De grootste uitdaging bij innovatie is niet de technologie, maar het leiden van de verandering. Dat vindt Derek Roos, ceo en mede-oprichter van Mendix. Als sponsor van de Computable Awards 2015 vertelt Roos namens softwareleverancier Mendix over ontwikkelingen binnen de Nederlandse ict-markt en de belangrijkste ontwikkelingen binnen zijn eigen organisatie.
Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen in uw organisatie het afgelopen jaar?
Afgelopen jaar hebben we onze markt in een stroomversnelling zien raken door de trend van digitale innovatie en transformatie. Door de dreiging van disruptieve concurrentie, zien bedrijven zich genoodzaakt hun customer engagement, interne bedrijfsvoering en businessmodellen te digitaliseren. Deze transformatie vraagt om steeds meer software, die bovendien sneller en flexibeler moet zijn dan ooit tevoren.
Voor een rapid application development-platform als Mendix is dat fantastisch, maar we beseffen ook dat onze klanten daarin begeleiding zoeken. Ze willen weten hoe aan de slag te gaan en innovatie als kerncompetentie in te bouwen. Om die reden hebben we recentelijk onze Digital Transformation Practice gelanceerd. Deze practice omvat onderzoek, workshops en samengestelde diensten. Hiermee helpen we klanten hun digitale visie te definiëren, hun innovatiebehoeften vast te stellen en aanpassingen door te voeren met betrekking tot mensen, processen en platformen om de snelheid van de transformatie te vergroten.
In aanvulling daarop hebben we net een grote platformrelease gehad: Mendix 6. Wij zijn het eerste platform dat offline mobile support mogelijk maakt via een visueel, modelgedreven aanpak. En dat alles zonder code. We hebben onlangs ook ons platform toegankelijker gemaakt door onze applicatiemodellen te publiceren (data, logica en UI) in een open model specificatie. Dit zorgt voor een variëteit aan use cases: van geautomatiseerde legacy-migratie tot statische analyse tot elegante platform-exit die zorgen over vendor lock-in elimineert.
Wat zijn in uw ogen de belangrijkste ontwikkelingen in de Nederlandse ict-markt het afgelopen jaar?
In veel opzichten verschillen de grote ontwikkelingen binnen de Nederlandse ict-markt niet zo veel van elders in de wereld. Overal zie je de noodzaak om sneller en flexibeler te opereren om zo business te helpen innoveren en zichzelf te onderscheiden. De grootste uitdaging is hierbij niet technologie, maar het leiden van de verandering. Om die reden zien we snelle adoptie van Gartner’s ‘bimodal it’-aanpak als een manier om balans te houden tussen prioriteiten als het onderhouden van bedrijfskritische systemen en het leveren van innovatieve, nieuwe applicaties.
Het komt er allemaal op neer dat de business moet gaan denken én opereren als een softwarebedrijf. Dat betekent dat je een bedrijf moet neerzetten waar ict en business samenkomen, om zo nieuwe ideeën snel naar de markt te krijgen. Met een bereidwilligheid om (in het klein) te falen, snel te leren en voortdurend te blijven verbeteren. Dat is de sleutel tot de kracht van digitale technologie, om nieuwe producten of kanalen te leveren die eerder niet toegankelijk waren. En om klanten, partners en medewerkers op nieuwe manieren te betrekken.
Wat worden de belangrijkste ontwikkelingen in uw organisatie het komende jaar?
We blijven focussen op innovatie en op Mendix het meest open en schaalbare platform te maken voor rapid development van digitale applicaties. Ons platform wordt nu al enorm gewaardeerd door analisten zoals Gartner en Forrester, en door onze klanten. De markt beweegt echter snel en wij moeten ons ook doorlopend blijven aanpassen aan nieuwe technologieën en veranderende behoeften.
We blijven ons daarnaast focussen op enterprise sales, maar leggen ook meer nadruk op het versnellen van de groei van onze ontwikkelaars-community en op adoptie van ons freemium product. Mendix Free Edition voorziet in een volledig productieplatform voor het bouwen en implementeren van ongelimiteerde applicaties, tot tien gebruikers per applicatie. Dat is een geweldige manier om enerzijds vertrouwd te raken met het platform en anderzijds jouw innovatieve ideeën vorm te geven door nieuwe applicatie-ideeën in productie te testen, zonder enige kosten.
Wat worden de belangrijkste ontwikkelingen in de Nederlandse ICT-markt het komende jaar?
- Digitale innovatie komt op de bestuursagenda te staan.
- Snelle toename in cloud zet verder door. De onzekerheid over Safe Harbor zorgt voor een grotere vraag naar private cloud en cloud-portabiliteit.
- Meer nadruk op analytics. Predictive en prescriptive analytics worden ingebed in applicaties.
- Door de snelle groei van internet of things (IoT) en het aantal verbonden apparaten stijgt de vraag naar IoT-gerelateerde apps.
De Computable Awards bestaan tien jaar. Wie of wat is in uw ogen de meest opvallende winnaar of gebeurtenis tijdens deze award-avonden?
Er staan zoveel geweldige bedrijven en individuen op de lijst. Het verheugt mij in elk geval te zien dat zoveel van onze klanten en partners zijn vertegenwoordigd. Namen zoals Capgemini, Accenture, Sogeti, KPN, Ziggo, ABN Amro en nog meer. We werken samen met een aantal zeer innovatieve bedrijven en zij helpen ons om zelf ook vernieuwender te zijn.
Wat is in uw ogen de allerbelangrijkste mijlpaal van de Nederlandse ict-markt sinds 2006?
Niet zozeer een mijlpaal met een specifieke datum, maar gedurende het afgelopen decennium hebben we een verandering in focus gezien van erp- en andere transactie-backbones/recordsystemen naar engagement-systemen. Dit wordt gevoed door de consumerization van it. Op het gebied van technologie zijn cloud, mobile, social en big data de krachten achter innovatie geworden die elkaar tevens versterken.
Open source-initiatieven, zoals Cloud Foundry getriggerd door Pivotal, Bootstrap getriggerd door Twitter, React getriggerd door Facebook en Odata getriggerd door Microsoft, alsook OS container-technologieën, zoals Docker, zorgen voor een enorme boost in innovatie. Het gebruik van web-scale it, wat voorheen was voorbehouden aan grote (publieke sector) organisaties, is nu volledig gedemocratiseerd.
De traditionele aanpak als het bouwen van maatwerksoftware werkt niet meer, dat toont de onthulling van het falen van grote publieke sector it-projecten wel aan. We moeten nieuwe stijlen van applicatieontwikkeling omarmen. Met de focus op de samenwerking tussen business en it, projecten die te overzien zijn en snelle ontwikkeltijd hebben.