Op de golven van de groei van internet kwam application service providing (asp) op. En toen barstte de Dot.com zeepbel. Maar al snel was het weer business as usual. Virtualisatie maakte het mogelijk server hardware veel effectiever te besteden. Application service providing werd opeens interessant en maakte als ‘cloud’ een formidabele doorstart.
Aan het einde van de vorige eeuw kwam op de golven van de groei van internet een nieuw en veelbelovend concept op: application service providing (asp), het online gebruik maken van softwareapplicaties en daarmee de voorloper van SaaS (software as a service). Maar nog niet alle puzzelstukjes lagen goed op hun plaats. Voor de gebruiker had asp te weinig meerwaarde ten opzichte van het zelf doen. De techniek was nog onvoldoende ontwikkeld om asp een grote vlucht te laten nemen. Met name de verbindingen waren onvoldoende; breedband was nog maar aan het begin van zijn opmars.
En toen barstte rond de eeuwwisseling de .com-zeepbel. De economie kwam tot stilstand, zo leek het wel. De oriëntatie op meer opbrengsten uit de nieuwe kansen die internet bood, verlegde zich naar de kostenkant en uitte zich in bezuinigingen, faillissementen, ontslagen. De ene na de andere carrier ging over de kop, slimme opkopers gingen er voor weinig met de assets vandoor. Zonder financiële ballast konden ze de nieuw verkregen netwerken gebruiken voor verdere innovaties. De grootschalige financiële investeringen in netwerkcapaciteit waren immers afgeschreven in de faillissementsprocedures.
Cloud en virtualisatie
Al snel na het barsten van de .com-zeepbel was het weer business as usual. Internet werd gemeengoed. Breedbandverbindingen werden een commodity. Virtualisatie maakte het mogelijk server-hardware veel effectiever te besteden. Asp werd opeens interessant en maakte als ‘cloud’ een formidabele doorstart. De term cloud computing is al in 1996 geïntroduceerd, door een groepje techneuten bij Compaq Computer. Op 9 augustus 2006 werd het begrip cloud voor het eerst voor een wijder publiek gebruikt door Eric Schmidt (ceo Google) op een conferentie. Vanaf einde van het vorige decennium is het hard gegaan met het gebruik van het begrip cloud computing, ook in Nederland.
De beginperiode werd nog gemarkeerd door uitvoerige discussies over definities en of het nu wel of geen reële innovatie was. ‘Cloud? Oude wijn in nieuwe zakken’, werd regelmatig geopperd. Die fase zijn we voorbij. Cloud first en cloud only zijn tegenwoordig de primaire it-strategieën en in de enterprise wereld omarmd. De angst voor het onbekende en de zorg voor veiligheid zijn weggenomen.
Cloud is een must geworden, ook voor de aanbieders. Het leveren van cloud-diensten wordt op verschillende manieren aangevlogen: vanuit de hosting- en datacenter-wereld, vanuit de carriers, vanuit de system integrators en vanuit de pure players: de grote public cloudproviders. Elk van deze categorieën heeft zijn historie en oorsprong.
Het belang van virtualisatie voor de ontwikkeling van cloud kan niet worden overschat. Dankzij virtualisatie konden hosters hun dure serverparken veel beter benutten. Een uitkomst in de magere tijden na het barsten van de internet-bubble. Virtualisatie maakte het bedrijven mogelijk om hun applicaties zonder downtime naar andere locaties over te brengen, bijvoorbeeld naar een datacenter of hostingomgeving van derden.
In mijn volgende blog, deel 3, richt ik de pijlen op hosting.
Waar is de relatie naar connectivity? Is er een punt in wat ik hier lees?
@Henri
Als eerste mist de auteur een paar afslagen, de cloud gaat om het netwerk en is niet echt nieuw als we kijken naar CompuServe met hun ASP model. En hetzelfde geldt voor het delen van de hardware als we kijken naar eerste cloud platform in de jaren 60 met RUSH. Om je even terug te brengen op aarde, er worden dagelijk nog altijd 5 maal meer COBOL transacties gedaan dan zoekopdrachten op het Internet.
Natuurlijk kun je dit oplossen met cache maar dan krijg je de situatie van de belastingtelefoon waar je 4 keer exact dezelfde vraag kunt stellen om telkens een compleet ander antwoord te krijgen door het eveneens meer dan 40 jaar oude probleem van locking in de realtime wereld. De ‘schrijfkosten’ in de cloud zijn dus als gemeentelijke leges, je betaald veel meer voor wat je krijgt als je kijkt naar de efficientie van het I/O pad. Belastingdienst ging onderuit toen iedereen tegelijk aangifte ging doen. Oja, DDoS van de Coentunnel in connectivteit van het aantal open sessies van Pokémon vergeet je ook nog;-)
Overbrengen van een service (die uit meer dan de front-end bestaat) gaat om het overbrengen van het gehele I/O pad als we kijken naar penalties in schrijven. Weinig providers bieden gegarandeerde schrijfsnelheid van 150TB/hr als we kijken naar de kosten van het netwerk. Iemand van ReasonNet noemde dat een vendor-lock down want het Internet biedt geen QoS door netwerk neutraliteit.