Tijdens Overheid 360° hebben tien overheidsinstanties hun ict-project mogen pitchen voor de projectjury. Uiteindelijk zijn de volgende vijf projecten genomineerd: Gemeentelijk Gegevensknooppunt (Het Inlichtingenbureau, Vecozo en VNG), ICT bij NSS-top (SSC-ICT Haaglanden), iGeboorte-app (Gemeente Almelo, PinkRoccade Local Government en ZGT Almelo), Online Aangifte (Belastingdienst) en het Webportaal Zorgdeclaraties (Gemeente Hoorn en Betty Blocks)
In totaal zijn er 53 ict-projecten ingediend voor de nieuwe projectcategorie ict-projecten binnen de overheid. De vakjury van Computable bestaande uit Bernard Vuijk, Fred Bons, Jeroen Aris, Maarten Hillenaar en Sander Hulsman, hoofdredacteur Computable, bepaalde de top tien. Deze selectie mochten hun project pitchen tijdens de vakbeurs voor overheidsprofessionals Overheid 360°.
De projectjury koos uiteindelijk voor de volgende projecten:
Gemeentelijk Gegevensknooppunt
In het kader van de decentralisaties van taken in het sociaal domein van Rijk naar gemeenten moeten gemeenten en zorgaanbieders sinds 1 januari 2015 meer gegevens uitwisselen. Dit zijn berichten over inkoop, toewijzing, en declaratie van zorg. Het programma VISD, onderdeel van de Vereniging Nederlandse Gemeenten/KING, heeft samen met het Inlichtingenbureau (IB) aan de oplevering van het Gemeentelijk Gegevensknooppunt (GGk) gewerkt. Via het project GGk is in 2014 voor alle 393 gemeenten in Nederland één knooppunt gerealiseerd dat is gekoppeld met het Vecozo schakelpunt waarop aanbieders van WMO- en Jeugdzorg zijn aangesloten. Hierdoor is het mogelijk geworden dat duizenden organisaties veilig en gestandaardiseerd berichten uitwisselen op een relatief eenvoudige en goedkope manier. Er wordt zo veel mogelijk gebruik gemaakt van bestaande infrastructuren, voorzieningen, netwerken en initiatieven.Voor de knooppuntdiensten is in 2014 eerst een webportaal gerealiseerd. Vanaf 2 januari 2015 konden gemeenten gebruik maken van de knoopdiensten op het webportaal.
ICT bij NSS-top
In dit project was het doel veilige ict leveren aan wereldleiders, delegaties van de deelnemende landen en de pers bij de Nuclear Security Summit in maart 2014. Daarvoor moest onder andere het volgende worden geleverd en beheerd: Bijzonder goed beveiligde internettoegang, vaste en mobiele telefonie voor vijfduizend gelijktijdig gebruikende deelnemers. Werkstations en printers voor de pers en een app met informatie over alle delegaties en de organisatie. De opdrachtgever, het ministerie van Buitenlandse Zaken gaf de opdracht aan het Shared Service Center Haaglanden. De voorbereidingstijd was een jaar, en het budget was beperkt. Dankzij de inzet van driehonderd projectmedewerkers en samenwerking tussen tientallen overheids- en private partijen is dit een groot succes geworden. En dat voor een derde van het oorspronkelijke budget. Velen zijn geïnspireerd geraakt door het doel en hebben de grenzen van hun kunnen verlegd. Kennis is in draaiboeken vastgelegd voor een volgend vergelijkbaar evenement.
iGeboorte-app
Gemeente Almelo heeft de taakspecifieke app iGeboorte in gebruik genomen. De samenwerking met ZGT Almelo maakt het inwoners van de hele regio mogelijk om online geboorteaangiften te doen. Software van de ene overheidsinstelling, de gemeente, op locatie bij een semioverheidsinstelling, het ziekenhuis. De gemeente voldoet hiermee aan de wens van de burger om digitaal te communiceren met de overheid. In dit geval ook om te zorgen dat men niet naar het gemeentehuis in Almelo hoeft te komen als inwoner van Hengelo, want conform wet- en regelgeving dient een geboorteaangifte gedaan te worden in de gemeente waar het kind geboren is.
Online Aangifte
In 2015 heeft de Belastingdienst op grote schaal de online aangifte geïntroduceerd met daarbij voor de burger de extra faciliteit van de VIA (de vooraf ingevulde aangifte). Daarmee maakt de Belastingdienst het de burger ‘nog gemakkelijker’. Hiervoor heeft de fiscus een nieuwe generieke it-voorziening gerealiseerd, met meer functionaliteit, om complexe formulieren te maken. Kenmerkend zijn de vele rubrieken die moeten worden (voor-)ingevuld, de tussentijdse opslag van gegevens en de hoeveelheid ingewikkelde fiscale- en rekenregels. Naast het voordeel voor de Belastingdienst, met de kortere doorlooptijd en lagere kosten voor het ontwikkelen en aanpassen van complexe formulieren, is er vooral veel voordeel voor de burger, de gebruiker.
Webportaal Zorgdeclaraties
De gemeente Hoorn liep eind vorig jaar tegen het probleem aan dat het Landelijk Gemeentelijk Gegevensknooppunt (GGk) niet op tijd klaar zou zijn om de berichtenuitwisseling volledig te kunnen uitvoeren. Door een lokale softwareleverancier, Betty Blocks, werd toen aan de hand van een uitgebreide lijst van specificaties in minder dan drie uur een werkende proof of concept neergezet. Na gunning van de opdracht werd deze uiteindelijk ruim binnen de termijn voltooid en inmiddels werken (in afwachting van een volledig werkend GGk) ook aan aantal omringende gemeentes al met ‘BB-web’.
De projectjury bestond uit:
- Willem Beelen, market sales director Public Sector & Healthcare bij Atos en hoofdredacteur van Gov magazine
- Rachid Guernaoui, portfoliomanager inkoop ict bij het Rijk en oud-cio van het ministerie van Algemene Zaken
- Ruud Ravenhorst, senior-webadviseur bij de gemeente Gouda
- Hans Reterink, managing consultant bij Berenschot
- Robert van Vliet, senior communicatieadviseur en directeur bij InterCity Consultancy
De projecten
- Gemeentelijk Gegevensknooppunt (Het Inlichtingenbureau, Vecozo en VNG)
- ICT bij NSS-top (SSC-ICT Haaglanden)
- iGeboorte-app (Gemeente Almelo, PinkRoccade Local Government en ZGT Almelo)
- Online Aangifte (Belastingdienst)
- Webportaal Zorgdeclaraties (Gemeente Hoorn en Betty Blocks)
Behalve stemmen op overheidsprojecten kan er ook gestemd worden op de andere categorieën zoals CEO van het jaar, beste Nederlandse start-up, Cloud-aanbieder et cetera. Een beschrijving van alle juryoordelen, projecten, cases en meer informatie over de awards vind je op de Computable Awards infopagina.
12 oktober is de laatste dag dat je je stem kunt uitbrengen. Op 3 november 2015 vindt de feestelijke tiende editie van de Computable Awards plaats in Jaarbeurs Utrecht.