Voormalig TINE-directeur Ernst Fuld is weer terug op het NGN-nest. Met ambitieuze plannen: het moet afgelopen zijn met die lappendeken van beroepsverenigingen. “Er zijn wel honderd beroepsverenigingen, waarvan de meeste in ernstige mate last hebben van territoriumdrift.”
Ernst Fuld, sinds april directeur van de NGN (Netwerk Gebruikersgroep Nederland): "Als we in Nederland zo doorgaan hebben we over vijf jaar geen ict-industrie meer. In Chengdu ben ik op bezoek geweest bij de ontwikkelafdeling van een Europees bedrijf. Dat bedrijf had honderdtwintig van zijn honderdvijftig programmeurs ontslagen. De dertig overgebleven ontwikkelaars hebben nu een aansturende functie. En het is nog maar een kwestie van tijd voordat Chengdu die rol ook overneemt."
Zestig uur in de week
"De Nederlandse ict'er denkt dat-ie heel wat voorstelt, terwijl bescheidenheid op zijn plaats is. In een Chinese stad als Chengdu komen elk jaar honderdduizend kersverse informatici de arbeidsmarkt op. Dat zijn evenveel ict'ers als in heel Nederland bij elkaar. Die informatici gaan aan de slag voor een salaris van 1500 euro, werken zestig uur in de week en leveren hogere kwaliteit. We moeten hier eens ophouden met denken dat Chinezen dom zijn, dat ze alleen maar van ons jatten. We moeten normaal gaan doen."
Ict’er moet bedrijfskundige kant ontwikkelen
"Zelfs datacenters zijn hier over drie jaar weg. Die hoeven helemaal niet hier te staan. Microsoft is over de hele wereld verspreid dertig data centers aan het bouwen, elk met een omvang van zo'n dertig hectare. Die kan je straks dus gewoon met Google Earth zien. Die datacenters worden gebouwd om applicaties te draaien die bedrijven via een Saas-concept kunnen afnemen. Het enige wat ze nodig hebben is bandbreedte. Alles gaat momenteel richting online strategies.
"Het is een kwestie van change or die voor de Nederlandse ict'er. Hij moet met zijn hakken uit het zand. Hij moet investeren in scholing. Hij kan kiezen. Ofwel de diepte in: Cobolprogrammeurs worden weer geld waard. Of hij kan er voor kiezen zijn bedrijfskundige kant te ontwikkelen. De ict'er moet zich primair verantwoordelijk gaan voelen voor het bedrijfsproces. Hij praat nu teveel over technische aspecten, in plaats van over functionaliteit."
Ict’er moet van eiland af
"Nu houdt een systeembeheerder zich nog bezig met zaken als patch management, maar via Saas worden applicaties automatisch geüpgrade. Ik zeg niet dat de systeembeheerder volstrekt gaat verdwijnen, maar zijn rol moet drastisch veranderen. Eindgebruikers worden steeds slimmer en zelfstandiger. Ze regelen hun samenwerking zelf wel via Google docs. De systeembeheerder moet een didacticus worden.
Twintig jaar geleden, toen de NGN werd opgericht, was de systeembeheerder een duizendpoot: hij beheerde applicaties, datababases, hij ontwierp de infrastructuur en trok zelf zijn draden. In die twintig jaar is de ict'er zich steeds meer gaan specialiseren. Hij heeft zich teruggetrokken op zijn eigen eiland. Wat er in de rest van de ict gebeurt weet hij niet, terwijl er technisch gezien toch allerlei connecties bestaan."
Territoriumdrift
"Zo is het ook met de beroepsgroepen voor ict'ers: het is één grote lappendeken. Er zijn wel honderd beroepsverenigingen, waarvan de meeste in ernstige mate last hebben van territoriumdrift. Terwijl we zouden moeten streven naar een soort federatie van ict professionals. Zo'n federatie kan zich bijvoorbeeld bezighouden met het organiseren van cursussen, of met de uitgifte van certificaten die ook in de rest van de wereld erkend worden. Ook op het gebied van arbeidsvoorwaardenbeleid valt er veel te regelen. Denk aan thuiswerken. Als een werkgever zijn werknemer een thuiswerkplek geeft, staat de volgende dag de Arbodienst op de stoep. Dus geeft die werkgever zijn werknemer een laptop voor achter de keukentafel. Daar moeten we wat aan doen."
