Een groot aantal organisaties brengt mobiele apps uit voor consumenten, partners of medewerkers. De meeste apps bieden een goede gebruikservaring en zijn tot op zekere hoogte veilig. Hoewel ze slagen voor de controles door de app-stores, blijft de app-veiligheid een uitdaging, zeker als je een eigen app wilt ontwikkelen. Juist omdat veel apps toegang tot gebruikersgegevens vereisen, mag de veiligheid ervan niet verwaarloosd worden.
In mijn vorige blog kwam het belang van applicatiebeveiliging en de vijf gevaarlijkste bedreigingen voor mobiele applicaties aan de orde. Er zijn ook beveiligingsmaatregelen die je kunt toepassen om je mobiele app te beschermen.
Het testen van mobiele apps vermindert risico’s. Je toetst mogelijke kwetsbaarheden en onderzoekt software om er zeker van te zijn dat een applicatie veilig is en voldoet aan de beveiligingseisen. Cybersecurity-experts gebruiken verschillende tests en strategieën om kwetsbaarheden te monitoren. Zo bepalen ze de veiligheid van een mobiele app.
Het testen van de veiligheid van mobiele apps vereist geavanceerde kennis en middelen. Security-experts simuleren vaak realistische cyberattacks om potentiële risico’s te identificeren. Ze onderzoeken niet alleen de mobiele app, maar ook het achterliggende systeem, de ondersteunende infrastructuur en api’s.
Ontdek kwetsbaarheden
Penetratietesten zijn een cruciale veiligheidsprocedure voor het testen van mobiele apps. Kwetsbaarheidsscans testen alleen bekende kwetsbaarheden. Om ook onbekende potentiële zwakheden te ontdekken, vertrouwen security-analisten op penetratietesten. Zo ontdekken zij bijvoorbeeld slechte beveiligingsinstellingen, ongecodeerde wachtwoorden of onbekende fouten.
Het is slim de gedragspatronen van cybercriminelen te imiteren. Daardoor kunnen analisten anticiperen op de strategieën van cybercriminelen en een beveiligingsprotocol opstellen dat kwaadwillenden een stap voor is. Professionals zouden minstens één of twee keer per jaar penetratietesten moeten uitvoeren, aangezien de cyberaanvalsstrategieën voortdurend in ontwikkeling zijn.
Security-analisten maken vaak gebruik van twee soorten penetratietesten: blackbox- en whiteboxtesten.
- Whiteboxtest (Static Application Security Testing)
De whiteboxtest staat ook bekend als Static Application Security Test (SAST). Die onderzoekt de veiligheid van een mobiele app vanuit het oogpunt van een goed geïnformeerde aanvaller. Security-analisten proberen zoveel mogelijk informatie over de specifieke mobiele app en het netwerk te verkrijgen voordat zij de test uitvoeren. De security-professionals voeren aanvallen uit op basis van hun inzichten. Whiteboxtests kosten minder tijd dan blackboxtests. Ze maken gebruik van eerdere beveiligingsonderzoeken om aanvallen te simuleren, maar zij zijn niet realistisch.
- Blackboxtest
Een blackboxtest simuleert hoe een onwetende aanvaller misbruik zou proberen te maken van kwetsbaarheden. Security-professionals zetten hierbij verschillende bedreigingen in om de beveiliging van een mobiele app te testen. Ze simuleren een realistischere aanval dan een whiteboxtest. Toch is het mogelijk dat cybersecurity-professionals sommige kwetsbaarheden niet kunnen testen vanwege onvoldoende informatie over de specifieke app.
Gecombineerde aanpak
Veel consultants combineren aspecten van whitebox- en blackbox-technieken bij het testen van mobiele apparaten. Door de aanpak van een geïnformeerde aanvaller te combineren met blackbox-technieken, zijn consultants sneller in staat om componenten van de mobiele omgeving efficiënt te testen dan wanneer ze alleen blackboxtests uitvoeren.
Aanbevelingen
Wanneer een gebruiker akkoord gaat met de algemene voorwaarden van jouw app, wordt jouw bedrijf verantwoordelijk voor de persoonlijke gegevens van de gebruiker. Helaas is de kans op het lekken van inloggegevens drie keer zo groot voor een zakelijke app als gemiddeld. Als een app geen adequate mobiele beveiliging heeft om bescherming te bieden tegen datalekken en kwetsbaarheden, kan je onderneming in grote problemen komen.
De officiële Apple- en Google-appstores houden apps niet scherp in de gaten. Als je niet investeert in grondige beveiliging van mobiele apps, kunnen cybercriminelen jouw app gebruiken om gegevens en geld te stelen, met als gevolg ernstige reputatieschade voor van je bedrijf.
Dit zijn de best practices van security-professionals die je moet hanteren om de veiligheid van je apps te waarborgen:
- Test kwetsbaarheden via gesimuleerde aanvallen om de sterke en zwakke punten van jouw app te beoordelen;
- Analyseer de interne controles en codes om potentiële malware en gevaren te onderzoeken;
- Onderzoek de applicatie-interface en infrastructuur om eventuele beveiligingsfouten te lokaliseren;
- Verbeter de beveiligingsmentaliteit en stel een bruikbaar beveiligingsplan op met deskundige begeleiding.
Veiligheid beoordelen van mobiele apps
Beveiligingsevaluaties van mobiele apps zijn essentiële cybersecurity-maatregelen voor elke onderneming met vrij te gebruiken apps. Professionele cybersecurity-experts kunnen de kracht van een applicatie toetsen. Hiermee worden niet alleen gebruikers, maar ook de onderneming beschermd tegen mogelijke gevaren. Goede evaluaties geven vertrouwen in de beveiliging van je mobiele apps en api’s. Ze verminderen risico’s, besparen tijd en implementeren bruikbare beveiligingsmaatregelen. Niet alleen om de veiligheid te verbeteren, maar ook om te voldoen aan de compliance-eisen.
Een professionele beveiligingsanalyse van deze tests is de beste manier om de beveiliging van een applicatie te beoordelen. Datalekken kosten bedrijven miljoenen euro’s. Het moeten toegeven van een datalek kan ernstige gevolgen hebben voor de reputatie van een merk. Aangezien het gebruik van smartphones en mobiele apps in de toekomst alleen maar zal toenemen, is betrouwbare mobiele beveiliging absoluut noodzakelijk.