Ambtenaren van de Europese Commissie zijn een nieuwe procedure begonnen tegen Microsoft. De fabrikant zou zijn besturingssysteem Windows onrechtmatig voorzien van internetprogramma Internet Explorer. De softwaregigant krijgt twee maanden om te reageren op de aanklacht.
De Europese Commissie start opnieuw een procedure tegen Microsoft. Volgens de ambtenaren misbruikt de softwaregigant zijn monopoliepositie door de webbrowser Internet Explorer standaard op te nemen in het besturingssysteem Windows.Dat platform is geïnstalleerd op negentig procent van de pc’s.
De softwaregigant misbruikt daarmee volgens de ambtenaren zijn machtspositie. Door het internetprogramma in het besturingssysteem op te nemen, staat Microsoft eerlijke concurrentie in de weg. Hiermee zou het bedrijf innovatie op dit gebied belemmeren en worden concurrenten beperkt in hun keuze. De Europese Commissie van dat de browser separaat van het besturingssysteem moet worden aangeboden.
Volgens het boekje
Microsoft heeft acht weken om te reageren en geeft aan alles volgens het boekje te willen doen. Op dit moment onderzoekt Microsoft de zaak.
Het is niet de eerste keer dat de Europese Commissie Microsoft in de gaten houdt. Microsoft werd al eens voor een soortgelijk geval op de vingers getikt. Toentertijd nam het bedrijf Windows Media Player automatisch in het besturingssysteem mee. In dit geval werd de softwaregigant veroordeeld wegens marktmisbruik. De Commissie legde een flinke boete op en verplichtte het bedrijf ook technische specificaties te publiceren die tot nu toe bestempeld waren als 'bedrijfsgeheim'.
Allemaal heel mooi dat de Europese Commissie op deze manier probeert om het monopolie van Microsoft te doorbreken, maar het lijkt bij voorbaat al een gelopen race.
Op 90 procent van de PC’s met een voorgeinstalleerde Windows versie kom je nog steeds de versie met Media Player tegen. De Windows versies zonder Media Player zijn dusdanig kreupel dat er een speciale patch klaargezet is om de machine zo snel mogelijk van Media Player te voorzien. Zie http://support.microsoft.com/kb/886540.
Hopelijk dekt een eventuele boete alle kosten die gemaakt worden door de Europese Commissie om deze zaak rond te krijgen.
Wat een onzin,
Ik ben geen windows aanhanger, maar het is wel reuze handig dat I.E. wordt meegeleverd met een windows OS. Hierdoor kan je te minsten een andere browser downloaden als je dat wilt. Wat nu als het verboden wordt om meegeleverd te worden, moet je dan in de winkel een apart schijfje gaan kopen met een browser erop?
Wat willen ze er mee bereiken,.. de innovatie van andere browsers bespoedigen?? als je een Linux/Unix versie download of koopt zit er toch ook een browser bij.
Meeleveren van al dan niet gewenste extraatjes is geen probleem. Het is een probleem als die extraatjes door en door verweven zijn met het OS.
@Bert,
Dat klopt, maar dan moeten ze de eis aanpassen dat het wel meegeleverd mag worden, maar er wel makkelijk afgehaald moet kunnen worden door add remove programs. Nu is het verwijderen van I.E. ook wel mogelijk maar moet je met “run” aan de haal.
Apple gaat ook stoppen met het leveren van Safari bij hun OS?
En de ontwikkelaars van Ubuntu kappen met het promoten van Firefox?
Kunnen ze zich niet gaan buigen over relevante zaken?
lijkt een beetje op MS bashen,.. niet dat het nou zo’n eerlijk/heerlijk bedrijf is. Maar zoek dan iets wat je wel kunt hard maken. Vrij geven van broncode,.. dat is juist iets wat innovatie in de weg staat.
ALs IE nu een eenvoudige applicatie was, dan was al die poeha tot op EU nivo niet nodig?
IE is geen browser, maar een remote-management applicaties of een internet extensie van het windows operating system, waarmee Microsoft jouw pc in haar greep wil blijven houden
Reboot 2 Linux en je bent van een helehoop ellende af.
Dan kun je weer gewoon aan het werk gaan i.p.v. dagelijks je pc in de lucht houden 😉