Toen er alleen zwart-wit TV was, en geen reclame, was er een spotje over brand. Een parmantig getekend ventje, het brandpreventje, moest ons voorlichten, zodat we brand konden voorkomen. Ik moet daar vaak aan denken als het om informatiebeveiliging gaat.
Bij beelden van een slordig in de hei weggegooide sigarettenpeuk kwam brandpreventje ons waarschuwen voor de drie O's. Branden ontstaan door Onwetendheid, Onachtzaamheid en Onoplettendheid. Als we niet goed naar hem zouden luisteren liepen we het gevaar dat elke zomer het grootste deel van de Nederlandse natuur in de as gelegd zou worden.
Deze drie O's zijn ook de oorzaken van missers in de beveiliging van informatie en privacy. Onwetend zijn we nog steeds over de werkelijke gevaren op het gebied van informatiebeveiliging. Natuurlijk kennen we een hoop gevaren, maar welke is nu eigenlijk het belangrijkste? Misbruik van bankpassen wordt bijvoorbeeld het vaakste door familieleden en bekenden gedaan.
Onachtzaam zijn veel mensen die noodzakelijke maatregelen achterwege laten. Een paar voorbeelden. Geen wachtwoord op je PC of Wi-Fi netwerk zetten. Klikken op willekeurige attachments en links die je collegae je mailen. Te lui zijn om op computers de recentste updates te installeren.
Onoplettend zijn velen in het gebruik van computers op het wereldwijde web. Niet opletten of je wel naar de juiste website gaat als je elektronisch bankiert. Je usb stick in zomaar om het even welke pc steken.
In het spotje van brandpreventje proberen de zondaars zich te verontschuldigen met een afwerend "Kan ik er wat aan doen?". Ja, we kunnen er allemaal wel wat aan doen, en het is verstandig om dat te gaan doen. Misschien heb je er helemaal geen last van dat je PC wordt ingelijfd in een botnet van zombies. Maar iemand anders die vandaar uit gehackt wordt heeft daar wel last van. Het is onze digitale burgerplicht om dat te voorkomen. Anders hebben we met zijn allen binnenkort een uitslaande informatiebeveiligingsbrand.