Elders op deze website vind je een test van de volledige uitvoering van Windows Server 2008. Hier besteden we aandacht aan het kleine broertje: de Core-editie. Die biedt geen grafische desktopomgeving (GUI), alleen een opdrachtregel.
Als je tot dusver redelijk wat ervaring had met het beheren van Windows-servers via hun grafische omgeving, dan staat je met de Core-versie een koude douche te wachten. Je krijgt een opdrachtregel en anders niets. Microsoft zegt dat de Core-editie door het weglaten van de grafische desktop compacter is en minder ballast meesleept voor de systeembronnen (resources). Toch wordt het opdrachtregelvenster wel degelijk grafisch getoond; het is dus geen tekstscherm. En ook de inlog is nog steeds volledig grafisch zoals bij Vista en de hier geteste, volledige uitvoering van Windows Server 2008 (WS2008). We vragen ons dus af of het niet nog een stuk compacter had gekund.
Geen PowerShell
Microsoft heeft een erg krachtige nieuwe opdrachtregel, de PowerShell, ontwikkeld. Omdat die op .NET is gebaseerd en de Core-editie van WS2008 geen .NET aan boord heeft, kon die echter niet worden gebruikt. Daardoor krijg je eigenlijk de standaard DOS-commando's van vroeger, aangevuld met tekstprogramma's die Microsoft heeft geschreven voor specifieke beheertaken. Daarmee kun je weliswaar alle rollen, diensten en applicaties beheren, maar het is zeker geen sinecure.
Microsoft probeert wel een doorgedreven logica te handhaven in de parameters voor de opdrachtregel. Veel van die parameters zijn echter ellenlang en er zijn geen batchbestanden met veel voorkomende opdrachten voorzien. We hebben een screenshot toegevoegd van de opdracht die je moet intikken om de volledige webserverfunctionaliteit toe te voegen in de Core-editie. Waarom zit dat niet gewoon erbij als installIIS.cmd of iets dergelijks?
Omslachtig
Er is hulp aanwezig, maar alleen als je al weet welk het hulpprogramma is dat je nodig hebt voor een bepaalde taak. Zo vertelt het systeem je nergens dat je het programma 'appcmd' nodig hebt om IIS 7.0 te beheren en dat dit programma pas beschikbaar is nadat je de websserverrol hebt geïnstalleerd.
Die informatie kun je natuurlijk wel op internet vinden. Er had best bij de hulp een overzicht van de beheerutility's mogen zitten. Voor beheerders die nog niet goed op te hoogte zijn van al die opdrachtregelcommando's, is er behoorlijk wat werk aan de winkel om alles te leren.
Geen webbeheer
Omdat gemak nu eenmaal de mens dient, hadden wij het op prijs gesteld als deze Core-editie een webbeheer-optie aan boord had waarmee de server volledig op afstand valt te configureren en beheren. Desnoods had die beheerinterface uit beveiligingsoverwegingen standaard uitgeschakeld mogen zijn. Zolang het dan maar gemakkelijk in- en uitschakelbaar is met één opdrachtregelcommando (een batchopdracht). Terwijl zoiets bij compacte Linux-systemen doorgaans wel standaard aanwezig is, maakt Microsoft er zich voor Windows Server 2008 Core wel heel gemakkelijk van af. Wellicht brengt de toekomst op dit vlak nog verbeteringen.
Presteert beter
Hoe zit het nu met de prestaties van de Core-editie? Verschillen die wezenlijk van de GUI-editie van Windows Server 2008? Om die vraag te beantwoorden, gebruikten we dezelfde NetBench en WebBench benchmarks en dezelfde HP ProLiant DL380 G5 server als bij onze recente test van de volledige WS2008-editie. In dat artikel lees je meer details over de gebruikte testmethode.
Qua prestaties doet de Core-editie het zoals verwacht beter dan de volledige uitvoering. In feite presteert hij voor zowel file- als webserverdiensten zelfs beter dan de door ons geteste Novell SLES10 Linux-server. Let wel: dit werd getest op een vrij zwaar systeem. Het is nog maar de vraag of deze Core-editie het ook nog zo goed doet als hij minder geheugen en minder processorkracht ter beschikking heeft. We weten uit ervaring dat Linux dan nog wel goed blijft presteren. Overigens bestaan van Linux ook "core"-serveredities: kijk maar naar Ubuntu Server.
Conclusie
Windows 2008 Server Core levert topprestaties die Linux evenaren op de HP ProLiant DL380 G5 server. Het zal dat dus ook doen op krachtige appliances. Over de prestaties op appliances met beperkte hardware (klasse Pentium III en Pentium 4) hebben we echter ernstige twijfels.
Het beheer van de Core-editie is ook veel te omslachtig met ingewikkelde opdrachtregelcommando's, weinig gestructureerde hulp en geen webbeheer. WS2008 Core lijkt ons dan ook nog steeds geen echte bedreiging voor de Linux-gebaseerde GUI-loze compacte serversystemen met webbeheer (zoals appliances). Microsoft hijgt Linux nu echter wel meer in de nek.
Productinfo
Product: Windows Server 2008 Core
Producent: Microsoft, Inc. USA; www.microsoft.com
Leverancier: Microsoft Nederland, www.microsoft.nl
Adviesprijs (excl. BTW): $999 (Standaard-editie), $3999 (Enterprise-editie met inbegrip van vier virtualisatie-instances); er werden ons geen aparte Core-prijzen meegedeeld.
Systeemvereisten: 32- of 64-bit processor(en) op mininmaal 1 en liefst 2 GHz, liefst 1 GiB of meer RAM en een harde schijf met minimaal 10 en liefst 40 of 80 GB vrije ruimte.
De Kern
-
Windows 2008 Core evenaart Linux qua prestaties op krachtige hardware.
-
Er is echter nog een lange weg te gaan om Linux qua beheer en op beperkte hardware te evenaren.
Oh jee, de meest geliefde en gebruikte “core”-server voor linux vergeten, dat is Debian.