Ik heb nu een aantal weken een Samsung Chromebook 3 serie van onder de drie honderd euro en ik wil mijn ervaringen ermee delen. Sommige bevindingen gaan over Chromebook zelf, sommige over de eigenschappen van Chrome OS.
Het concept van de Chromebook zal ik niet opnieuw uitleggen. Als je dit leest, weet je dit al en de reden is waarschijnlijk dat het je interesse heeft. Mijn insteek is drieledig. Wat kan ik ermee privé, wat kan ik ermee klein zakelijk, dus als freelancer en wat zijn de mogelijkheden voor het mkb.
De Chromebook is niet mijn enige laptop. Mijn ‘grote’ laptop is een MacBook Pro van 17 inch met SSD uit 2009 en kostte 2800 euro, bijna tien keer zoveel. Overigens draai ik op die laptop alleen Windows, maar dat is een ander verhaal.
Size matters
Dit schrijf ik overigens in de volle zon buiten voor een vakantiehuisje, en daarmee kom ik aan bij mijn eerste bevinding. Laptops hebben veel overeenkomsten, maar ook veel verschillen. Voor schrijven merk ik dat ik veel productiever ben op een kleine lichte laptop dan op een grote laptop die alles kan. Dit is echt een verschil tussen een kleine en een grote laptop. Mijn dochter van drie zit buiten mijn zicht in een speeltuintje verderop te spelen en af en toe loop ik daar naar toe om te kijken of alles nog goed met haar is. Ik klap dan de laptop dicht, neem hem cusuaal mee in mijn hand, kijk, loop terug klap hem open en ga meteen door waarmee ik bezig was. Klein detail, ik ben hier positief verrast over. Dit soort dingen ervaar je pas als je het hebt en verzin je niet van te voren als theorie.
Traditionele it
Een groot nadeel van Chrome OS is dat je niet op een traditionele manier naar je Windows bestanden kunt gaan op fileservers. Een Chromebook is dus niet in de basis geschikt voor bedrijven met traditionele it. Je ziet ook vaak dat mensen op een traditionele it-afdeling of bedrijf de Chromebook niet goed begrijpen en dus bij voorbaat afbranden. Een ander argument wat ik veel hoor is dat je voor honderd of tweehonderd euro meer een laptop kan kopen waar wel Windows op draait. Dat klopt. Maar vaak geeft zo’n laptop een andere beleving. De accu gaat minder lang mee, het systeem zal in bepaalde opzichten trager zijn, de opstarttijden langer en het gewicht groter.
Zoals Steve Jobs het onderscheidend vermogen van een iPad uitlegde: Het moet op gebieden beter zijn dan een smartphone en op andere gebieden beter zijn dan een laptop. Zo is het ook met Chrome OS. Het moet op bepaalde vlakken beter zijn dan een laptop en het moet op bepaalde vlakken beter zijn dan een tablet (wat gaat de tijd snel!).
Wat het beter doet dan de laptop is accuduur, veiligheid, vervangbaarheid, gewicht, portabiliteit. Wat een chromebook beter doet dan een tablet is: Productiveit, goed toetsenbord. Eigenlijk best wel weinig, maar toch cruciaal aangezien een tablet voor mij echt een consumerend apparaat is en alleen voor microproductiviteit zoals een kleine post op een sociaal netwerk of het kort beantwoorden van email. In het kader hiervan zie je steeds meer tablets met een keyboard, maar de juiste snaar is hier toch nog niet geraakt.
Als een bedrijf overweegt om Chromebooks in te zetten zal het dus echt een strategie moeten volgen om bestanden via de browser benaderbaar te maken. Voor bedrijven die bijvoorbeeld Sharepoint gebruiken is dit geen moeite.
Schermen overnemen
Er is echter nog een andere optie die de mogelijkheden van een Chromebook sterk vergroot. Een Chromebook is in staat om beeldschermen van een Windows computer over te nemen en daarnaast is er ook een Citrix Receiver voor Chromebook. Dit zorgt ervoor dat je letterlijk alles kunt doen op een Chromebook, maar hou de kurk nog op de champagne. Voor beide opties zijn er voorwaarden nodig die het voor een bedrijf mogelijk onaantrekkelijk maken. Om een Windows computer over te nemen moet er op de doelcomputer Chrome browser geïnstalleerd zijn en deze moet draaien onder hetzelfde account als het Chromebook. Daarnaast valt deze buiten het beheer van een it-afdeling en is daarmee praktisch onwenselijk voor midden- en kleinbedrijven met een wat hogere mate van volwassenheid. Voor het gebruik van Citrix moet de Citrix-kant van StoreFront voorzien zijn. Een Citrix onderdeel dat nog niet heel populair is. Daarnaast mist dit het doel omdat een thin client eenzelfde prijsstelling kent als een Chromebook en ook eenvoudig te vervangen is. Wat voor de Chromebook spreekt is dat deze portable is, en dat is natuurlijk een killer feature. Overigens hebben de meeste Chromebooks een hdmi-ingang zodat deze makkelijk te koppelen zijn aan een externe monitor.
