Microsoft wil met het verhuren van zijn Office-pakket de concurrentie van SaaS (software as a service) en van opensourcesoftware tegengaan. Daarnaast wil het er ook aan verdienen. Een moeilijke balans.
Microsoft biedt in de Verenigde Staten zijn applicatiepakket Office nu aan via een jaarabonnement. Het wil daarmee een makkelijk alternatief bieden voor verschillende gratis pakketten en online-diensten. Tegelijkertijd wil de Windows-producent er ook wat aan verdienen, of in ieder geval niet zijn bestaande producten ondermijnen.
De doelgroep voor de 'Office-verhuur' is thuisgebruikers en studenten, die dan zeventig dollar per jaar betalen. Voor dat bedrag krijgen zij drie licenties om de Home and Student-uitvoering van Office 2007 te mogen installeren op drie pc's. Daarnaast omvat dit huurpakket online-beveiligingssoftware Windows Live OneCare en online-Office-uitbreiding Live Workspace.
Aanschaf en gratis
De Home and Student-uitvoering van Office kost normaliter hondervijftig dollar, waarvoor de gebruiker ook drie licenties krijgt. Bij sommige retailers is deze software wel voor lagere prijzen te verkrijgen. Dit is dus een eenmalige aanschaf.
Voor Windows Live OneCare rekent Microsoft zo'n vijftig dollar, maar dat is op jaarbasis. Ook dit is voor drie pc's en omvat dan antivirus, antispyware, Windows-optimalisatie, de Windows-firewall en centrale backup van die drie computers.
Veel van deze functies zijn ook gratis te verkrijgen, onder meer van Microsoft zelf, maar die leverancier benadrukt het gebruiksgemak en de integratie. Het derde component in het huurpakket is Office Live Workspace. Dat is een gratis product, maar vereist wel een installatie van Office 2003 of 2007.
Optelsom
De optelsom voor het nu onthulde Office-huurpakket komt dus op het eerste oog niet eens zo hoog uit. Microsoft stelde eerder al dat SaaS niet per se goedkoper is dan reguliere software. Het eventuele prijsvoordeel voor Microsofts huurconstructie is echter afhankelijk van de gebruiksduur van een huidige softwareversie. Het moment waarop een nieuwe versie wordt aangeschaft, bepaalt de totale kosten in vergelijking tussen aanschaf en huur.
Een discrepantie tussen verwachting en realiteit speelde Microsoft al eerder parten toen het de abonnementsconstructie Software Assurance invoerde voor softwarelicenties voor grootzakelijke klanten. De kostenstructuur van dat licentieprogramma was voordelig als er elke drie à vier jaar nieuwe versies van software werden aangeschaft. In de praktijk bleek de opwaarderingscyclus van bedrijven nogal wat ruimer.
Er is hier niet echt sprake van (concurrentie met) SaaS.
– Er wordt geen software als dienst (via het Internet) geleverd;
– Er wordt geen afrekenmodel op basis van de afname van deze dienst toegepast;
– Er is geen SLA waarmee de ondersteuning van deze dienst wordt geregeld(!)
…Een bepaalde groep krijgt een verzameling Microsoft software voor een lagere prijs. Microsoft heeft op het legale gebruik van deze verzameling een (tijds)beperking gelegd en dat is alles.
Hoe deze constructie ook de concurrentie met OpenSource aan moet gaan is mij niet duidelijk. Wellicht kan iemand van Microsoft hier toelichting geven…?
Heb je de nieuwe openoffice al gezien? En daar wil microsoft tegenop concureren? hahaha
microsoft heeft als naar kenmerk dat zij bepalen wat de gebruiker “wil”.
dat is het verschil meteen met open office bijvoorbeeld
In open office mag je zelf meedoen met de ontwikkeling, bij microsoft mag je kijken naar gepushte reclame beelden.
Het is dus meer de manier waarop microsoft naar zijn klanten kijkt wat zichzelf onderuit haald
wanneer microsoft software gaat maken waar de gebruiker zelf dingen kan veranderen en bepalen zullen ze veel meer gewaardeerd worden
@robbieka Als je je een beetje had verdiept in hoe Microsoft producten ontwikkeld, dan had je ook gezien dat je beta tester kunt worden bij Microsoft om producten te testen en vervolgens feedback te geven om dingen aangepast te krijgen. Zie http://support.microsoft.com/?id=833520#appliesto (How to apply to become a beta tester for Microsoft). Dus Microsoft biedt gebruikers wel degelijk de mogelijkheid om invloed te hebben op de ontwikkeling van haar producten. Maar het is makkelijker om maar ongefundeerd wat te roepen over Microsoft in plaats van je ergens in te verdiepen.
@robbieka en mak1972
Wie OpenOffice kiest heeft voor niets een pakket dat zoveel biedt dat alle kosten voor MS-software te hoog zijn.
MS drijft nog op het feit dat ze standaard defacto zijn, de vraag is nu hoelang nog. Bij een verdere ontwikkeling van openheid voor het bestandsformaat zullen meer mensen keizen voor een goedkoper alternatief.
Dit deed me een beetje denken aan een heel oud doem beeld van vroeger. Dat je in de toekomst alleen nog MS belasting moet betalen om je computer te gebruiken. 🙂
Wat overigens wel een positief punt is aan het verhaal, is dat het wel gelijk voor 3 PC’s is, maar ja, aan de andere kant is opensource voor oneindig veel PC’s.