In de strijd om de beste business case van 2009 is het project Antonius Open! als winnaar uit de bus gekomen. Een vakkundige jury vond deze business case van het St. Antonius Ziekenhuis en Stone-IT de beste van de 66 inzendingen.
In het jaar 2009 kreeg Computable in totaal 66 aanmeldingen binnen voor de competitie Beste Business Case van 2009. Al in een vroeg stadium viel het project Antonius Open! op door de enorme kostenbesparingen die werden gerealiseerd. Toch was de business case van dit project niet direct favoriet, want ook de gemeente Almere met het project Almere Direct ging unaniem naar ronde twee door. Verder scoorde in de eerste ronde ook de tweede business case van het St. Antonius Ziekenhuis goed, die samen met Ricoh uitgevoerd is, net als het project HD-videoconferencing in de zorg, van de Integrale Kankercentra en de winnaar van vorig jaar, Surfnet.
Jury en eindrangschikking
Bol.com, uitgevoerd door Xebia, was eigenlijk het enige project dat zich niet direct plaatste voor de tweede ronde. De jury, bestaande uit Jeroen Aris, manager technology bij Heineken, Joost van Bilsen, partner bij Business Case Entrepreneurs, Fred Bons, programmadirecteur bij Ordina, Gibert Silvius, lector business, ict en innovatie bij Hogeschool Utrecht, en Bernard Vuijk, partner bij Passionned, koos dit project als laatste uit een groep van vier. In deze groep zaten verder Kas Bank/SIG, GGZ Westelijk Noord-Brabant/MobiPro en Koninklijke Ten Cate/Telecom Visie.
Door een goede presentatie in de tweede ronde schopte Xebia met Bol.com het toch nog tot een derde plaats. Antonius Open! heeft dus gewonnen, Almere Direct werd tweede, HD-videoconferencing in de zorg eindigde als vierde en de top vijf is afgesloten door Ricoh samen met het St. Antonius Ziekenhuis.
1. St. Antonius Ziekenhuis en Stone-IT, project Antonius Open!
In het project Antonius Open! heeft het St. Antonius Ziekenhuis, met diverse locaties in de regio Utrecht, een kostenbesparing weten te realiseren met de inzet van open source-software. De kosten van advisering, migratie en opleiding zijn terugverdiend met de bespaarde licenties. Open source vraagt echter wel een aanpassing van het ict-personeel. Het vrij kunnen aanpassen van software levert veel voordelen op, maar eist van ict-personeel wel een andere rol: van beheerder naar ontwikkelende specialist.
2. Gemeente Almere, project Almere Direct
Met het project Almere Direct wil de gemeente Almere de dienstverlening klantgerichter maken. De gemeente wil aan het eind van 2010 tachtig procent van alle vragen van burgers, bedrijven en instellingen in één keer afhandelen. Met nog twee afdelingen te gaan, ligt het percentage direct door het nieuwe klantcontactcentrum afgehandelde vragen al op 58.
3. Xebia, project Bol.com
Xebia heeft bij Bol.com een nieuwe manier van softwareontwikkeling doorgevoerd, zodat op korte termijn de juiste applicaties opgeleverd kunnen worden. Zij werken nu op een Agile-manier in multidisciplinaire teams met mensen vanuit de hele organisatie. Zodoende kunnen zij beter de functionele eisen en de haalbaarheid van de software vaststellen.
4. Integrale Kankercentra en Surfnet, project HD-videoconferencing in de zorg
Drie Integrale Kankercentra hebben samen met Surfnet HD-videoconferencing in de zorg doorgevoerd. Hierdoor is reistijd van medische specialisten teruggedrongen, waardoor er meer consults gehouden kunnen worden en dus betere zorg geleverd wordt. Probleem was de geslotenheid van de netwerkoplossingen in de markt. Ook moest worden afgerekend met het vooroordeel onder medici dat online overleg minder waardevol zijn. Deze barrières zijn geslecht.
5. Ricoh, project St. Antonius Ziekenhuis
Ricoh heeft in het St. Antonius Ziekenhuis te Utrecht een nieuwe patiëntenregistratie ingevoerd. Het belangrijkste doel was om de registratie- en identificatieprocessen van het St. Antonius Ziekenhuis voor alle betrokkenen veel efficiënter te maken. De digitale patiëntenzuil is een omslagpunt voor de zorg, waarmee een veel sneller en gebruiksvriendelijker systeem voor patiëntenregistratie is ontstaan.