Google Apps
Uiteraard komt een Chromebook het best tot zijn recht in een organisatie die Google Apps inzet voor de generieke office stack. Daarmee bedoel ik documenten, email, spreadsheets en presentaties. De bedrijven die dit al gebruiken kennen de kracht van Google Apps en dit is gewoon een goed alternatief voor Microsoft Office. Google Apps is ook echt een optie voor de enterprise, ik zou zelfs durven stellen, juist voor de enterprise. En dan is een Chromebook een natuurlijke extensie. Zelf ben ik altijd een MS Office-klant geweest, en ik heb nog steeds licenties en ook geïnstalleerd op meerdere pc’s en laptops. Dropbox, was voor mij de ideale manier om bestanden te delen met klanten en om overal beschikking te hebben over mijn MS Office-documenten. Maar sinds anderhalf jaar ben ik overgestapt op Google Apps en ‘I never looked back’. Dit artikel gaat echter over de Chromebook, dus ik ga hier niet dieper op in.
Chrome Web Store
Op een Chromebook kunnen apps geïnstalleerd worden en deze staan in de Chrome Web Store en hier begin ik met de nadelen van een Chromebook. Hoewel er veel handige toevoegingen te vinden zijn, blijken dit in de praktijk gewoon links naar websites en levert het alleen een icoontje op. Er zit veel rommel tussen en eigenlijk is de hele Chrome Web Store een gemiste kans. Het is ook allemaal heel onduidelijk wat het concept nu inhoudt. Overigens zijn er wel wat centrale beheermogelijkheden om invloed uit te oefenen op wat gebruikers kunnen installeren. De gehele ervaring kan echter niet in de schaduw staan van bijvoorbeeld de App Store (Mac OSX en IOS).
Toekomst
De Chromebook bevat ook andere nadelen. Veel gebruiksvriendelijkheid valt weg bij het gebrek aan verbinding met internet. Er kan geen specifieke software op geïnstalleerd worden zoals dit binnen de organisatie gebruikt wordt, de zogenaamde verticals. Ook is de userbase nog klein wat het oplossen van problemen lastiger maakt en ondersteuning van softwarebedrijven is minimaal voor Chrome OS. Dit is het nadeel van een opkomende speler en het zal echt nog wel een jaar of twee duren voordat Chrome OS ‘settled’ is. Maar dat Chrome OS een blijvertje is, mag in mijn ogen duidelijk zijn en dat is een hele prestatie.
Er ligt behoorlijk wat in het verschiet, veel populaire software bedrijven zien ook kansen in Chrome OS. Er bestaat weer de mogelijkheid voor een ‘early mover’ waardoor jouw applicatie dominant kan worden op Chrome OS.
@Maarten: Ik ben het met je eens.
Overigens hebben we tijdje terug een sessie gehad in een wat groter verband en dat was wel heel interessant, maar leverde uiteindelijk geen gezamenlijk standpunt op. IT is ook zo’n groot en breed vak dat het soms lastig is om al die werelden met elkaar te rijmen. Ik heb in het weekend nog een artikel uit mijn door Reza aangehaald voorraad geplaatst die hier een beetje op in gaat. Maar je punt is gemaakt Maarten al denk ik niet in termen van vijanden 😉
@Henri
“vijand” staat tussen aanhalingstekens en is geheel symbolisch bedoeld….. moderator zou een beter woord zijn geweest….
Chromebook, netbook or whatever.
Mede omdat mijn oude netbook de val van tafel niet overleeft heeft heb ik recentelijk een Windows 8 hybride aangeschaft waarover ik gematigd tevreden ben. Vooral de ‘always online’ noodzaak voor een deel van de functionaliteiten irriteert me mateloos omdat ik vooral in het buitenland uit kosten overwegingen niet altijd een verbinding heb met Internet.
Oude netbook had wat dat betreft meer flexibiliteit omdat ik alles ook offline kon doen en vervolgens kon synchroniseren als ik in mijn hotelkamer gratis WiFi had. Nadeel van dat apparaat was weer de korte accuduur en het feit dat je beeldscherm en toetsenbord niet kon scheiden hoewel het wel een touch screen had en flip mogelijkheid.
En betreffende je genoemde functionaliteiten kan ik meeste ook met alle andere apparaten die ik heb, zelfs die gebruik maken van Linux. En laatste zorgt trouwens voor een public cloud waardoor ik niet alleen document maar ook media files op alle apparaten beschikbaar kan maken. Toevallig gebruik ik mijn tablet hierbij als universele afstandsbediening waarmee ik maar wil zeggen dat inzet heel persoonlijk is.
@Riël Notermans: Om 1 of andere reden is je reactie ondergesneeuwd, of later pas beoordeeld waardoor hij mij ontschoten is.
Dank voor je zinvolle aanvullingen! En je link voegt iets toe, dus daar zal niemand over vallen.
