Het interne boekhoudcontrolemechanisme van de Nederlandse chipfabrikant NXP is niet volledig op orde. Als het probleem niet snel wordt opgelost, voldoet het bedrijf niet aan de strikte compliance-richtlijnen die in de Verenigde Staten gelden. Dat meldt NXP aan de Amerikaanse financieel toezichthouder SEC. Het boekhoudprobleem kan een beoogde beursgang in de VS in gevaar brengen.
NXP meldt een onvolkomenheid in de berekening van en de uitleg over de inkomstenbelasting, zoals is opgenomen in het financiële verslag over 2009. Dat zou zijn gebleken uit een evaluatie van de interne controle op de boekhouding. Door de onvolkomenheid ('material weakness') en het gebleken disfunctioneren van controlemechanismen, voldoet de chipfabrikant niet aan de compliance-richtlijnen van de Sarbanes-Oxley Act (SOX).
Het bedrijf wijt de onvolkomenheid in de boekhouding aan de complexe wijze waarop een bedrijfsovername in het jaarverslag is opgenomen. De onderneming heeft een stappenplan opgesteld om de tekortkomingen in de interne controle te verhelpen.
Beursgang
De chipfabrikant uit Eindhoven, een van de grootste ter wereld, vreest voor reputatieschade en waarde van het aandeel. Dat ligt gevoelig omdat de onderneming in de VS een beursgang voorbereidt. In april 2010 diende NXP daartoe een intentieverklaring in bij de Amerikaanse financieel toezichthouder SEC (Securities and Exchange Commission). Met een beursnotering hoopt het bedrijf geld op te halen om schulden te verminderen.
NXP gaat gebukt onder een totale schuld van bijna 5,1 miljard dollar (mei 2010). Die schuld is deels een overblijfsel van de lening die de onderneming in 2006 aanging om te verzelfstandigen van Philips. Dat elektronicabedrijf heeft nog steeds bijna 20 procent van NXP in handen. De overige 80 procent is in handen van zes durfkapitalisten, waarvan Apax en AlpInvest de bekendste zijn. Zoals gebruikelijk bij dergelijke investeringsconstructies, komen de kosten voor de deelneming van de durfbeleggers ten laste van het bedrijf.