Nu de stofwolken van de gemeenteraadsverkiezingen zijn opgetrokken kom ik graag terug op een stokpaardje van me. Ik vind namelijk dat onze volksvertegenwoordigers veel te weinig worden geholpen met ict-faciliteiten om de ontwikkelingen in hun stad te volgen.
Stel je hebt net als enkele andere tienduizenden Nederlanders de ambitie om raadslid te worden in je eigen gemeente. Je hebt netjes een aantal jaren voor de partij gewerkt, zoals canvassen en sinasappels uitdelen op de markt tijdens verkiezingstijd. Via een verkiesbare plaats rol je zo in de lokale politiek.
Nu, eind maart, ben je beëdigd door de burgemeester en kan het echte werk beginnen. Maar hoe dan? De betreffende wethouder die jij moet volgen op zijn portefeuille zit er al twaalf jaar en kent alle dossiers uit zijn hoofd. De ambtenaren die voor het College B&W werken kunnen terugvallen op zo'n tweehonderd systemen en applicaties. Jij als beginnend raadslid hebt anderhalve man en 'n paardenkop ter beschikking bij de griffie. Voorlopig gaat er van controleren dus weinig terecht komen.
Had ik mij al eerder verbaasd over ons middeleeuwse verkiezingssysteem (rode potlood), met de ondersteuning van de raadsleden is het al niet veel beter gesteld. Weliswaar krijg je de vergaderstukken per mail, maar enige vorm van integratie met de organisatiesystemen mist volledig. Laat staan de input van inwoners en ondernemers die integraal wordt gekoppeld aan dossiers (participatie).
Wat mij betreft zouden raadsleden, bij hun start in de gemeenteraad, een soort cockpit op hun beeldscherm moeten krijgen waarbij ze op hun eigen beleidsterrein continu een thermometer in de organisatie hebben. De verschillende thema's zouden ook slim moeten worden gekoppeld aan de begroting die vervolgens gedetailleerd op het web wordt getoond.
Met de generatiewisseling van afgelopen maand, ben ik benieuwd welk raadslid de komende vier jaar om meer ict-ondersteuning gaat vragen.
Nogmaals, http://wijvertrouwenstemcomputersniet.nl/Wat_is_er_gebeurd
Het is een goede zaak zich eerst goed te informeren.
Het gevaar aan dit soort gebruik van ICT is dat gemeenteraadsleden gaan geloven dat hun computerscherm een betrouwbare weergave vormt van de werkelijkheid. Ik vrees dat de ICT nog lang niet zover is.
Helemaal eens met de strekking van de column.
Ik heb al een pleidooi gehouden voor een digitale raad en een inlog: http://www.mijnleusden.nl Daar wil ik kunnen volgen wat voor mij van belang is. Overigens moet een “gewone’ burger ook zo’n inlog krijgen, zodat hij kan zien wanneer hij zijn paspoort moet vernieuwen, wat de stand van zaken is m.b.t. zijn vergunningsaanvraag en hoeveel belasting hij verschuldigd is.