Agile SAP in combinatie met Lean-denken lijkt mogelijkheden te bieden voor verdere kwaliteitsverbeteringen, kostenbesparingen en versnelde realisatie van SAP-functionaliteit, voor zowel nieuwe functionaliteit als voor wijzigingen en correcties. Agile SAP wordt echter wel veelal nog beschouwd als een contradictio in terminis. Dat is in het kort de uitkomst van de op 2 oktober 2014 in Utrecht gehouden ronde tafel over Lean SAP Delivery.
De deelnemers aan deze ronde tafel hebben allen een leiding- of richtinggevende rol gerelateerd aan SAP. Tijdens de eerste gespreksronde blijkt het een gemeenschappelijke uitdaging te zijn voor de deelnemers om binnen een redelijk korte tijd bruikbare SAP-functionaliteit op te kunnen leveren. Bekende problemen zijn bijvoorbeeld voortschrijdend inzicht in eisen en wensen, wijzigende omstandigheden aan de business kant of conflicterende prioriteiten. Echter een gebrek aan inzicht in de performance van de hele voortbrengingsketen, de beschikbaarheid van de juiste mensen en tegengestelde belangen van projecten en beheer zorgen ook voor hoofdbrekens.
Agile-methodieken
Om deze kwesties te adresseren wordt er door de deelnemers aan de ronde tafel bijvoorbeeld gekeken naar prototyping, betere releaseplanning of naar wijzigingen in het it-governance model. Ook Agile-methodieken staan op het netvlies van de SAP-managers. Martin Bleyenberg heeft in zijn rol als directeur SAP Europe bij Officedepot, leverancier van kantoorartikelen en -diensten, een hybride vorm van waterval en Agile SAP geïntroduceerd voor een Greenfield SAP-implementatie. Tijdens de Realization Phase zijn sprints van vier weken uitgevoerd, een negental in totaal. Ook Jos Habets, teamleider en project manager bij woningcorporatie Wonen Limburg, gelooft in de mogelijkheden van Agile SAP maar ervaart nog terughoudendheid bij it-directeuren omdat die gewend zijn te sturen op producten en afgesproken scope.
Dat een Agile-methodiek als Scrum ook voor SAP kan werken, werd geïllustreerd door de voorbeelden die tijdens de ronde tafel-discussie de revue passeerden. Omdat het inrichten van een pakket toch andersoortig werk is in vergelijking met softwareontwikkeling, werden er ook diverse kanttekeningen geplaatst door de deelnemers. De op Scrumgebaseerde versie van de implementatiemethodologie van SAP die in 2013 beschikbaar kwam, Asap 8, bleek de deelnemers echter wel een aantal aanknopingspunten te bieden. Ook werd duidelijk dat er geen ruimte is voor zogenaamde scrumdamentalisten; niet alles is op de letter nauwkeurig zoals Scrum dat voorschrijft. ‘Hybride’ is meer de term die er bij past. Agile biedt ruimte voor voortschrijdend inzicht, wijzigende omstandigheden en heldere prioriteitstelling, maar toch blijven er een aantal van de genoemde issues open, zo werd geconcludeerd.
Het toepassen van productie-logistieke principes vanuit Lean op de it-voortbrengingsketen is een relatief nieuwe benadering om de performance van it-afdelingen te optimaliseren. Onderzoek van McKinsey (‘Tackling the roots of underperformance in banks IT’, Dan Bensemhoun, Christophe Chartrin, Michael Kropf; McKinsey on Business Technology, Number 24, Autumn 2011) wees al uit dat Lean-applicatieontwikkeling behoorlijke voordelen op kan leveren: 10 tot 25 procent snellere oplevering, 20 tot 45 procent minder bugs en een verbetering van de productiviteit tot 65 procent. Die cijfers liegen er niet om, zeker als bedacht wordt dat het gaat om een weinig kapitaalintensieve aanpak. Tijdens de discussie over hoe Lean en Agile voor pakketsoftware als die van SAP toegepast kunnen worden, bleek er genoeg stof te zijn voor een tweede ronde tafel. Frans de Roy, informatiemanager bij BAM, gaf bijvoorbeeld aan dat de voorkant miste in het Agile-verhaal – je moet niet alleen de dingen goed doen maar ook de juiste dingen doen. Goed van te voren afwegen dus of een voorgesteld it-project wel aansluit bij de richting die de business op wil.
Verhelderend
De ronde tafel-discussie heeft heel verhelderend gewerkt, vertelden de deelnemers na afloop. Er was tijdens de bijeenkomst veel ruimte voor onderlinge uitwisseling van kennis en ervaring, met kritische noten over Agile en Lean waar nodig. Daardoor was de sessie gericht op praktische toepasbaarheid en vrij van poespas – voor herhaling vatbaar. Punten die volgens de deelnemers in een vervolg op de agenda moeten komen, zijn onder meer hoe je een it-organisatie Lean en Agile inricht en hoe de rol van de business-vertegenwoordiger ofwel de product owner echt moet zijn. Wordt vervolgd, op 4 maart 2015.
Ook Ewout werd om een reactie vraagt : “Sapperdeflap”
Recent was ik als ScrumMaster betrokken bij een Agile implementatie van SAP. In de fase Realisatie hebben we toen in 7 sprints van 3 weken de kernfunctionaliteit geconfigureerd. Voor zowel de organisatie zelf als voor veel van de SAP-consultants was dit voor het eerst dat er een Agile traject werd gedaan. En tussendoor werden de bedrijfsprocessen ook nog even aangepast 😉
De Scrum aanpak heeft ons daarbij erg geholpen om snel de dialoog te zoeken over hoe de functionaliteit er uit zag, om benodigde bedrijfsbeslissingen helder te krijgen en om eindgebruikers er nauw bij te betrekken. Begin januari gaat het systeem live waarin de primaire processen worden ondersteund. Daarna zal er een project gestart worden met uitbreidingen in functionaliteit.
Ik kan mij eerlijk gezegd niet voorstellen dat ik een SAP-project anders zou doen dan met behulp van Scrum. Het maakt een heleboel dingen makkelijker en transparanter – precies wat je nodig hebt bij door complexiteit gehinderde besluitvorming 🙂