Uitreiking
De Beste Business Case van 2009 werd uitgereikt tijdens de Projectmanagement Parade die 21 april 2010 werd gehouden in het Nieuwegein Business Center. In de Grand Hall gaf de jury toelichting op de vijf genomineerde business cases, waarna het project Antonius Open! tot winnaar werd uitgeroepen. Het thema van de Projectmanagement Parade was ‘beter presteren door professionaliseren' en daar sloten de genomineerde business cases prima op aan.
Long list
Uit in totaal 66 business cases koos de vakjury vijftien business cases waaruit de uiteindelijke vijf werden genomineerd. Hieronder worden de tien business cases behandeld die het net niet tot de genomineerden hebben geschopt. De bevindingen en opmerkingen zijn door de jury gedaan en gemaakt, voorafgaand aan persoonlijke gesprekken met de genomineerden.
Afas ERP Software realiseert hrm-efficiency en kostenbesparing bij SNS Reaal door verregaande procesautomatisering. Via het formuleren van een duidelijke taakverdeling en visie, het vormen van een shared service center en het benutten van de bestaande automatisering, maakte het bedrijf uiteindelijk de keuze voor eHRM. Oordeel jury: De cijfers zijn erg mooi, al is het project niet erg innovatief.
Aspect heeft wereldwijd unified communications bij zichzelf geïmplementeerd. De verouderde telefonie-infrastructuur kon de toename van conferencingservices niet meer aan. Daarom heeft Aspect Microsoft Office Communications Server 2007 geïmplementeerd, waardoor de kosten voor conferencing verlaagd zijn, lokale telefooncentrales opgedoekt konden worden en de productiviteit van medewerkers verhoogd werd. Oordeel jury: De business case is erg sterk, maar een minpuntje is dat het project relatief standaard is.
E-Semble simuleert brand in De Punt. In mei 2008 kwamen drie brandweermannen om bij een brand in de scheepsloods in De Punt. Het feit dat een brand achteraf wordt geanalyseerd is vernieuwend, omdat tot nog toe alleen maar simulatiesoftware is ontwikkeld waarmee incidentscenario's getraind kunnen worden. Oordeel jury: Ergens is dit geweldig. Dit is erg innovatief, al is de business case minder sterk. De software wordt nu ook als trainingstool ingezet, dus het hergebruik is goed.
De gemeente Amsterdam pakt stap voor stap de legacy-applicaties aan, wat moet leiden naar een betere dienstverlening. Gedurende 2009 heeft de afdeling Zorg en Samenleven hierin tweeduizend mandagen geïnvesteerd. Oordeel jury: Amsterdammers krijgen in een telefoongesprek van dertig minuten de zorg toegewezen waarop ze recht hebben, de agile/scrum-aanpak is erg goed en dit levert een goede integratie met de WMO-keten op.
MobiPro koppelt zorgprogramma's GGZ Westelijk Noord-Brabant aan EPD via MindManager. Bij het zorgprogramma Herstelgerichte Rehabilitatie is ervoor gekozen om geen dik boekwerk te maken, maar een digitale versie met mindmappen. Voorwaarde was dat het toegankelijk voor cliënten werd. Oordeel jury: De business case rammelt enigszins, maar het project is wel reuze intrigerend.
Punch Telematix realiseert voor Ploeger Groep een efficiencyslag met tweehonderd CarCube-boordcomputers. Daarnaast zijn de kosten voor mobiele telefonie drastisch verlaagd. Met de CarCube-boordcomputers kunnen Ploeger's chauffeurs op eenvoudige wijze de aantallen en soorten retourpallets vastleggen. Oordeel jury: Erg goed om techniek te combineren met fysieke onderdelen. Het is knap dat de kosten per chauffeur omlaag zijn gebracht.
SIG helpt Kas Bank van legacy naar software gecertificeerd door TÜViT. Besloten werd om de nieuwe infrastructuur op .Net-technologie te baseren. De medewerkers en hun kennis moesten behouden blijven en de nieuwe systemen moesten gemakkelijk te onderhouden zijn. Oordeel jury: Het is knap om de business case te realiseren door software te certificeren.
SyncForce helpt Struyk Verwo Infra van een product- naar een marktgedreven strategie met het triple-s platform. Het idee was om naast SAP een infrastructuur op te bouwen die sales- en marketingcommunicatie zou verwezenlijken. Voor de marketingactiviteiten is SyncForce gekozen en voor de crm-processen een SaaS-oplossing van Salesforce. Oordeel jury: Een project dat heel veelomvattend is. Het is knap om innovatie aan straatstenen toe te voegen.
Telecom Visie realiseert shared service centre ict voor Koninklijke Ten Cate. De afgelopen jaren is het aantal bedrijfsonderdelen bij Ten Cate sterk toegenomen, waardoor er een sterke diversiteit aan ict-landschappen was ontstaan. Er was in de organisatie sterke behoefte aan een centrale ict-governance. Oordeel jury: De business case is duidelijk gerealiseerd, al is dit niet het aller-spannendst. Een ssc voor een internationale organisatie werken krijgen is knap.
