankelijk voor iedereen. Je mag dan nog zo veel geld hebben, het je toe-eigenen kan echt niet.”
In navolging op Novell zoekt Microsoft ook toenadering tot andere verspreiders van Linux en probeert het bedrijf met dreiging van rechtszaken hen ook te bewegen een overeenkomst met Microsoft aan te gaan. Ballmer stelt dat alleen op die manier garanties verkregen kunnen worden dat hun gebruikers niet door de softwaregigant zullen worden aangeklaagd.
Dat er andere redenen moesten zijn dan Interoperability was al vanaf het begin duidelijk. Interoperability wordt geregeld via standaardisatie commissies, niet via commerciele deals. De strategie van veel amerikaanse bedrijven (zoals Oracle) is niet de grootste worden, maar alle andere concurenten/collega’s opslokken. Dit heb ik persoonlijk van Larry Ellison (Oracle) gehoord. En dat is natuurlijk uiterst ongewenst voor het ecosysteem van de families van Operating Systemen voor Computers. Amerikaanse bedrijven zijn zeer bedreven in het uitvoeren/afdwingen van deze strategieen via Juridische en Financiele niveau’s, alleen al om het feit dat men de grootste is. Dit is echter voor het Ecosysteem van ICT-Systemen uiterst ongewenst, daar er mijns inziens altijd concurrentie en keuze moet zijn tussen/uit minimaal 3 alternatieven in een bepaalde martkniche, voor minimale markt werking. En dat is in de markt niche van operating systemen mijns inziens nu al niet meer het geval. En er kleeft nog een gevaar in deze exercitie van Microsoft. Als Linux een virtueel operating Systeem op Winsows wordt, dat controleerd Windows dus alle resources van een Computer Systeem of Netwerk. En het is natuurlijk uiterst ongewenst dat 1 leverancier de Hardware Resources van alle computers controleerd. Ik heb niets tegen MicroSoft, echter wel tegen marktniches waarin geen enkele reeele keuze voor Klanten meer is.
Deze actie van Balmer laat eens te meer zien dat de strijd tegen softwarepatenten bij ons in Europa helaas een bittere noodzaak is. Laat de OS-community met de GPL3 in het vooruitzicht de eenheid bewaren, zodat straks ook onze kinderen nog vrije softwarekeuze hebben.
Een prima incentive om de BSD familie van besturingssystemen eens aan de tand te voelen. Daar is tenminste niet al dat gezeur over en via de portscollectie worden meer dan 15.000 applicaties ondersteund.
Op exact welke MS rechten Linux precies inbreuk zou maken is niemand duidelijk. Inderdaad, de verspreiding van Linux en Open Source is voor MS onprettig. Marktaandeel dreigt verloren te gaan. De strategie dreig en zaai twijfel, een variant op het aloude thema ofwel verdeel en heers lijkt me meer een greep naar de spreekwoordelijke laatste strohalm. Als MS echt een zaak zou hebben, zouden inmiddels rechtzaken gestart zijn. Maar… wie / welke distributie van Linux zal dan gedaagd moeten worden ? Linux is nl. “eigendom” van de gehele OS gemeenschap, niet van 1 organisatie. Procederen is daarom nagenoeg niet haalbaar, er zijn te veel partijen. Reden genoeg om de gebruiker te willen beinvloeden met bangmakerij, welicht de meest effectieve rem op de groei van een ongrijpbare concurrent.
Als tevreden opensuse gebruiker(voor de desktop) ben ik opgelucht minder last te hebben van de MS vendor lock-in. Precies die vrijheid is belangrijk voor innovatie. Linux is op de goede weg om de markt van de desktop verder te veroveren op een bijna-monopolist die te lang misbruik heeft gemaakt van de verworven positie.
Maar nu weet ik nog minder voor dat ik het artikel las dan erna…..
Welke rechten waarop worden dan geclaimd door microsoft?
Waar gaat het eigenlijk om??
Linux distributeurs zullen zich niet een voor een laten opdoeken door Microsoft; de eerste distributeur die door Microsoft wordt aangeklaagd, zal ongetwijfeld financiële steun ontvangen van IBM, RedHAT, HP, Sun, Oracle, etc. Daarnaast zullen deze bedrijven ook met patent claims tegen Microsoft komen en rechtszaken aanspannen. Zeg maar, het Amerikaanse horror-scenario kan losbarsten. bedrijven die nu in een koude oorlog naar elkaar kijken zullen over elkaar heen struikelen om de ander zoveel mogelijk te beschadigen.
Microsoft zal moeten aanwijzen welke patenten er worden geschonden. Het wapen van Ballmer: FUD, bestaat dan niet meer. Alleen feiten tellen. Rechtszaken zullen zich tientallen jaren voortslepen. Patenten van Microsoft kunnen in de processen sneuvelen, omdat ze dan voor het eerst op de proef worden gesteld. Misschien dat er voor een belangrijk deel “prior art” aanwezig is, het enige waarop in de USA een patent kan sneuvelen. Ook kunnen de tegen-processen Microsoft dwingen om bepaalde kern-technologieën niet meer te gebruiken. De risico’s zijn enorm. Het is maar zeer de vraag of Ballmer de koude oorlog, waarvan de retoriek steeds scherper wordt, zal durven omzetten in een hete oorlog.
Wanneer Microsoft weet aan te tonen dat er software patenten geschonden zijn, heeft dat enkel iets te betekenen voor de betreffende distributeur in de betreffende jurisdictie; dit betekent dat Microsoft met enorm veel moeite en na lang durende rechtszaken er in zou kunnen slagen Suse tot de enige legale distributie in de USA te maken. De rest van de wereld heeft Microsoft en Suse dan al lang vergeten, en de USA heeft dan een flinke technologische achterstand en een behoorlijke economische schade opgelopen.
Zoals Ballmer zei bij het aangaan van de overeenkomst met Novell: “Patenten hinderen innovatie”. Hij gaat bewijzen dat hij gelijk heeft. Let op Neelie!
lees verder op:
http://www.channelweb.nl/nieuws.jsp?id=1774143
http://www.channelweb.nl/nieuws.jsp?rubriek=channelweb_nieuws&id=1774216
Wat een vreselijke onzin kraamt die ballhaar uit zeg.. open-source is open-source omdat iedereen erin kan kijken en gebruiken en veranderen wat je wil, en dan denkt hij als ‘God’ dattie ff alles kan claimen??
ik weet dat Microsuck en de ‘Betere’ open-source wereld een groot gekkenhuis is maar dit is echt te Amerikaans lelijk… we zouden is hard op moeten treden met alle Open-Source liefhebbers en mensen die het werk van microschoft niet meer aantstaat tegen dat afschuwelijke microsoft….