Op donderdag 27 maart is Martin Rem op 61-jarige leeftijd overleden. Hij was directeur van ICTRegie, het nationaal regieorgaan voor onderzoek en innovatie in de ict. Rem was al enige tijd ongeneeslijk ziek.
Prof. dr. Martin Rem (1946), directeur van ICTRegie, is donderdag 27 maart overleden. Hij werd 61 jaar. Op de site van het nationaal regieorgaan voor ict-onderzoek en -innovatie wordt hij omschreven als een "aimabele, enthousiaste en gedreven pionier, die de basis heeft gelegd voor het regieorgaan." Rem was al enige tijd ongeneeslijk ziek.
Martin Rem was sinds de oprichting in 2004 directeur van ICTRegie. Daarvoor was hij wetenschappelijk directeur van het Embedded Systems Institute in Eindhoven en directeur van de ontwerpersopleiding Technische Informatica aan de Technische Universiteit Eindhoven. Hij studeerde wiskunde aan de Universiteit van Amsterdam.
Parallel rekenmodel
Tijdens zijn doctoraal werkte hij als assistent bij de voorloper van het Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI). Hij promoveerde in 1976 aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) op onderzoek naar een model voor parallel rekenen. Van 1976 tot 1978 was Rem assistant professor aan het gerenommeerde California Institute of Technology (Caltech). Sinds 1978 was hij gewoon hoogleraar aan de TU/e.
Van 1980 tot 1985 was Rem adviseur van het CWI en van 1985 tot 2003 van Philips. In 1988 richtte hij aan de TU/e de ontwerpersopleiding Technische Informatica op. Van 1991 tot 1994 was hij decaan van de Faculteit Wiskunde & Informatica. Hij was de eerste directeur van het Instituut voor Programmatuurkunde en Algoritmiek, een landelijke onderzoekschool voor informatica. In 1996 werd hij rector magnificus aan de TU/e. Na vijf jaar bracht hij een sabbatical leave door aan Caltech.
Onderscheiding
Martin Rem schreef vele artikelen in internationale wetenschappelijke tijdschriften. Zijn onderzoeksterrein omvatte parallelle en gedistribueerde berekeningen en asynchrone schakelingen. Meer dan 150 studenten studeerden bij hem af en 21 promovendi promoveerden onder zijn begeleiding. Eind februari kreeg hij een Koninklijke onderscheiding voor zijn verdiensten voor het ICT-onderzoek in Nederland: hij werd benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.