Project: Mobiel tenzij-beleid
Partners: Innervate, mITE, MobileIron, Scholten Awater
Klant: gemeente Zaanstad
De gemeente Zaanstad voert een ‘mobiel tenzij-beleid’. Dit houdt in dat er vooral met mobiele telefoons wordt gebeld. Hierdoor kunnen flexibele werkplekken worden geïntroduceerd. De gemeenteambtenaren kunnen ook thuis werken. E-mail en agenda zijn beschikbaar op mobiele apparatuur. Bij de gemeente Zaanstad werken rond de vijftienhonderd mensen, van wie er twaalfhonderd een iPhone hebben ontvangen. Na een mobile device management-pilot maakte mITE samen met hardwareleverancier Scholten Awater een uitrolplan voor het binnen drie weken uitdelen van de telefoons. De toestellen zijn voorzien van mdm-software van MobileIron. Bij ontvangst werden de medewerkers getraind in het gebruik. Dat bleek cruciaal voor het slagen van het project aangezien de meeste medewerkers voor de eerste keer kennis maakten met een smartphone. Door het platform van MobileIron kunnen de mobiele toestellen en tablets worden beheerd en is een veilige infrastructuur gerealiseerd.
Geachte dames,heren,
Naar aanleiding van bovenstaand artikel hebben wij de volgende opmerkingen.
1- de ongeveer 60 actieve politici kregen geen smartphones. De motivering ontbrak en ontbreekt nog steeds. Het hoogste orgaan van de gemeente kan alleen nog maar een ambtenaar of wethouder bellen op eigen kosten.
2- om papier arm/loos te kunnen werken kregen de actieve politici een IPad in bruikleen. Het gemeentelijke netwerk staat niet toe dat mail van een andere ‘provider’, als UPC of de eigen (politieke partij) mailserver gebruikt wordt, dus moet opnieuw omgeschakeld worden naar b.v. Het KPN netwerk. En opnieuw is dat voor eigen rekening.
3- de 1200 ambtenaren en 60 politici zijn nooit tevoren geïnformeerd over het plaatsen van MobileIron. Gezien de aard en het karakter van deze software met zijn ongekend grote controle (lees spionage) mogelijkheden