Agile SAP heeft z’n waarde bewezen voor organisaties als Stedin en Achmea. SAP functionaliteit wordt veel vaker binnen budget en binnen de tijd opgeleverd dan voorheen. De overgang naar een Agile manier van werken verliep echter niet zonder slag of stoot. Ook andere deelnemers aan de tweede Ronde Tafel Agile SAP op 4 maart 2015 in Den Bosch liepen tegen vergelijkbare uitdagingen aan, nadat het ja-woord was uitgesproken.
Als zoveel SAP-gebruikers dezelfde soort complicaties ervaren, is de theorie dan wel juist? Is Agile toepassen in een SAP-omgeving vergelijkbaar met het ontwarren van een Gordiaanse knoop? De basisgedachte van Agile software-ontwikkeling is op zich een simpele, zo bleek uit de introductie van het concept. Projecten worden over het algemeen gestuurd op tijd, geld, scope en kwaliteit. De enige variabele in de Agile-filosofie is scope. Werkende software, waar de business echt om staat te springen – daar richt je je als eerste op, zo luidt het devies.
Dat is misschien even wennen, een flexibele scope. Maar zoals ook bleek uit de presentatie van Jens Broetzmann van SAP Nederland, wordt twee derde van gerealiseerde it-functionaliteit niet of zelden gebruikt (Standish Group, Study Report at XP2002 bj Jim Johnson, Chairman). De grote truc is dan ook om vooraf die requirements te vinden die wel echt gerealiseerd moeten worden. Dat kan bijvoorbeeld door ze te prioriteren op basis van toegevoegde waarde voor de business. Niet door iemand aan de kant van it, maar door iemand die de business vertegenwoordigd met het juiste mandaa, de zogeheten ‘product owner’.
Bewezen aanpak
Marktvorser Gartner gaf in 2010 al aan dat Agile een bewezen aanpak is voor software-ontwikkeling. Maar welke Agile-smaak is dan de beste voor SAP? De oplettende lezer zal eerder al enige Scrum-terminologie herkend hebben. De terechte vraag hier is of niet ook andere Agile-methodes overwogen moeten worden voor SAP-trajecten. SAP zelf heeft echter in zijn implementatie roadmap genaamd Agile ASAP 8 gekozen voor het adopteren van Scrum, omdat dat de meest gebruikte Agile-variant is bij SAP-klanten. Ook Gartner adviseert om eerst Scrum-achtige, sprint-gebaseerde aanpakken onder de duim te krijgen alvorens naar Kanban, DevOps of andere continuous delivery aanpakken te kijken (Seven Steps to Start Your DevOps Initiative, Ronni J. Colvillle, 16 September 2014, G00270249).
SAP heeft in ASAP 8 dus een Agile-aanpak geïntroduceerd. Als organisatie kun je nu in de verleiding komen om te zeggen ‘we lezen het allemaal even door en vanaf morgenochtend kwart voor negen gaan we SAP doen op een Agile-manier’. Dat ligt volgens de deelnemers aan de Ronde Tafel toch iets genuanceerder.
Want wat betekent het voor projectmanagers? Hebben we die nog wel nodig? Waar halen we een goede ‘product owner’ vandaan? Werkt die ook de gemodelleerde bedrijfsprocessen bij of ligt dat nog bij een ‘business process owner’? Hoe krijgen we ‘user stories’ die niet te groot maar zeker ook niet te gedetailleerd zijn? Hoe past Agile SAP in het grotere it-governance plaatje? Biedt het Scaled Agile Framework (SAFe) daar wellicht aanknopingspunten voor? Wie denkt er na over bijvoorbeeld harmoniseren en distribueren van master data? Als Agile-teams zelfsturend zijn dan hebben we geen SAP Solution Architecten meer nodig, toch? En roll-outs, die gaan natuurlijk ook vanzelf…
Mensen trainen in de Agile-werkwijze is wellicht wel de simpelste stap. De manier van denken en doen veranderen bij mensen is van een hele andere orde. Mensen mee krijgen is sowieso niet altijd even eenvoudig, blijkt onder meer bij Wavin en Wonen Limburg, want hoe creëer en borg je draagvlak bij je directie? Allemaal vraagstukken die liggen op het vlak van organisatieverandering.
Belangrijke pijler
Verandermanagement is dan ook een belangrijke pijler onder een goede aanpak voor de transitie naar Agile SAP. Tijdens de eerste Ronde Tafel discussie bleek al dat Agile SAP mogelijkheden biedt voor kwaliteitsverbeteringen, kostenbesparingen en versnelde realisatie van SAP-functionaliteit. Je komt er echter niet van vandaag op morgen, bleek tijdens de tweede Ronde Tafel. ‘Adopting Agile is a disruptive change’, gaf Gartner al in 2012 aan – en daar waren de Ronde Tafel deelnemers het mee eens. SAP Nederland adviseert bijvoorbeeld om bij de start van het project een Agile awareness sessie met de stakeholders te houden. Tijdens zo’n sessie wordt de methode toegelicht en wordt ingegaan op hoe Agile succesvol toe te passen.
Wat die andere succesfactoren zijn voor een transitie naar Agile SAP? Dat zal een kernvraag zijn tijdens de derde Ronde Tafel. Zelf meepraten? Meld je dan hier aan voor de volgende Ronde Tafel Agile SAP, op 10 september 2015.