Google doet een boekje open over de maatregelen die het in zijn eigen datacenters neemt om ict 'groen' te bedrijven. De zoekmachine geeft daarbij tips die andere beheerders kunnen gebruiken.
Google heeft een van de grootste ict-omgevingen ter wereld. De zoekmachine ontwerpt, bouwt en gebruikt eigen combinaties van software én hardware. Tot op heden is het bedrijf echter zeer terughoudend over zijn opstelling. Die strenge bewaking van bedrijfsgeheimen wordt nu iets versoepeld met uitleg over de eigen 'groene ict'.
Operationeel directeur Urs Hölzle doet een boekje open over de maatregelen die Google heeft genomen om efficiënter met energie om te gaan. Hij beweert dat de datacenters van de veelgebruikte zoekmachine flink zuiniger zijn dan normale datacenters. Overigens gaat het hier niet alleen om verantwoord gedrag, maar ook om toenemende schaarste van energie, zeker in stedelijke gebieden. Dit kan de bedrijfsvoering bedreigen.
Ook recyclen
Het gaat daarbij niet alleen om de gebruikte servers, maar ook om de opslag, netwerkapparatuur, koelsystemen en daarmee het complete gebouw. "Tijdens het uitvoeren van een zoekopdracht vervbruikt je eigen pc meer energie dan wij met het beantwoorden van die query", aldus de Google-manager.
Google laat zich niet alleen voorstaan op de energiezuinigheid van zijn datacenters. Het bedrijf werkt ook actief aan andere milieuvriendelijke maatregelen. Zo wil het overgaan op gerecycled water voor de koeling van zijn datacenters. Tegen 2010 moet tachtig procent van Googles waterverbruik gerecycled water betreffen. Eind dit jaar moeten de eerste twee datacenters dat al doen.
Stappenplan
De milieuvriendelijkheid van Google voor ict is vastgelegd in een stappenplan. Uit de vijf stappen daarin valt ook voor andere ict'ers nut te halen. Zo legt stap één het belang uit van efficiënte servers, wat niet exact hetzelfde is als zuinige computers. Veel stroom wordt namelijk verspild door inefficiënte conversie, zowel naar servers als in die machines.
Andere tips in het stappenplan zijn niet voor iedereen toepasbaar. Zo is aandacht voor energie-efficiëntie bij de bouw van een datacenter alleen aan de orde als je inderdaad aan nieuwbouw doet. Natuurlijk zijn sommige maatregelen wel te gebruiken bij verbouwing van een bestaande serverruimte.
Google rekent voor dat reguliere servers in traditionele datacenters slechts de helft van het stroomverbruik kosten. De rest wordt nu gebruikt voor onder meer koeling. Andere koelingstechnieken kunnen veel besparingen opleveren.
Google geeft hier het juiste voorbeeld. Sinds vorig jaar voeren wij Energie-Optimalisatie Scans uit bij bedrijven om energiebesparingen inzichtelijk en tastbaar te maken. Het blijkt dat een organisatie vanaf 500 werkplekken op jaarbasis 30.000 euro aan energiekosten kan besparen. Het voordeel gaat verder dan geld alleen, want met dezelfde besparing kan de organisatie al gauw 4000 bomen per jaren redden. Deze scans van Pecoma Business Technology geven weer waar en hoe een bedrijf kan besparen op energie- en papierverbruik met ICT.
Het is belangrijk dat mensen zich bewust zijn van de mogelijkheden. Google geeft aan hoe je met de server kunt besparen, maar ook eenvoudige maatregelen als beeldschermen en printers na werktijd uitzetten helpen. Net als vervanging van PC’s door zuinige laptops en zoals gezegd het terugbrengen van het aantal servers door virtualisatie. Wanneer bedrijven op de hoogte zijn van de besparingen en wat ze daarmee (aan CO2-reductie) terug kunnen geven aan de wereld, zal ook het energieverbruik van de apparatuur een topprioriteit krijgen bij milieuvriendelijke initiatieven.
Volgens het artikel gaat Google gerecycled water gebruiken voor de koeling van zijn datacenters. We mogen toch niet hopen dat ze op het ogenblik koelen met leidingwater? Waar zit de clou?
Wanneer men het heeft over een groen datacentrum, dan dienen ook zeker andere aspecten dan alleen energie bekeken worden. Bijvoorbeeld materiaalgebruik, recycling, wereldwijde logistieke bewegingen, productie. IT Asset Management kan een relevante rol spelen bij duurzaamheid. Kortom, hoe maak je optimaal gebruik van je IT Assets. Helaas wordt er soms te weinig gedaan aan IT asset management.