Natuurlijk zijn ook de carriers van belang geweest voor de sterke groei van cloud. Serieus cloud gebruik door internationale enterprises vergt hoogwaardige verbindingen,soms met de meest exotische plekken op de aarde. Vanuit de tijd van de ouderwetse telefoon zijn carriers gewend om internationaal te werken. In gelijke tred met de ontwikkeling van internet zijn de carriers leased lines gaan bieden.
Carriers hebben de afgelopen decennia enorme investeringen gedaan in het versnellen, verbreden en verglazen van hun verbindingen, vaak onder de meest uitdagende omstandigheden. Het zal geen verwondering wekken dat de carriers hogerop willen komen in de voedselketen, en zij zich ook zijn gaan richten op het bieden van datacenter services. Carrier-hotels brengen connectivity en housing onder één dak. Opvallend is dat het carrier-hotel de belofte – althans voor de aanbieder – onvoldoende waarmaakt. Een aantal carriers is alweer teruggekeerd van hun datacenter-avonturen. Misschien was hun ingang niet goed. Om cloud en datacenter services te verkopen moet je bij de cio zijn, en niet bij de traditionele gesprekspartner van de carrier: de telecom manager. Daarnaast waren ze te laat. De hosters hadden alles al op orde.
Datacenters
De datacenters hebben zich stevig genesteld in het hart van de cloud infrastructuur. Dankzij het opzetten van cloud exchanges, hubs voor de toegang tot diverse cloud providers, kunnen bedrijven vanuit het datacenter aansluiten op de cloud provider naar keuze. Zo kunnen ze blijven waar ze zitten. In plaats van dat iedereen naar de cloud providers toe moet komen, komen de providers het datacenter in. Deze ontwikkeling past ook in de behoefte van de gebruiker naar hybride cloud omgevingen: naar public cloud als het kan en in de private cloud blijven als het moet. De momenteel op gang zijnde consolidatie van providers versterkt de macht van de datacenter provider.
De torenhoge verwachtingen van de public cloud providers zijn vooralsnog niet echt waargemaakt. De acceptatie van Amazon, Google for Work, Office 365 gaat gestaag, maar tamelijk langzaam. Vermoedelijk zien we hetzelfde als in de beginjaren van internet: het gaat minder snel dan de voorspellingen uitwijzen, maar als het eenmaal op gang komt is de impact veel groter dan voorzien.
Een andere verwachting die nog niet is uitgekomen: alle dataverkeer zal over internet gaan lopen. Het is de vraag of dit ooit zal gebeuren. Internet is robuust en bedrijfszeker, maar het komt niet met garanties en sla’s. Met name bedrijfskritisch of uitermate privacygevoelig verkeer zal voorlopig via eigen verbindingen blijven verlopen. Wel wordt de kwaliteit van internet steeds beter. Synchrone communicatie als telefonie en videoconferencing over internet gaat tegenwoordig prima.
In mijn volgende blog, deel 5, ga ik verder in op carriers en connectivity.
Dit doet me een beetje denken aan de verwoede pogingen van energiemaatschappijen die het comfort van het wonen wilden verbeteren en niet alleen energie leveren. Misschien een traditionele gedachte om te denken dat een schoenmaker zich bij zijn leest moet houden. Het lijkt in dit artikel nu dat cloud en datacenter van hetzelfde soort zijn. Niets is minder waar. Hoewel beide onder infrastructuur vallen willen organisaties niet alleen cloud of een datacenter, maar een partij die een totaal pakket levert in een hybride omgeving waarin de infrastructuur beheert wordt. Combinatie cloud en datacenter alleen is dan een te kleine combinatie.