PPM is voor SAP de motor voor het nemen van zakelijke beslissingen. In het recente verleden heeft SAP de gebruikersinterface van SAP RPM verbeterd om beter tegemoet te komen aan de wensen en vereisten van bedrijven die niet altijd passen in de gebruikelijke projectbeheerrollen. SAP is natuurlijk wel bij veel bedrijven bekend als bij uitstek geschikt voor strategische planningdoeleinden en het traditionele financiële beheer van projecten.
Voordelen
Als u al zwaar geïnvesteerd hebt in SAP-producten, zult u merken dat SAP RPM portefeuillebeheer- en analysemogelijkheden toevoegt die steunen op reeds bestaande SAP-onderdelen. Zo kunt u resourcebeheermogelijkheden integreren in SAP cProjects en is het hele systeem webgebaseerd. Dat laatste staat gebruikers toe PPM-informatie te verwerken zonder gebruik te moeten maken van SAP-software op hun desktop: alleen een webbrowser is nodig. Voor de rapportage maakt RPM gebruik van een integratie met SAP Business Intelligence en daar vloeit dan ook een gelijksoortige rapportage uit voort als wat u al gewend was. Via deze integratie kan SAP BI dus ook de RPM-data verwerken en resultaten terug beschikbaar stellen via RPM. SAP BI heeft wel bepaalde beperkingen inzake filtering.
Kritiek
De voornaamste kritiek is dat SAP vooral zichzelf ondersteunt. Er zijn wel mogelijkheden om niet-SAP-omgevingen te ondersteunen, maar dat is lang niet vanzelfsprekend. De grootste kans op succes hebt u dan ook als u niet van dat SAP-platform afwijkt. Als uw zakelijke software niet SAP-specifiek is, is het geen goed idee om gebruik te gaan maken van SAP RPM. Op het eerste gezicht zou dat desondanks wel zo kunnen lijken, omdat RPM in Java geprogrammeerd is en dus erg open lijkt. SAP geeft echter geen broncode vrij en daardoor kunt u zo goed als niks veranderen aan de SAP RPM gebruikersinterface. SAP noemt dit een beperking van Java en niet één die aan SAP te wijten is. Om dit op te lossen zullen de versies van SAP RPM die dit en de volgende jaren verschijnen niet meer op Java gebaseerd zijn maar op ABAP (Advanced Business Application Programming). In elk geval blijkt ook de SAP UI niet echt uit te blinken in gebruiksvriendelijkheid en intuïtiviteit. Bepaalde taken vereisen daarom meer stappen in SAP dan nodig zou moeten zijn. Er is tijdrapportage, maar dat vereist dat u de HR-module van R/3 geïmplementeerd hebt. SAP beweert dat taakbevestiging geen HR-implementatie vereist, maar het gebruik van timesheets tussen verschillende applicaties is alleen mogelijk met SAP HR – dat ondersteunt natuurlijk wel HR-scenario's in plaats van PPM-scenario's. Dat zijn dus punten waar SAP nog aan moet werken.
Meer info
De serie
Vorige deel: Oracle Primavera
Volgende deel: Open source PPM-oplossingen