De opkomst van computerchips en de verkiezing van een computer tot 'Person of the Year'. In deze throw back thursday keren we terug naar het jaar 1982. Daarin schreef Computable over de Britse premier Thatcher, die een stimuleringsprogramma opzet voor informatietechnologie, en robots die politici vervangen.
De Britse regering roept 1982 uit tot ‘Jaar van de Chip’. Onder leiding van premier Margaret Thatcher wordt drie miljoen gulden geïnvesteerd in een stimuleringsprogramma voor informatietechnologie. ‘De ontwikkeling van producten en diensten in de informatietechnologie is van vitaal belang voor Groot-Brittannië’, stelt Thatcher.
Er wordt een staatssekretaris (toen nog met een ‘k’ gespeld’) benoemd. Deze Kenneth Baker richt zich specifiek op het beleid rondom informatietechnologie. De Britten claimen daarmee het eerste land ter wereld te zijn met een bewindspersoon dat zich specifiek richt op informatietechnologie. Andere landen kennen al wel een minister voor Informatika (ook met een ‘k’) naar dat is strikt genomen niet hetzelfde, stellen ze.
De Britten claimen een voortrekkersrol in de ontwikkeling van de Europese kommunikatiesatelliet L-sat (weer die ‘k’). Ze dragen volgens plan een derde bij aan dat prototype, de kosten worden geraamd op 360 miljoen gulden en verdeeld over vijf jaar tijd. Nederland tekent voor 11 procent van de investering.
Stickers en t-shirts
In de publieksvoorlichtingscampagne IT’82 worden stickers en t-shirts bedrukt en moet een pr-bureau het volk informeren over de toename van informatietechnologie. Onderdeel van de plannen is ook om alle Britse basisscholen uit te rusten met een ‘mikrocomputer’. Dat is in die tijd de aanduiding voor de eerste generatie computers die op de markt komt met een micro-processor.
Thatcher en haar regering hebben een vooruitziende blik. Op 3 januari 1983 roept het Amerikaanse opinieblad Time Magazine ‘The Computer’ uit tot ‘Machine of the Year’. Tot dan toe worden vooral individuen en groepen benoemd tot ‘Person of the Year’.
Robot vervangt politicus
Anno 2018 wordt er veel gediscussieerd over de opkomst van kunstmatige intelligentie en robots en de gevolgen voor de arbeidsmarkt.
In 1982 blijkt dit onderwerp ook al te spelen. Op de achterpagina van de Computable van 8 januari 1982 (de zogenoemde ‘één-nul’-rubriek) staat een foto (herkomst onbekend) van robots die politici kunnen vervangen.
Volgens het satirische bijschrijft spaart dat A geld en B wordt ‘oeverloos gezwets ingeruild voor snelle beslissingen.’
Wat kon een chip in 1982 eigelijk?
Intel introduceerde in februari 1982 de 286-processor. Dat betekende een ware revolutie. Waar de 186 nooit succesvol in een pc terecht is gekomen, werd de 286 de basis voor de IBM PC AT, de opvolger van de XT die een 8088 aan boord had.
De nieuwe 16-bit 286 CPU bestond uit 134.000 transistors en was in de praktijk ruim twintig keer sneller dan de 8088. De 286 bestond in drie versies: 6, 10 en 12 MHz. Niet alleen deze hogere kloksnelheden zorgden ervoor dat de 286 sneller was dan de 8088, vooral ook de efficiëntere architectuur.
Waar het uitvoeren van een instructie op de 8088 gemiddeld 12 klokslagen besloeg, kon de 286 instructie uitvoeren in gemiddeld 4,5 klokslag. Daarnaast zorgde de externe 16-bit databus voor een veer snellere verbinding met het RAM-geheugen. Bron: Hardware.info De geschiedenis van de processor (Deel 1)
Flashback
Computable blikt in het jubileumjaar van haar 50-jarige bestaan terug op een rijk archief aan ict-nieuws en artikelen die zowel op papier als digitaal verschenen zijn. De redactie selecteert iedere donderdag een opvallend stuk of serie artikelen die aansluiten op de actualiteit, en zoekt in de archieven naar materie die het waard is om opnieuw te publiceren.