De Business Software Alliance (BSA) houdt rekening met de slechte economische situatie waarin sommige bedrijven die illegale bedrijfssoftware gebruiken, zich bevinden. Dat zegt Jacco Brand, voorzitter van het BSA-comité Benelux. 'De schadeclaims zijn lager dan het bedrag dat we kunnen vragen. Het is niet onze bedoeling bedrijven te gronde te richten.' In 2009 daalde het bedrag dat bij Europese overtreders werd geïnd met een derde ten opzichte van 2008.
In 2008 werden Europese bedrijven voor 16,7 miljoen euro beboet voor het niet in orde hebben van softwarelicenties. In 2009 was dat bedrag 11,3 miljoen euro. Brand: 'De boete mag geen nekslag voor het bedrijf betekenen. We dienen minder hoge claims in dan de bedragen die we zouden kunnen claimen.' Gemiddeld wordt in Nederland per overtredende ondernemer een boete opgelegd van 50.000 euro.
Een andere reden dat het totale boetebedrag is gedaald, komt doordat overtredingen minder zwaar zijn. De BSA spoorde in Europa 2200 overtreders op. Dat is een verdubbeling ten opzichte van 2009 zegt Brand. Maar de schadeclaims per zaak zijn lager. 'In het verleden troffen we met name in Oost-Europa nogal eens bedrijven aan die geen enkele licentie hadden voor de gebruikte software. Nu zien we steeds vaker dat bedrijven de licenties op onderdelen niet goed voor elkaar hebben. De organisaties zijn bijvoorbeeld gegroeid in het aantal werkplekken, maar hebben het aantal licenties niet verhoogd.'
1,01 miljoen euro aan boetes
Bij Nederlandse bedrijven is in 2009 voor 1,01 miljoen euro aan boetes opgelegd voor het gebruik van illegale software. Dat is minder dat in 2008. Toen werden Nederlandse bedrijven voor 1,2 miljoen euro beboet voor het niet in orde hebben van softwarelicenties.
Als gast mag je wel reageren zonder geregistreerd te zijn? En wat als je geen gast maar vrouw bent? Dan moet je je zeker eerst registreren!? En weer worden vrouwen naar achteren gedrukt… Wat een onzin zeg!
@Flauwzeg: Ja hoor 1 april. In de Nederlandse taal wordt voor onbepaald of samengevoegd geslacht de mannelijke variant van een woord gebrukt. Nou tevreden?
Mmm wanneer er slechts 1 miljoen aan boetes wordt opgelegd en het gemiddelde boete bedrag zit op 50000, dan is het aantal boetes die uitgedeeld worden toch slechts 21 of niet dan? Dan valt de pakkas ook wel mee, dus wanneer je van een gokje houdt, ga gewoon door!
Dus als ik het goed begrijp is het in Economisch moeilijkere tijden geen probleem om van een ander te stelen? Je eigen bedrijf krijgt moeite om cashflow te genereren, dus dan is het maar OK dat je een ander bedrijf opzadelt met jouw problemen? Heel raar standpunt van de BSA…
De BSA is als de dood dat een gebruiker overstapt op open source software, dan verdienen ze er in elk geval niets meer aan. Dan maar een (eenmalig) lagere boete, dat is nog altijd beter dan het verlies van een klant.
@Thierry: Ik weet niet wat je wilt zeggen. Het gaat hier om de hoogte van de boetes.. Niet om de licentiekosten.. En wat bedoel je met …een ander bedrijf opzadelt…?
Dat licenties kopen als bedrijf buiten kijf staat lijkt me duidelijk.
@Frank:
Daar is de BSA absoluut niet als de dood voor. Microsoft heeft momenteel gewoon de markt in handen.
Bedrijven die al Microsoft gebruiken, zitten bijna altijd al hopeloos ingelocked.
@Gokje:
Niet 1 miljoen, maar 11,3 miljoen. Da’s 226 boetes. Persoonlijk ben ik benieuwd of daar ook non-profit instellingen/scholen bijzitten.
Ik vind het niet meer dan normaal dat je als bedrijf je licenties aanschaft. Ik heb zelf alle licenties maar vraag me af of de soorten licenties wel helemaal correct zijn. Ik vind het licentieverhaal bij microsoft persoonlijk echt een warboel. Je hebt bijna een opleiding nodig om het licentie verhaal te begrijpen en ik heb als ondernemer wel wat anders te doen. Ik had onlangs drie Windows licenties aangeschaft voor drie werkstations. Dit waren OEM versies en dit blijkt achteraf in mijn geval weer niet te mogen. Ook heb ik een tijd geleden contact gezocht met een ‘licentieboer’ alleen deze hielp alleen enterprise bedrijven dus moest ik maar contact opnemen met een ander bedrijf. Dit eenmaal gedaan kreeg ik als antwoord dat men het ook niet wist. Ik heb het gevoel dat deze vreemde licentieconstructies ook een boel ‘illegaliteit’ veroorzaakt als is het in dat geval onbedoeld. Kortom: Microsoft mag zijn licentie verhaal wel eens wat duidelijker maken voor de gemiddelde mens. Nogmaals: Ik heb geen problemen met het aanschaffen van licenties maar het moet wel duidelijk zijn.