Recentelijk is het project 'Cloud for Europe' in het Fraunhofer Instituut in Berlijn gestart. Dit initiatief, gestart vanuit de Europese Commissie, heeft tot doel om cloud computing in de publieke sector te promoten en onderzoek te laten plaatsvinden naar de mogelijkheden voor veilig gebruik van cloud computing in die sector.
De kick-off in Berlijn werd omlijst door ministeries uit diverse Europese landen en ook Neelie Kroes gaf ‘acte de presence’ op dit evenement, dat door bijna driehonderd inschrijvers bezocht werd.
Alhoewel policy makers en industrie nadrukkelijk uitgenodigd waren, leek het vooral een Brussels evenement met aanwezigen uit de publieke sector. De eerste dag was vooral tijd ingeruimd voor diverse key notes. De tweede dag was bedoeld om discussie te voeren met panels waarin diverse cloud-aanbieders vertegenwoordigd waren.
Cloud partnership
Mensen die mijn blogs volgen zullen niet verrast zijn dat dit event een uitwas is van het zogenaamde ‘Cloud Partnership’. Dit nieuwe project is dan ook bedoeld om de initiatieven vanuit het Cloud Partnership in operationele zin te addresseren, en om partners te helpen om een juiste cloud-strategie te kunnen implementeren. Het Cloud Partnership is een initiatief vanuit de Digitale Agenda van Neelie Kroes die vooral gericht is op het samenbrengen van vertegenwoordigers van EU-lidstaten om tot een Europese cloud strategie te komen voor de publieke sector. Vanuit dit initiatief zijn in Brussel diverse werkgroepen actief die hier eind 2013 hun rapporten over moeten aanleveren:
In de werkgroep Code of Conduct wordt vooral onderzocht aan welke regels de cloud-markt moet voldoen om compliant te kunnen zijn met (Europese) regels rond data bescherming. Zeker op dit moment een relevant onderwerp met de berichtgevingen rondom afluisterpraktijken door regeringen.
De werkgroep Cloud Standards houdt zich vooral bezig met het onderzoeken welke type van standaardisatie er op ict-cloud gebied zijn. ETSI (European Telecommunications Standards Institute) heeft hier een leidende rol in. Zij brengen in kaart welke initiatieven momenteel bestaan en mogelijk gebruikt zouden kunnen worden.
De werkgroep Service Level Agreements, hoofdzakelijk vanuit de industrie gevoed, heeft tot doel te kijken of service level agreements (sla’s) meer uniform gemaakt kunnen worden voor het domein van cloud computing.
Vanuit de werkgroep Certificering, ook bestaande uit hoofdzakelijk de zakelijke cloud-industrie en geleid door ENISA, wordt gekeken in hoeverre het mogelijk is om een cloud certificerings-programma op te zetten dat EU breed gebruikt kan worden.
Drie fases
Het Cloud For Europe-project is opgedeeld in drie fases. De fase Pre-Commercial Procurement (PCP) is bedoeld om innovatieve oplossingen te vinden die het beste passen bij de publieke sector. Na deze fase volgt de PCP tender-implementatie. Deze fase dient om prototypes te kunnen testen en mogelijk te implementeren bij gebleken geschiktheid. De laatste fase zal zich concentreren op het delen van resultaten en trainings programma’s.
Met het Cloud For Europe-project wordt een operationele invulling gegeven aan het Cloud Partnership van Neelie Kroes. Het is een goede zaak dat naast de belangen voor de publieke sector, de industrie nadrukkelijk gevraagd wordt om een bijdrage hieraan te leveren. Als we willen dat cloud computing een onderdeel gaat worden van de ict-industrie als geheel, is dit project met alle facetten de juiste stap. Ik ben alleen bang dat de publieke sector te laat aanhaakt en dat uiteindelijk de beleidsmakers de industrie zullen beperken om cloud-oplossingen breed voor deze sector op een veilige, verantwoorde, maar vooral innovatieve wijze in te kunnen zetten.
Je zou toch warempel denken dat ze die stap eens een jaar eerder hadden kunnen, moeten of willen zetten. Altijd maar weer achter feiten aan hobbelen. Zo herkenbaar.