@reza, ik weet nog een artikel met diepgaande kosten (weliswaar een onderzoek waarbij Google belangen heeft), maar eerder de uitdaging de onwaarheden te onderzoeken.
Conclusie luidt:
“For the educational institutions in our study, the Chromebook is a low-cost, easy-tomanage, secure solution that allows students to take full advantage of the benefits of
the Web. The Chromebook solution required 69% less labor to deploy and 92% less
labor to support than the composite alternative device. The solution reduced time lost
managing devices by 82%, enabling more teaching time.
Perhaps most important, the Chromebook approach gave the schools in our study
a clear and achievable path to their desired one-to-one connected computing
environment. One school realized its goal of “a Chromebook for every student,” which it
could not do with alternative devices. Many schools that we interviewed are now well on
their way to achieving this goal, which was previously regarded as a hoped-for but
realistically unattainable dream.
Chromebooks also delivered on the promise of increasing teacher availability.
Because the solutions are highly reliable and require less in-classroom support,
educators have more time to do what they love — teach their students. The
connected device that was previously considered a potential time sink (“If it doesn’t
boot or doesn’t work, we move on without it”) has become a dependable and constant
resource relied upon each day to enhance the learning environment.”
Volledig onderzoek:
http://static.googleusercontent.com/external_content/untrusted_dlcp/www.google.com/nl//intl/en/chrome/assets/education/pdf/IDC-WP-Quantifying.the.Economic.Value.of.Chromebooks.for.K-12.Education-042013.pdf
Ik herken de argumenten van Reza wel in de meeste gevallen zijn deze argumenten van de traditionele systeembeheerder (ook eigenbelang speelt hier vaak een rol), probleem wat ze onderschatten en wat ook Microsoft onderschat heeft is de kracht van de gebruiker, Steve B., begon eens te lachen toen Google Android introduceerde zou hij dit nog steeds doen? Als de gebruiker iets omarmd dan gaat het gebeuren.
Wat denk ik dat onderschat wordt door MS is dat de gebruiker helemaal niet een os wil wat 1001 instellingen heeft en waar je alles mee kunt (wat je niet gebruikt!) Een gebruiker wil 1 ding en dat is dat hij het altijd doet zonder gedoe! en voor een goede prijs (en dat hoeft niet goedkoop te zijn) Google probeert nu door de prijs laag te houden een stuk van de markt te kopen om zo de gebruiker warm te krijgen, maar uiteindelijk zie je ook dat de gebruikers het gaan kopen om de plus punten van ChromeOs en niet meer om de prijs.
En dat zelfde geld ook voor bedrijven, die zijn best bereid om over te stappen, en dan is de verlaging van TCO (en die is er wel degelijk) leuk maar dat de gebruikers flexibel worden in waar en hoe men werkt veel belangrijker is en dat men niet meer afhankelijk is van die ene pc.
Met de snelheid waarmee men op dit moment ontwikkeld is Systeembeheer een uitstervend beroep, en met de generatie die de komende jaren van school gaat komen zal er ook in het bedrijfsleven een omslag plaats vinden in de manier van werken, dit kan niet anders en zal zeker gaan gebeuren de vraag is alleen hoe snel.
@Riël Notermans e.a.
In onze basisscholen denken we natuurlijk ook over tablets, over iPads omdat daar tot nu toe de meeste goede toepassingen zitten. Maar we aarzelen om redenen zoals in jouw link http://www.zzapps.nl/blog/ beschreven en om financiële redenen.
Je noemt een bedrijf met een succesvolle mix van Chromebooks en Apple-apparatuur. Bij ons gaan gedachten naar iPads voor de onderbouw, waar nog niet (veel) wordt getypt, en Chromebooks voor de groteren.
Wij werken niet in de Google-Cloud, wel voorzichtig met Office365.
Ik ga ook Zzaps volgen, maar stel deze vragen ook hier vanwege de grotere ICT-kennis dan in het het primair onderwijs.
Heeft iemand informatie over inzet van Chromebooks in het primair onderwijs?
Is al iets bekend over de levensduur van Chromebooks?
@Ton: Bedankt voor je reactie.
Wat betreft de levensduur. De goedkope chromebook die ik heb (Samsung 3 serie) is natuurlijk wel echt gemaakt van goedkope materialen. Het scherm is niet super en de hele behuizing voelt goedkoop aan. Mijn zoon sloeg hem per ongeluk uit mijn handen op straat en hij lag meteen aan alle kanten open. Uiteindelijk heb ik hem wel weer in elkaar gekregen, maar duurzaam is het niet, al vraag ik me af welke laptop de straatstenen wel goed overleefd.
Met de hoeveelheid typewerk en open en dichts per dag verwacht ik niet dat hij de 2 jaar gaat halen. Dat licht niet aan de electronica, dat is echt puur de behuizing.
School en kinderen zijn een zware omgeving voor apparaten, ik denk dat ene investering van 150 euro meer voor beter behuizing en of hoesjes geen overbodig luxe is.
Denk wel dat de Chromebook ideaal is voor op school. Beter dan een iPad.