Met de werkvoorraad IPv4-adressen die Azië nu heeft, is de verwachting dat daar al voor het eind van de zomer van 2011 internetproviders geen nieuwe IPv4-adressen meer kunnen aanvragen. Dat meldt de Stichting IPv6 Nederland (Stipv6).
De Internet Assigned Numbers Authority (IANA) deelt op dinsdag 1 februari de vijf laatste blokken van ieder ruim 16 miljoen adressen uit aan de vijf Regionale Internet Registratie (RIR) instanties. Deze RIR's hebben de taak deze adressen verder onder internetproviders te verspreiden.
Het RIPE NCC, de RIR die adressen uitdeelt aan ISP's in Europa, kan waarschijnlijk nog tot einde 2011 aan de behoefte voldoen. Voor Azië komt dat moment al voor het eind van de zomer, zo voorspelt Stipv6.
Azië kreeg laatste blok
De onstuimige groei van het internet in Azië heeft er voor gezorgd dat de RIR aldaar – APNIC – eerder dan verwacht toe was aan het aanvragen van twee blokken adressen van de laatste zeven die IANA nog had.
Volgens Nolet is de actie van IANA dinsdag 1 februari 2011 een gevolg van een gemaakte afspraak. 'Als een RIR-aanvraag voor IPv4-adressen de bestaande voorraad tot het niveau van vijf blokken reduceert, zullen deze laatste blokken onmiddellijk toegewezen worden aan de vijf werelddelen.'
Oud en nieuw internet
Als de RIR's door hun voorraad heen zijn, dan hebben de ISP's met het huidige distributiebeleid nog een werkvoorraad voor drie maanden, zo schat Stipv6. Die zullen ze volgens de stichting 'slechts mondjesmaat verstrekken'. Sommige functies van het internet zullen daarmee voor nieuwe klanten niet goed werken zoals internettelefonie of beveiligde verbindingen naar kantoor (VPN), aldus de stichting.
'Dat de wereldwijde voorraad op is, betekent niet dat vandaag of binnenkort het huidige (IPv4) internet ophoudt met functioneren', nuanceert bestuurslid Frits Nolet van de Stichting IPv6 Nederland echter. 'Het oude internet zal blijven werken, maar kan niet meer groeien. Wat er nu gebeurt onderstreept des te meer de noodzaak voor bedrijven om werk te maken van aansluiting op het nieuwe (IPv6-) internet.'
'Bedrijven die hun websites publiceren via een webhoster moeten deze partij vragen wanneer hun website via IPv6 bereikbaar wordt', vult voorzitter Joost Tholhuijsen van de Stichting IPv6 Nederland aan.
IPv6
Geruime tijd geleden is al voorzien dat het systeem van internetadressen niet voldoende capaciteit had om de in groei van het internet te kunnen voorzien. In de negentiger jaren is daarom een nieuw systeem bedacht. Dit nieuwe Internet Protocol versie 6 (IPv6) heeft een onvoorstelbaar veel groter aantal adressen beschikbaar maar ook enkele andere verbeteringen in verband met de toepassingen van het hedendaagse internet, zoals video, telefonie, mobiel gebruik en sociale media. Het enige nadeel is dat IPv4- en IPv6-systemen niet direct met elkaar kunnen communiceren. De verwachting was dat organisaties vanaf de eerste jaren na 2000, IPv6 naast IPv4 zouden invoeren om een soepele overgang van het oude naar het nieuwe internet mogelijk te maken. Dit is echter onvoldoende gebeurd. Een versnelde invoering van IPv6 zal noodzakelijk zijn om een tweedeling van het internet in een IPv4- en IPv6-gedeelte te voorkomen.
IPv6 is ingebouwd in de meeste moderne computers en software. Wereldwijde technologiebedrijven zoals Google, Microsoft en Cisco ondersteunen IPv6 volop. In de praktijk blijft het gebruik nog achter, omdat tot nu toe de meeste internetproviders geen IPv6 ondersteunen. Maar zodra de IPv4-adressen daadwerkelijk op zijn, is IPv6 de enige manier waarop het internet kan blijven groeien als een betrouwbare digitale infrastructuur en motor van onze economie.
Bron: Stipv6
Het uitdelen van de laatste vijf blokken zal niet vandaag gebeuren. Er komt a.s. donderdag een persconferentie en daar zal meegedeeld worden wanneer en hoe de laatste restjes verdeeld zullen worden.
http://www.apnic.net/publications/news/2011/leading-global-internet-groups-make-significant-announcement-about-the-status-of-the-ipv4-address-pool
@Michiel: op die persconferentie zal het alleen over het “wanneer” kunnen gaan, want het “hoe” ligt allang in een policy vast: elke RIR krijgt nu één blok.
Voor die laatste vijf hele blokken is het inderdaad duidelijk. Maar er zijn ook nog wat losse restjes, de zogenaamde “various pool” en daarover is nog wat onduidelijkheid. In principe zou dat ook gelijk verdeeld worden over de vijf RIR’s, maar RIPE heeft voor hun beurt daar al een deel van in gebruik genomen en die zullen daarvoor mogelijk gekort worden bij het verdelen van die losse restjes. We zullen het zien en horen, want de persconferentie wordt gewebcast.