Bollenteelt
"Doemdenken heeft geen zin. Kijk naar de bloementeelt, daar kunnen we het ook. Waarom worden onze bollen tot in New York verkocht? Omdat onze concurrentiepositie goed is.
In de Nederlandse ict-industrie gaat jaarlijks 35 miljard euro aan geld om. Onze poldereconomie is succesvol, daar waar er tripartiet overleg is, tussen vraag, aanbod en overheid. Maar in de ict-sector bestaat dat nog niet. De werkgevers zijn verenigd in ICT Office. Nu de ict professional nog."
Ernst Fuld
Ernst Fuld (1951) was in 1988 één van de vier mede-oprichters van de Novell Gebruikers Vereniging, dat later de Netwerk Gebruikersvereniging en NGN ging heten. Hij bleef tot 1999 bestuursvoorzitter. In 1991 stond Fuld aan de wieg van de eerste editie van netwerkbeurs LANWorld. In 1995 verkocht hij LANWorld aan de RAI. Hij bleef echter tot 1999 directeur van het event, dat inmiddels was omgedoopt tot The Internetworking Event (TINE). In het voorjaar van 2007 deed het succes van internet TINE de das om, wegens een gebrek aan bedrijven die in ‘first life' wilden exposeren. In april 2008 keerde Fuld als verenigingsdirecteur terug bij de NGN.
Van NGN naar VIP
In opdracht van het bestuur van de NGN gaat Fuld de NGN van een vereniging voor netwerkbeheerders omvormen naar een meer algemene Vereniging van/voor Ict Professionals (VIP). In plaats van één algemeen lidmaatschap wil deze VIP leden de mogelijkheid geven via een ‘cafetaria-model' interessegebieden te kiezen. Daarnaast gaat Ernst Fuld zich in zijn nieuwe functie sterk maken voor een nauwere samenwerking met andere verenigingen en beroepsorganisaties in de ICT-sector om te komen tot een Federatie van IT Professials (FIP).
Matig artikel maar goed, door de redactionele mogelijkheden van artikelen zal het ook wel onmogelijk zijn wat dieper op de zaken in te gaan.
Visionair is dit allemaal niet meer en gaat mijns inziens teveel voorbij aan de vaak zo broodnodige nuanceringen die bij zo’n verhaal horen.
Ik vind het wel verstandig dat er voorzienigheid wordt gepredikt en een scenario waarin de ICT in Nederland zeer ondergeschikt zou kunnen worden aan die van offshoring is zeer zeker mogelijk.
Alles bij elkaar dient er echter wel de nadruk te worden gelegd op het begrip mogelijk.
Er is zoveel mogelijk maar of het daadwerkelijk zo’n vaart zal lopen… lijkt me sterk overdreven.
Ook nederlandse ICT-ers zullen blijven meeveranderen met de realiteit en er zijn nog genoeg IT-ers die breed en diep geinteresseerd zijn (Voldoende beheerders die gek zijn van infrastructuur, applicaties, databases, webservers, enz.), de kosten in ontwikkelingslanden zullen blijven stijgen, het ongetwijfeld groeiende belang van ontwikkelingslanden hun interne markten, niet personeelskosten maar stroomkosten/communicatielijnen zijn de belangrijkste factoren voor het plaatsen van een datacentrum, ecologische problemen die de economische groei zullen temperen vooral in ontwikkelingslanden, enz enz.
Meneer Ernst Fuld wens ik verder veel succes met zijn waarschuwingswerk -wat op zich ook al geen nieuws meer is- maar zijn glorie lijkt nu toch wel echt vergaan.