XebiaLabs implementeert Java EE deployments bij KLM. Bij de overdracht van applicaties van ontwikkelaar naar deployer ging in 70 procent van de gevallen iets fout. De nieuwe oplossing Deployit zorgt voor het automatisch uitvoeren van J2EE-applicatiedeployments tegen een minimale inzet van deployers. Oordeel jury: Een interessante business case, ze kunnen per project besparen.
Overige inzendingen
In totaal bereikten 51 business cases de long list niet. Daarvan kreeg het project ‘1%doen' van Accenture een eervolle vermelding vanwege het maatschappelijk verantwoorde karakter. De overige vijftig inzendingen zijn hieronder in alfabetische volgorde opgesomd.
'Achmea Perfomance Optimalisatie' (IC&S)
'Arriva blijft veilig op weg met ESET NOD32' (DoNod)
'Beveiliging bedrijventerrein Hoorn80' (Spyke Security)
'Bpm-oplossing Freesmij' (Van Meijel Automatisering)
'Brede ontsluiting van digitale beelden bij het Rijksmuseum' (Het Rijksmuseum en Sparked)
'Bugaboo International' (Brain Force)
'Complete new infrastructure' (Netgear)
'Continuïteit en bescherming van medische gegevens bij Mediq Direct' (WatchGuard)
'De beste beveiligingsoplossing door krachtenbundeling' (SpicyLemon en Heutink ICT)
'Digitaal Archief (kortweg: Digichief) voor studentendossiers en inkoopfacturen' (ROC Aventus en BCT)
'Digitaal archief voor het CPB' (Centraal Planbureau en Open Sesame ICT)
'Dit is beveiligen met de video-gateway' (DIT is beveiligen)
'Document management-project zorgt voor efficiencyslag binnen Brunel' (Brunel en Canon Nederland)
'Eerste datacenter van de toekomst in Nederland' (Parentix)
'Factuurmanagement bij Sedico' (CSS Solutions en Sedico)
'Gebruiksvriendelijk touchscreen voor ouderen' (NovaTouch)
'Ictback@work' (Hogeschool E3 ICT)
'Identity Management bij KPN' (Tools4ever)
'I-Plan' (I-bridge)
'Lean CRM' (Van Gansewinkel Groep)
'Main Energie Business Case' (OutSystems)
'Migratienetwerk naar SBS 2008 en Windows 7' (Stichting Handicap + Studie en Computication)
'Mmmakkelijk.nl' (Gemakopmaat/Brainspark/AutomaMA)
'Nieuwe inrichting kantoorautomatiseringsomgeving HagaZiekenhuis' (Inter Access)
'Onkostenonderzoeken via The Cloud' (HumanWave en Ernst & Young)
'PC Basic' (PC Basis)
'PiCompany' (StreamServe)
'POC VDI bij RdGG' (Winvision)
'Prins kiest voor SAP' (Asecom/Prins Metallurgische Producten)
'Proces- en communicatiemanagement bij KDE Energy' (KDE Energy en CSS Solutions)
'Project HRM2009' (Gemeente Zwolle)
'Puur SAP' (Compass Group Nederland)
'ReasonNet' (Lenovo)
'Rijksuniversiteit Groningen' (F5 Networks)
'SIDN-F5' (F5 Networks)
'Sint Lucas Andreas Ziekenhuis eerste grote Epic-installatie in Europa' (i3 groep)
'TASK24' (Qwise)
'Transit' (Norfolkline)
'TweeSteden ziekenhuis: fundament voor digitale datagroei gelegd' (i3 Groep)
'Uit zorg … voor de zorg' (De Alysis Zorggroep & CryptoCard)
'Uitbesteden van ICT-beheer om groei van de organisatie te realiseren' (Kender Thijssen Solutions)
'UP!' (Univé-VGZ-IZA-Trias)
'Upgrade van SAP R/3 Enterprise 4.7 naar versie ECC 6.0' (Prodrive en Uphantis)
'Videoconferencing bij Colt International' (Talk & Vision en Colt International)
'Vineyard' (Amstel Lease en SAP)
'Virtualisatie' (I-bridge)
'Virtualisatie werkplekken gemeente Zwolle' (Pecoma Business Technology)
'WABO Implementatie' (Gemeente Rotterdam, Deloitte en Inter Access)
'Wereldwijde implementatie services en hosting op basis van SAP' (DSM)
'www.belnu.nl' (Belnu.nl en BusinessBase)