Elke werkdag behandelt Computable een onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over de dichtbij komende deadline voor Windows Server 2003. Wie nu nog op dat oude besturingssysteem zit, is eigenlijk al te laat.
Microsoft waarschuwt er al geruime tijd voor: de support voor Windows Server 2003 komt ten einde. Het oude serverbesturingssysteem wordt na 14 juli 2015 niet langer voorzien van patches voor beveiligingsgaten. De periode waarin Microsoft updates uitbracht voor gewone bugs is allang verlopen. In theorie kunnen organisaties apart betalen voor support op maat, zoals ook gebeurt voor achterblijvers die nog het niet langer gratis ondersteunde Windows XP draaien. Analisten waarschuwen echter dat dit voor Server 2003 behoorlijk prijzig is én dat Microsoft hier eigenlijk geen brood in ziet. Migraties zijn echter complex en dan zeker voor servers. Wie nu nog op Server 2003 zit, gaat de deadline van 14 juli waarschijnlijk niet halen. Wat vind jij?
Begin dit jaar overgestapt van 2003 server naar Debian. Ging vrij goed al zeg ik het zelf. En dus nu ook helemaal IP6 gereed.
Organisaties die nu nog op Server 2003 draaien moeten al vrijwel klaar zijn met de migratie om de deadline nog te halen. Het is wel jammer dat zoveel organisaties nog zo lang met oude besturingssystemen blijven werken. De overstap is echter ook een aangrijpingspunt om andere “grote veranderingen” mee te nemen (bijv IPv6) en met een schone lei te beginnen.
Life cycle management…
Op het moment dat je iets in gebruik neemt, moet je het onderhoudsplaatje al in beeld hebben (het hoeft niet tot in detail uitgewerkt te zijn).
Als je een auto koopt, dan ga je er ook niet vanuit dat je daar 12 jaar in kunt blijven rijden zonder ook maar iets te doen. Die moet ook geregeld onderhoud krijgen om te blijven werken (olie verversen, banden vervangen). En soms heeft een auto groot onderhoud nodig, zoals het vervangen van de distributieriem.
Een computer heeft ook onderhoud nodig. Soms is dat groot onderhoud, zoals een OS upgrade.
Release management is al jaren een noodzakelijk ITIL proces, ook voor infrastructuur beheerders. Uitfasering van Windows 2003 mag geen verrassing zijn.
Life Cycle Management, het antwoord is al gegeven evenals de analogie. Maar, ook het onderhoud aan een auto blijft nogal eens uit omdat met er geen rekening mee houdt of het geld er niet voor (over) heeft. In de ICT geldt ook nog vaak if it ain’t broke, don’t fix it. Bovendien heb je bij een auto niet te maken met applicaties die afhankelijk zijn van een bepaalde versie. Als je een bepaald formaat doos altijd in de auto kwijt kon en het formaat verandert ineens, koop je dan een nieuwe auto (wat in ICT vaak wel gebeurt) of zoek je ergens het oude formaat doos weer?
Kortom, laat je je leverancier bepalen wanneer jij een nieuwe auto koopt of bepaal je dat zelf…
Of je het nu met LifecycleManagement, ITIL of een ander proces op meent te moeten vangen, het verhaal rondom windows XP heeft ons geleerd dat er altijd mensen achter de feiten aan blijven hollen.
Processen zijn heel leuk om je achter te verschuilen, maar iemand zal het initiatief moeten nemen en het ook echt DOEN.
Dit hebben we op een aantal plaatsen bij XP mis zien gaan, en dit lijkt nu dus ook voor Server 2003 te gebeuren.
Bert, wat een vreemde vergelijking. Je kunt in je auto blijven rijden zo lang je wilt. Echter als deze verslijt of uiteindelijk niet meer aan de eisen voldoet moet je beslissen of je nog steeds in je oldtimer wilt blijven rijden en of je daarvoor wilt blijven betalen. Als je auto te oud wordt, zul je uiteindelijk ook niet meer bij de reguliere dealer terecht kunnen voor onderhoud en zul je óf zelf moeten sleutelen (als je deze expertise hebt) of dit door een gespecialiseerd bedrijf moeten laten doen. Ook nieuwe onderdelen zul je lastiger (en prijziger) moeten zoeken.
Het is een open deur maar wil toch reageren. Je kan stellen dat windows 2003 en conhorte ( sql 2005 iemand?) in het licht van de huidige ontwikkelingen niet mee kan komen met securitypatches en andere noodzakelijke updates. Voor bert die oude auto betaal je nu opeens weer wegenbelasting voor reden dat er nu heel veel 200 d dieseltjes worden aangeboden.Tich intslaat dat je niet van de jaarlijkse apk keuring die twee jaarlijks is bij een nieuwe auto.
De vraag is waar gebruik je de windows 2003 server voor? Indien hier webinterfaces, klantgegevens of andere privacy gevoelige data opgeslagen of verwerkt wordt zou ik eens acher mijn oren krabben.Indien je authorisatie en authenthicatie ermee doet ben je al gehacked en krijg je daar nu al geen patches meer voor ( google jasbug) Het zijn de mensen die het verschil maken en daarin zal een defence in depth concept en beter nog architectuur voor neergezet moeten worden.
Klagen dat de boom er stond en geen rekening hield met de oldtimer en zijn gebrek aan airbags vraagt om meer stuurmans kunsten of betere ontwijkingstechnieken….
Microsoft’s ondersteuningslifecycle is volledig helder en volstrekt transparant. Niemand kan verrast zijn. Ondeskundigheid, amateurisme en lamlendigheid zullen eerder van toepassing zijn op de organisaties die nu nog op 2003 zitten. Wie wil er in hemelsnaam met een 12 jaar oud OS werken? De vergelijking met een auto gaat hier zeker op: een auto van 12 jaar oud, zonder ABS, zonder ESP, zonder zij-airbags en zonder pro-actieve remsystemen is oneindig veel minder veilig dan eentje van bouwjaar 2015. Voor OS-en is het niet anders.